Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи

Най-малко получават сервизните техници и охранителите
16 авг 2010 07:12,
140
Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи
И шивачките попадат в статистиката. Снимка: БГНЕС

Хиляди българи в 7 сектора на икономиката се осигуряват върху среден осигурителен доход под 400 лв.

Това показва справка на НОИ за първите пет месеца на годината, цитирана от в. "Сега".

Освен че правят минимални вноски за пенсия, тези хора официално получават и доходи далеч под средната работна заплата, която по най-нови данни за юни е 636 лв.

Най-нисък осигурителен доход обявяват заетите в ремонта на компютърна техника и други домакински вещи. Тук работят 21 489 българи, а средният им осигурителен доход е 301.73 лв.

На границата на минималната заплата се осигуряват и работещите в охрана и разследвания. 57 146 наети тук са постигнали среден осигурителен доход от едва 308.90 лв.

Огромният брой наети в хотелиерството, ресторантьорство и туристически дейности едва прескачат 330 лв. среден осигурителен доход. Тук работят 120 064 българи, а осигуровките им средно са върху 336.33 лв.

В същия диапазон са осигуровките на хората, които работят в производство на облекло и на обувки, на дървен материал и мебели. Тези сектори дават хляб на повече от 120 000 човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: НОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
2
 
! Отговори
Шеф преди 14 години
А-а-а, ако ги осигурявам на реалната заплата, каква ще ми е далаверата на мен? КелепирЯ какъв ще ми е? Няма да мога да си купя последната баварка 7-*** серия! А вилата на морето? Не, не, не е правилно това за осигуровките - ГЕРБ са виновни!!
79
2
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 14 години
***! Ами те и заплатите са толкова!! Излезте от София малко и вижте.А идеята да се вдига минималната заплата е пък върха на тъпотията!!! Никъде по света няма такова нещо.Но тъй като това правителство без напън чупи ***, може и това да пробват. След това ще се чудят какво става, както с акциза за цигарите...
78
5
 
14
 
! Отговори
селянка преди 14 години
Майка ми и баща ми са се осигурявали на реални заплати къде са им парите сега?Кой изнесе пенсионния фонд?Ти ли ми гарантираш ,че пак няма да го изнесе някой?Кой раздате парите на майка ми и баща ми от банките на кредитните милионери?До кога все народа ще виновен за това което му се случва?
77
1
 
13
 
! Отговори
Минувач преди 14 години
Да ви кажа как е в Германия и Кипър, където съм бил.Няма такова понятие "минимална заплата" , има частни осигурителни фондове и всеки внася колкото пожелае, съответно и толкова получава - колкото е внесъл.за бедните се грижи държавата, но за да си "беден" трябва да докажеш, че не можеш да работиш - да си пълен инвалид примерно.Няма като тука, предлагат му работа от Бюрото по труда, той отказва щото не му харесвала, - щом не му харесва, значи не е беден.
76
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 14 години
Осигуряване върху реалните доходи, означава повече приходи за осигурителните системи, така че няма шанс да се сринат, даже онратното - ще закрепнат.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А *** и татко ти реват,че не им вдигали пенсиите селендурке.А ти после ще ревеш,че трябва да работиш до 60 год. за пенсия,а може да се наложи да работиш и до 65 год. с тия майни.
74
2
 
11
 
! Отговори
ШШТ преди 14 години
ПЪРВОНАЧАЛНОТО НАТРУПВАНЕ НА КАПИТАЛА Е ОТ ГЪРБА НА РАБОНТИКА.НОВИТЕ ОФИСИ,ЛИЗИНГОВИ АВТОМОБИЛИ,СКЪПА ТЕХНИКА,ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА,ОСИГУРЯВАНЕТО НА МИНИМАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ПРАГ.НИКОЙ НЕ МИСЛИ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.ТОВА СА ИГРАЧИТЕ.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те пак да се радват ,че изобщо ги осигуряват на нещо.Щото е имало фирми ,където съм работил по 4-5 месеца без договор и осигуровки, уж на изпитателен срок.Като такова нещо в кодекса на труда не съществува- изпитатерлен срок без договор.Ама дебелогъзите работодатели ползват кодекса на труда само в точките ,на които на тях им изнасят.На последната ми работа пък , от заплата 600 ,ме осигуряваха на 240 лв.
72
5
 
9
 
! Отговори
адем преди 14 години
направете минамалната заплата 500 лв. и донякъде проблема ще се реши..
71
0
 
10
 
! Отговори
niakoi si преди 14 години
Мен ми е интересно ако почнат да ги осигуряват на реалните доходи и почват да ползват след време болнични, пенсии и обещетения за безработни на реалните си заплати дали соц осигуряване няма да се срине за отрицателно време
70
0
 
12
 
! Отговори
Геле преди 14 години
Хайде умници , направете минималната 1000 лв. Е тогава вече какъв колапс ще стане направо ми се вие свят.
69
1
 
18
 
! Отговори
селянка преди 14 години
Аз си плащам здравни осигуровки бре защо да ходя на частно!*** като не плащат нищо защо пред спешния кабинет има опашки от въглени!
68
1
 
15
 
! Отговори
Guard Ipo преди 14 години
Борисов на колко си е осигурявал служителите в охранителните фирми през годините?
67
0
 
13
 
! Отговори
ali преди 14 години
dawam 35 % ot zaplatata si na darjavata, a tq kakvo mi dava ?????????
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако е нормален, би трябвало да избере да се осигурява на пълната си заплата! Повтарям; ако е нормален!
65
3
 
10
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Само че като ти се разболее детето и има нужда от специалист да не отидеш в държавната или общинска болница да искаш помощ ? *** си на частно и си плащай, щом е майната на държавата.
64
0
 
6
 
! Отговори
EU преди 14 години
W Germaniq gastarbaiteri naprimer rabotqt po strozite i ne se usigurqwat izobsto. Towa se naricha "Schwarzarbeiten". Danuchni otiwat i nakazwat i rabotnik i rabotodatel za towa che ne deklarirat towa trudowo wzaimootnoshenie.W Bulgaria se deklarira trudowoto wzaimootnoshenie no se deklarirat newerni danni - po-niska zaplata ot realno dogoworenata. Naricha se "осигуряваne върху минимални доходи". Prawjat sas sastata ideja kato w Germanja. Danachnite ne nakazwat nikogo. Otkriite razlikite!
63
2
 
4
 
! Отговори
до селянка преди 14 години
Ти сигурно си технически сътрудник на Ахмед Доган.Преди 15 години те взимаха по 600 лева...Или нещо бъркаш-да не са били 6000 преди деноминацията?
62
1
 
16
 
! Отговори
kotarak преди 14 години
В България има ЧОРБАДЖИИ и МЕСТНИ ФЕОДАЛИ, моля ня ги бъркайте и не използвайте думите БИЗНЕС и БИЗНЕСМЕН, който са крайно неподходящи за родната действителност. Друга подходяща дума е АНГАРИЯ. Почити навсякъде се поработва на чорбаджиите извън договорвното като заплащане, и в някой случай прехвърлящо няколко часа. Защо не се въведе почасово заплащане??? Някой не се ли е замислял, а инзвъредния труд да се заплаща двойно?
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а знаете ли колко хора вземат по 200 лв заплата знаенет ли