Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи

Най-малко получават сервизните техници и охранителите
16 авг 2010 07:12,
140
Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи
И шивачките попадат в статистиката. Снимка: БГНЕС

Хиляди българи в 7 сектора на икономиката се осигуряват върху среден осигурителен доход под 400 лв.

Това показва справка на НОИ за първите пет месеца на годината, цитирана от в. "Сега".

Освен че правят минимални вноски за пенсия, тези хора официално получават и доходи далеч под средната работна заплата, която по най-нови данни за юни е 636 лв.

Най-нисък осигурителен доход обявяват заетите в ремонта на компютърна техника и други домакински вещи. Тук работят 21 489 българи, а средният им осигурителен доход е 301.73 лв.

На границата на минималната заплата се осигуряват и работещите в охрана и разследвания. 57 146 наети тук са постигнали среден осигурителен доход от едва 308.90 лв.

Огромният брой наети в хотелиерството, ресторантьорство и туристически дейности едва прескачат 330 лв. среден осигурителен доход. Тук работят 120 064 българи, а осигуровките им средно са върху 336.33 лв.

В същия диапазон са осигуровките на хората, които работят в производство на облекло и на обувки, на дървен материал и мебели. Тези сектори дават хляб на повече от 120 000 човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: НОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цитат: "абе те не само комунистите крадаха преди 20 години ,последните 5- 6 години кражбата няма равна на себе си ,то европари ли не бяха ,то пари от осигуровки ли не бяха ,всичко се крадеше (куче влачи диря няма) "Ами те през послените5-6 години кои управляваха - марсианците ли?
59
1
 
15
 
! Отговори
Геле преди 14 години
То това с вдигането на минималната заплата е само и единствено с цел да е прибират повече данъци и държавната администрация да си вдигне още заплатите. Техните заплати се формират, като се използва за база минималната заплата , която се умножава по някакъв коефициент. Никой не го е грижа за работниците. Пък и работника като е изкарал примерно 1000лв не може да вземе 800 чисто и 500 данъци и осигуровки. Време е да се разбере , че срещу заплатите седи някаква работа. Соца уви свърши.....
58
1
 
6
 
! Отговори
Хей преди 14 години
..... А КЪДЕ ЗАБРАВИХТЕ СРЕДНИЯ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ ,....С 200 лв. ... и колко са мизеруващите нещастници..???....И СТИГА С ТОВА ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ А СЕ УСЕГУРЯВАТ НА МАЛКО....СТИГА ГЛУПОСТИ .. ..ТОЛКОВА ИМ ДАВАТ...
57
10
 
16
 
! Отговори
Селянка преди 14 години
Работя в София от 15 години започнах на 600 лева в момента получавам около 2000 лева шефа ме пита ,ако искам да си плащам 600 лева на държавата и взимам 1400 лева чисти отговорих му майната ,и на държавата!
56
0
 
4
 
! Отговори
Борисова преди 14 години
Да така е но за да не сме роби трябва да има нормална минимална заплата,без значение кой държи бизнеса проблема си е негов, като не издържа се оттегля, това е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
55
3
 
13
 
! Отговори
Shark преди 14 години
Катя няма кой да им плаща толкова наистина да си работят сами. Да си назначат жените, родителите и т.н от родата и те да им робатят за 300 лв. И не да ми карат скъпите коли и да провят по 5 къщи и жените им дъ се чудят къде да се начекнат. А за заплати пари нямало. Просто в България няма бизнес, това са едни лапачи.
54
3
 
9
 
! Отговори
Ясен преди 14 години
Като искате повече приходи направете минималната работна заплата 1000 лева бре кво ревете на 500 лева заплата какви осигуровки да плащат хората!!!
53
0
 
13
 
! Отговори
Чиба преди 14 години
До "42 KU4E" Чувал съм , че те сърби някъде отзад, да не изблещиш поглед умнико! Особено по провинцията някой блъскат по цял ден за минимална. А това, че някой си е отворил севизче за компютри или нещо друго, не означава, че се е уял и нагушил, ами някой път едва събират за наема. Така,че не всички в кюпа....
52
2
 
1
 
! Отговори
Борисова преди 14 години
Абе тикво работи за 100 лв.месечно и си трайкай!
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Съвсем скоро един работодател на една една фирма за алуминиева дограма се изказа, че много скъпо му излизали работниците, той им дава около 1000 лв., а ги осигурява на 390 лв., работят и в събота и празници и въобще НАГЛОСТ. Това е положението с почти всички частници и никой не вижда и никой не се занимава. По лесно им е да орежат пенсионерите и тези на държавна работа за да налеят пари, а всъщност голямите мошенници си обират и хората и държавата. Ама нали всички горе имат частен бизнес и ....
50
2
 
5
 
! Отговори
Зафирова преди 14 години
Единственото решение на проблема,абсолютно права сте!!! Но...Нали точно тези,които трябва да решат нещата,държат и 90% от бизнеса. Техните фирми трябва да плащат осигуровките.Премиерът е възмутен,че имало лекари с по-високи заплати от него!!!!!!!!!!!! Но за пенсията ми от 240лв. при 40г. трудов стаж /благодарение на минималните осигуровки /няма и дума.Отгоре на всичко съм Зафирова,а не Бориславова...
49
0
 
5
 
! Отговори
bobo преди 14 години
EU e prav.Navsqkude po sweta se opitwat da ukrivat danuci. No uspqwat mnogo malko hora. Tuk v Bulgaria towa e masova praktika. Dori q priemame za normalna i opravdana. Tova trqbva da se promeni s gilemi nakazaniq za uchastvastite w tova.
48
4
 
14
 
! Отговори
Джани преди 14 години
Ти явно пращиш от акъл, ама добре, че никой не те пита :)като вдигнат минималната 5 пъти, нали ще намалее броя на наетите 5 пъти, щото няма да има кой да им плати толкова.и става танту за кукуригу....то ако беше толкова лесно.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това Борисов го е страх да го направи ,защо не въведе минимална почасова ставка ,защо не каже че с такава минимална заплата неможе да се живее и трябва да бъде поне двойна,,,,Бизнеса ще го изяде с парцалите--най вероятно той ще стовари всичко върху обикновените хорица....
46
3
 
31
 
! Отговори
с. преди 14 години
Я стига сте ревали бе!Данъчно престъпление било!Държавата да промени изцяло механизма на осигуряване и пенсиониране и тогава ще се оправят нещата!Като се осигуряваш да си имаш персонална партида в НОИ и да знаеш точно колко пари имаш!И ако например си се осигурявал 20 години и нещо се случи с теб справедлива част от натрупаните пари да ги получат наследниците ти!Както е в белите държави!Така като имам интерес да се осигурявам на ли се сещате!А сега да бачкам за да храня ***!Точно никога!
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
20-години демокрация минаха те чак сега го разбраха, сега ще мислят 20 години какво да направят и след това 20 години ще се мъчат да го въведат !
44
9
 
21
 
! Отговори
Борисова преди 14 години
Да вдигнат минималната заплата 5 пъти и който иска работници да си ги наема,иначе да си работи сам.Няма смисъл човек да се осигурява на сегашна минимална заплата,ако е жив ще получи пенсия с която не може да съществува.
43
0
 
9
 
! Отговори
EU преди 14 години
Sluzitel i rabotodatel w nachaloto ugowarqt, che w dokumentite ste se wpishe po-niska zaplata ot tazi koqto realno ste se izplashta. I dwamata go prawqt w ustarb na durzawata i cel da se plastat po-malko osigurowki i danaci. I dwamata znaqt, che iwarshwat danachno presaplenie. Stiga weche s izraza "осигуряват върху минимални доходи" - "ukriwane na dohodi s cel danachna izmama" e prawilnata formulirowka. I dwamata podlezat na nakazanie.
42
2
 
10
 
! Отговори
KU4E преди 14 години
Чувал съм, че ги осигуряват на 300 лв. , а им дават на ръка по 1500 лв.
41
1
 
22
 
! Отговори
v преди 14 години
всички го знаят, а всеки се прави че не е така. Откъде да има пари в държавата, като осигуряването е смешно, а разходите огромни-колко на месец са помощите за *** само. Пък после като отида на доктор - си плащам - няма как. Въпросът е че дори и тези които си плащат, нищо не получават. Сивата икомомика е поне 70% в България, но който изкара доходите на светло, ще загуби изборите. Това е големият проблем.