Продават опасна минерална вода

Със завишена концентрация на флуорид е водата от "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково"
17 апр 2009 08:16,
68
Продават опасна минерална вода
Снимка: БГНЕС

Опасни за здравето на децата минерални води заливат пазара, показва анализ на лекари по дентална медицина. Такива са водите, които съдържат твърде много флуорид, алармира "Монитор".

За безопасни се считат тези, в които има не повече от 1,5 mg/l. У нас в търговската мрежа се продават 13 марки минерални води, в които концентрацията на веществото е по-висока.

Те са от находищата "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково", "Ракитово", "Старо Железаре", "Баничан" и "Бързия".

Близо до стойността от 1,5 mg/l са и минералните води от "Леново" и "Шипково", твърдят още експертите.

По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки през 2007 г. търговският дял на минералните води със завишена концентрация на флуорид е бил 27,2% от всички произведени в страната 29 марки минерални води.

Според наредбата за бутилирането им производителите трябва да поставят текст върху етикета, който да предупреждава, че продуктът не е подходящ за всекидневна употреба от кърмачета и деца до 7-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма безопасна доза флуорид... Колкото и да е, флуорида вреди много на целия организъм. А сега го има почтви във всичко (Чешмяна вода, минерална вода, плодовете и зеленчуците заради пестицидите, и почти всички останали храни). Като сабереш дозите флуорид, които приемаш на ден получаваш нещо в пъти по-високо от допустимото.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хаха и Велинградкста вода била опасна. Ехооо, народи ходи във Велинград да се лекува, а не да се разболява. Водата е изследвана многократно и е доказано лековита!
45
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Da,i az mislq 4e nay-hubavata voda e v Rodopite
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Даааа, неподкупната,всестранна,обективна медия, как така преди време, никой от вас не се сети дa каже,кои са отровните вафли?Според мен,те са доста по-опасни от водата,а сега сте изредили почти всички, ех(неудобни) конкуренти да кажем.КОЙ лие поъчал тази статия....Ц,ц,ц......
43
0
 
0
 
! Отговори
Ot 4ovek zamimava6t преди 15 години
Отностно розовия етикет на "Девин" - не се заблуждавайте, че е на Девин! Второ Княжевска вода е 100 пъти по-качествена от Банкя (личен опит и лични наблюдения)Отностно марките води, които са споменати плюс вода Ком и Трънска банкя (thorn Spring) компетентните органи трябва да проверят кой им е дал разрешение за бутилиране!И като за финал - не пийте една и същта марка вода постоянно - натрупватсе вещества докато други вещества намаляват затова сменяйте водата, която пиете !!!
42
0
 
0
 
! Отговори
hehe преди 15 години
negramotnost hehe Пише се CaF2 флуорът е в -2 степен на окисление спрямо калция(елемент от 2А група на периодичната система) Освен това е разтворим във вода, но малко иначе няма начин да има наличие на флуорни йони във водата на база (дисоциация и дипол-диполни взаимодействия) Флуорът в малки количества е полезен за човешкия организъм , в по големи е изключително не благоприятен по отношение на развитието на костната система и зъбите у човека , тъй че не се изразявайте непоготвени !!!
41
0
 
0
 
! Отговори
Petrov преди 15 години
На вниманиетона на лицето, което е писало текста по-горел Флуорид е минерал с химическа формула CaF. Този минерал е НЕРАЗТВОРИМ във вода. Ограничава се съдържанието на ФЛУОРНИ ЙОНИ във водата.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ами спрете това производство и наложете забрана да се продава, па който си иска да си пътува и да си я налива на своя отговорност
39
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Защо сега така подробно изброиха марките които не са годни за употреба, а за вафлите с меламин нищо не казаха, макар че са по-опасни ??????
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно съм съгласен с мнението на N 29.Не знам какъв е процента, на т.н. минерална вода, която се пълни от случйни отдалечени чешми, но съм бил свидетел как спира камион, слизат *** и започват да пълнят 18 литрови бутилки.За мен няма по-чиста от чешмяната вода.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
защо не излязат по една от националните телевизии тези лекари в час когато хората са си по домовете и да кажат коя стока е некачествена,какво да се консумира и какво не!Как се чустват родителите с малки деца който трябва да консумират мляко,сирене,специалната минерална вода за деца.Освен да се правят предизборни изследвания и проучвания за които ние плащаме не се проучи от какво днешните деца страдат от постояни алергии
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
флуора не се изхвърля/отделя/ в организма а само се трупа, това е проблема ...да не се прекалява с него
35
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 15 години
ех стигнахме и до вода,а за въздуха и така се знае.
34
0
 
0
 
! Отговори
bankata преди 15 години
vie mi se svqt
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
супер... СЗО работи по план. Следва месото бъкано с антибиотици и генно-модифицираните домати и ягоди.
32
0
 
0
 
! Отговори
Ковача преди 15 години
Основно правило-Научи се първо да мислиш.Второ не се крий зад анонимност.Трето не се прави на много умен
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледай си работата... Най-хубавата вода си остава витошката. Родопите може да са красиви /на места/, но водата им не е най-добрата по показатели. Иначе, както се казва във вица - въпрос на вкус. А що се отнася до флуора - не, не е полезен и стоматолозите да не ми скачат - с него се чистят тръбите... но не запазва зъбите!
30
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
криза е все пак-войната между конкурентите се засилва!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе хора, не разбрахте ли че и най-калпавата чешмяна вода, ако щете и преварена, е по-добрия вариант от застоялата бутилирана минерална вода!!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
ВТ преди 15 години
А в "Горна баня", с червената точка, има нитрати! Нитрати има и в "Девин" със син етикет.