Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи

Най-малко получават сервизните техници и охранителите
16 авг 2010 07:12,
140
Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи
И шивачките попадат в статистиката. Снимка: БГНЕС

Хиляди българи в 7 сектора на икономиката се осигуряват върху среден осигурителен доход под 400 лв.

Това показва справка на НОИ за първите пет месеца на годината, цитирана от в. "Сега".

Освен че правят минимални вноски за пенсия, тези хора официално получават и доходи далеч под средната работна заплата, която по най-нови данни за юни е 636 лв.

Най-нисък осигурителен доход обявяват заетите в ремонта на компютърна техника и други домакински вещи. Тук работят 21 489 българи, а средният им осигурителен доход е 301.73 лв.

На границата на минималната заплата се осигуряват и работещите в охрана и разследвания. 57 146 наети тук са постигнали среден осигурителен доход от едва 308.90 лв.

Огромният брой наети в хотелиерството, ресторантьорство и туристически дейности едва прескачат 330 лв. среден осигурителен доход. Тук работят 120 064 българи, а осигуровките им средно са върху 336.33 лв.

В същия диапазон са осигуровките на хората, които работят в производство на облекло и на обувки, на дървен материал и мебели. Тези сектори дават хляб на повече от 120 000 човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: НОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
5
 
! Отговори
Ty154 преди 14 години
Като гледам какви пенсии се получават и кога ще се пенсионираме ние изобщо ако мога няма и да се осигурявам държавно. Същото и за НЗОК. Просто когато палщаш, ане получаваш се научаваш д алъжеш и да не плащаш, защото накрая пак си прецакан.
139
1
 
4
 
! Отговори
ккк преди 14 години
За мене това е форма на копупция. Двете заинтересовани страни са работникът и работодателя. Единия получава повече пари, а другия плаща по-малко осигуровки. Прецакана е пряко държавата, а косвено пенсионерите и здравеопазването. Работниците обаче не мислят, как ще ги обслужат ако се разболеят и какво ще получат като пенсионери един ден. Държавата е заинтересована да ги информира и за двете за да ги стимулира да искат осигуряване на реални доходи.
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
57 146 наети оранители. Те какво охраняват- на бандитите имотите, хотелите и фабриките.
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Действащата пенсионна система в България е възможна само за страни с постоянно нарастващо население. България е с намаляващо население и резултатите са налице, ниски пенсии, ниски доходи и високи осигуровки. Всичките напъни за събиране на високи осигуровки водят точно до обратния ефект на очаквания от управниците. Вариантите са, внасяне на работна ръка от вън при запазване на пенсионната система или цялостна промяна на системата предвид реалностите. Иначе бъдещите пенсионери са обречени на глад
136
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 14 години
Ами то по кодекса на труда извънредния труд трябва да се заплаща двойно, регламентирано си е, но я някой се опита да претендира за такова нещо де, веднага ще изхвърчи от работа. И това е защото няма никаква солидарност, веднага някой дру с радост ще поеме неговата работа.
135
2
 
5
 
! Отговори
до 131 разбираемо е преди 14 години
Казваш ниска производителност, тя от кого и какво зависи :) Работника сам ли трябва да се справи с организацията на производството и снабдяването с машини и инструменти производството или работодателя. Дали там не е заровено кучето?
134
1
 
11
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Лесно е да се каже : няма да подписваш договор, който е неизгоден !Проблема е там, че работника няма избор. Ако не го подпише, ще стои безработен и гладен. Вместо да се търси сметка на работника, защо не подгонят работодателите за тези далаверки ?
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Оставете хората да си вадят прехраната, времената са много тежки за да ги натискате за високи осигуровки, които допълнително им изяждат хляба. И без друго българската пенсионна система е сбъркана тотално още от 1951 г, когато са ликвидирани пенсионните фондове. Нормалното положение е човек да се издържа от собствените си осигуровки, които ги е трупал през живота си след като се пенсионира. В България се работи месец за месец, събират се осигуровките и веднага се изсипват за пенсии.
132
0
 
1
 
! Отговори
Винетка Винеткова преди 14 години
Каква изненада.
131
2
 
6
 
! Отговори
Разбираемо е... преди 14 години
При тази ниска производителст ( във всички сектори на икономиката) ако работодателите плащат 32 % осигурителни вноски върху реалната заплата ще фалират за два месеца. Впрочем, масовите фалити започнаха. Ще се наложи вече Тотю Младенов да плаща заплати и осигуровки на безработните. Той разбира от тези неща.
130
4
 
9
 
! Отговори
Rъб преди 14 години
Луксозния стандарт на живот на т.нар. "бългаски бизнес" е за сметка на мизрния живот, който водят работниците и служителите.
129
1
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 14 години
Абе, не виждате ли какво става в държавата - всички дупки от нашия джоб! Къде им са приходите, къде им са работните места, къде им са изплатените задължения към бизнес, осигурителни вноски? И защото държавата не работи по всякакъв начин се чудят как да рекетират същият този бизнес и същите тези хора, на които същата тази държава дължи милиони левове! Колко фирми фалираха, колко хора останаха без работа по вина на неизплатените задължения?Срамота!А сега посягат и на пенсии и здраве!Пълен геноцид!
128
1
 
5
 
! Отговори
Калин преди 14 години
тези прокази се лекуват с въвеждането на правила и регламенти!не може да потребяваш бюджетни средства ..и да си на трудов договор.. гарниран с няколко граждански и консултански отстрани! бонуси и превилегии, гласувани сами на себе си!това е социална перверзия.
127
1
 
4
 
! Отговори
ЧИР преди 14 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ,ЧЕ ОТ ДНЕС ЛИ Е ВСИЧКО,ВСЕКИ РАБОТОДАТЕЛ НАТИКСКА РБОТНИК,СЛЕЖИТЕЛ ДА ПОДПИСВА ДОГОВОРА,ИНАЧЕ НАВЪН.Е,ЗА КАКВО ГОВОРИМ ЕДНО И СЪЩО ЯВЛЕНИЕ И 20 ГОДИНИ НЕ СТИГАТ ДА СЕ ШИРИ СИВАТА ИКОНОМИКА.САМО КАТО ВИДИШ 240 ЛВ.ЗАПЛАТА ТИ Е ЯСНО ДО КЪДЕ СТИГА,КАКВО ВСИЧКИ КРАДАТ ОТ НВАЙ МАЛКИ ДО ХОРАТА ВЪВ ВЛАСТА.ПО 24 ЧАСА РАБОТЯТ ЛЕКАРИТЕ ОТ ПЛОВДИВ ЗА "МИЖАВИТЕ"60000 ЛЕВА,ОТ БАН СИ ДОКАРВАТ ОТ ХОНОРАРИ ПО 5000 НА МЕСЕЦ,И ОЩЕ ,ОЩЕ МНОГО ДРУГИ.ТРЯБВА ЗДРАВА РЪКА ДА ПИПА ВЪВ ВЛАСТА.
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ясене, със сигурност ти може да издържиш повече време гладен от колкото една фабрика без работници.... и ден да закъснее една доставка следват неустойки, няма следваща поръчка и чорбаджията губи пари... днеска 3ма като му откажат да бачкат защото не плаща социални на реална заплата - на 4тия ще ги плати...
125
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 14 години
121 - в моят бранш е още по-страшно, защото хората са на комисион, който първите месеци е нисък... е, как може човекът да вземе 50 лева за месец, а те да му искат над 100 лева за осигуровки?Значи на *** ще им плащаме за да не работят, а белите ще трябва вече и да си плащат, за да работят?
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Заплатата не ти я дават управляващите, заплатата си я договаряш със шефа - ако не ти изнася напускаш и си търсиш по добре платена работа, или заповаш и втора работа..
123
2
 
7
 
! Отговори
Калин преди 14 години
да а министерството на здравето.. готви полети за луната .. ще изтрелва анна борисова да обрижва здравно луннна популация .. ще реформира!ВСЕКИ ЗАПОЗНАТ ЗНАЕ, ЧЕ ВНЕСЕНОТО НЕ ОТИВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.. И СЕ ХАРЧИ по усмотрение!
122
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 14 години
400 МИЛИОНА изчезнаха от бюджетът на НЗОК февруари - това са пари, изработени с трудът на тия женици на снимката и отк8раднати от престъпното правителство на гербаджиите, чийто министър на финансите в прав текст заяви, че иска да вдигне осигуровките, за да се пълнела хазната, при положение, че по закон тия пари са само за здравеопазване... Защо да плащаме осигуровки, щом ни крадат парите?
121
1
 
6
 
! Отговори
nakato преди 14 години
А на господата да им мина през ума, че тия хора вземат горе долу и заплати от тоя порядък. Дори да вземат по 200 лева необлагаеми, това заплата лли е бе господа управляващи?