Продават опасна минерална вода

Със завишена концентрация на флуорид е водата от "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково"
17 апр 2009 08:16,
68
Продават опасна минерална вода
Снимка: БГНЕС

Опасни за здравето на децата минерални води заливат пазара, показва анализ на лекари по дентална медицина. Такива са водите, които съдържат твърде много флуорид, алармира "Монитор".

За безопасни се считат тези, в които има не повече от 1,5 mg/l. У нас в търговската мрежа се продават 13 марки минерални води, в които концентрацията на веществото е по-висока.

Те са от находищата "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково", "Ракитово", "Старо Железаре", "Баничан" и "Бързия".

Близо до стойността от 1,5 mg/l са и минералните води от "Леново" и "Шипково", твърдят още експертите.

По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки през 2007 г. търговският дял на минералните води със завишена концентрация на флуорид е бил 27,2% от всички произведени в страната 29 марки минерални води.

Според наредбата за бутилирането им производителите трябва да поставят текст върху етикета, който да предупреждава, че продуктът не е подходящ за всекидневна употреба от кърмачета и деца до 7-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
сема преди 15 години
не лишавайте децата си от флуор,ако искате да имат здрави зъби.а за флуорозата-има ендемични райони.информирайте се.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кръстева да не би да има дял в "Горна Баня"???
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и с даровете на природата ли ще правим политика вече.Има ли някой дето е пил от тези води и да е умрял.Аз съм бил на доста места в България и мога да ви уверя ,че най хубавата вода е в Родопите
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До мен е бутилка Девин, 11 литра. Купувам от тази, защото съдържанието на натриеви йони е ниско в сравнение с другите марки минерална вода, така че не се губи смисълът от усилията ми да се храня с минимални количества готварска сол. Флуорните йони пише, че са само 0,18 мг/л. Вече повече от пет години пия тази вода, добре съм си. И има знак за сертификат за качество. На кого да вярвам, не знам. Но водата от чешмата у дома смърди на белина когато пусна крана, целият апартамент започва да мирише на белина. Не мога да я пия чешмяната вода, отвратителна е.
23
0
 
0
 
! Отговори
yunik6 преди 15 години
прокуратурата трябва да се самосезира и да започне пълно разследване на източниците на доходи на ирена кръстева още от времето, когато оглавяваше спортния тотализатор.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
platena statia, plateni gluposti, qsno e 4e devin e nomer 1 i vsi4ki q piqt, no pone tezi, koito mojem da mislim nqma da se vpe4atlim ot porednata doza gluposti na turkaleta :)
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поредната платена публикация. Ако ви интересува, ето линк към сравнителен тест на марки минерални води, публикуван в сайта на на Българската асоциация на потребителите. Опоменти са и конкретните марки. Съдържанието на флуор е един от показателите за сравнение.http:// .bnap.org/?p=87Съдеийки по коментарите под материала, той е от 2006-та. Преди три години!!! Как изведнъж някой се сеща, че на пазара има опасни води...Марките със завишено съдържание си го пишат на етикета.Въпросът е дали ние знаем каква е нормата.
20
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
stiga s tia prostotii...tova e pak platena statia, predi vreme beshe opasno domashnoto mliako ...za da se kupuvat danonite koito sa bezopasni zashtoto sa ot mliako na prah....sega pak vodata ta nali za da izdade razreshitelno i licenz taia voda se izsledva....a te sega 4ak otkrivat amerika....porednite gluposti !
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Девин" е два вида: със син и с розов етикет. "Синята" е сондажна минерална вода и е с флуор, затова преди 2-3 год пуснаха "розовата", която е трапезна и е подходяща за кърмачета - както си го пише. За мен обаче най-вкусна от българските води е точно "синята" на Девин. Пия я редовно, но все пак тя не е основната ми течност за деня, сигурно е до 20%. Да не забравяме студената бира! Наздраве!
18
0
 
0
 
! Отговори
tato преди 15 години
I neka ne zabraviame vodata "Gorna Bania" s 4ervenata to4ka, kadeto vodite minavat prez septi4ni iami, i gi obrabotvat s himikali za da stane godna za piene.Fak e 4e drugata - bez 4ervenztz to4ka na etiketa - si e ok.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
най-кофти за пиене е водата в Банкя.давам ви информацията безплатно.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
DO 17. - 09:29 - КовачаЧовек - научи се да пишеш - много дразни това Й, дето го слагаш навсякъде.......манипулаций......истерий....инсину аций........не ви ли учат в училище на нещо?!?
15
0
 
0
 
! Отговори
Ковача преди 15 години
Стига истерий.Не вярвам на писаниците особенно поръчковите.Аман от манипулаций.Много от "новините " са за кошчето с ***.Споко живейте си живота че е кратък !
14
0
 
0
 
! Отговори
серсем петко преди 15 години
Не се връзвайте на поръчкови статии!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Имах предвид физически
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лоша работа - в ъикипедията пише: "Препоръчителните дневни количества от химичния елемент за деца до 3 години са до 0,8 mg и до 1 mg за деца от 3 до 6 години. Позволената доза за деца до 10 години е 1,3 mg. За възрастните ежедневната флуорна доза да не надвишава 2 mg.".Втасахме я... Питам се защо ли искат да ни унищожат психически и духовно.
11
0
 
0
 
! Отговори
0 преди 15 години
СТИГА ВЕЧЕ СТЕ ТРОВИЛИ НАРОДА С РАЗЛИЧНИ ПОМИИ.....ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ. СИРЕНА . ВОДИ. САЛАМИ И Т.Н. КОЙ ИМА СМЕТКА ОТ ТОВА ХОРАТА ДА ИЗПАТКАТ ОТ ВЯКЪДЕ......
10
0
 
0
 
! Отговори
Хадли преди 15 години
Eто информация от учебник по хигиена за медици: "Флуорът има голямо значение за развитието на костите и зъбите. Основен източник за осигуряване на организма с флуор е водата. Концентрацията му в нея може да е от стотни до 12 мг/дм3. По-ниски са концентрациите му в откритите водоеми, по-значителни - в подземните води. При ниско съдържание на флуор емайлът на зъбите загубва трайността си и те се поддават по-лесно на заболявания от кариес. При концентрация 1-1,5 мг/дм3 заболяемостта от кариес е минимална.При по-високи концентрации флуорът оказва хронично токсично въздействие на организма, което се проявява най-рано в засягане на зъбите. Резорбираният от стомашно-чревния тракт флуор действа на чувствителните към него зъбни зачатъци и нарушава тяхното формиране и минерализация. Външна проява на това действие т. нар. флуороза- петнист емайл, наблюдаван при прорязващите постоянни зъби и по-рядко при млечните зъби. При концентрация на флуора до 2 мг/дм3 пораженията се характеризират с наличието на тебеширеноподобни петна по зъбите. При по-големи концентации пораженията на зъбите се изразяват в пигментиране с жълтокеремиден цвят и появата на дефекти на емайла. Зъбите са крехки и преждевременно се изтриват. При лица, ползващи водни източници със съдържание на флуор 5 - 12 мг/дм3, освен пораженията на зъбите се наблюдават и остеосклероза с калцификация на връзките, намалена подвижност на гръбначния стълб и нарушения на нервната система, черния дроб и други органи.Оптималното съдържание на флуора в питейната вода е 0,7 - 1 мг/дм3."Дано да съм била полезна...
9
0
 
0
 
! Отговори
Хадли преди 15 години
Всъщност "Монитор" не беше ли вестник на Ирена Кръстева? А постъпките на споменатата дама не се помнят с безкористност...
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така е от тези селяни какво да се очаква