Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави

Васил Владиков си е монтирал на терасата 40 соларни панела
17 авг 2013 09:15,
152
Пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за ток, сам си го прави
Снимка: архив, Reuters

Пенсионер на 75 години от Пловдив не плаща и стотинка за електричество. Сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела, които е монтирал на терасата си в панелен апартамент в жк "Тракия", пише "Труд".

"Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста", категоричен е Васил Владиков, който по професия е инженер.

Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици, разяснява той.

Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. "Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия", посочва Васил, който живее в панелка от 34 кв.м.

В слънчевите колектори е вложил 9000 лева, спестени от пенсията. В продължение на 4 години живеех с по 2 лв. на ден. Измършавях, но оцелях", казва той.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
8
 
! Отговори
Специалиста преди 10 години
при 34 квадрата панелка къде намери 100 квадрата тераса за панелите този инженер. по мои сметки ти 40 панела заемат толкова място. и кога ще си избие тия 9000 лв - никога, да не говорим за труда. и аз съм срещу монополите, но тука говорим за явно изперкал човек. тези 9000 лв са около 45000 киловата и един бойлер, 2 телевизора и котлон не си заслужават да се захранват по този начин. да не говорим, че от терасата не става нищо друго, освен за място за панелите.
40
4
 
7
 
! Отговори
fsd преди 10 години
Отопление - дърваГотвене - газПране - ръчноЛек ден.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между другото, никъде не пише откъде е токът за отопление или охлаждане, за пералнята и т.н. Но дето е писал един преди мен- важното е да има ентусиазъм:)
38
2
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До до бъдин:Очите ми ги отвориха хитри гърци(не ти го пожелавам), но така е като не си ги отворих сам на времето!Обаче Господ ги наказа - не забравяй Големия съдник!За Ран-Ът е вярно, че ще съсипе БГ!То вече няма държава а само територия.Даже си има рима:Земята свещенна на Ботев и Левские рай за *** и слуги Еврейски!!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A NIE SI PRAVIM DECATA SAMI , TA DAJE I BEZPLATNO POMAGAME NA KOM6IATA I TOI DA SI IMA DVE - TRI DE4ICA PO SISTEMATA " INVATRE " E KARAME
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zimata 6te vika poizmraznah , no ozeliah. Dokade moje da te dokara sobstveniat ti inat.
35
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като чуя за децентрализация и ми се плаче от простотията българскание сме държава с пазарна икономика и копуваме ток с феодални договори на фотоволтаици на безумни цениза да могат някои да си се возят на яхти и да ни обясняват какво е пазарна икономика
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германия има фотоволтаици, но токът там е най-скъп в света и страната се принуди да изнася производството си в чужбина в Азия и Африка, където има евтин ток. Германия е и най-големият вносител на газ от Русия и Либия. В бъдеще може фотоволтаиците да поевтинеят, но тогава и АЕЦ и газта може да поевтинеят и пак фотоволтаиците да не са изгодни.
33
12
 
6
 
! Отговори
ГеРБ преди 10 години
Веднага акт да се направи, за незаконен строеж + 5000 лв глоба и 1 година условно за всеки дръжнал да си прави сам ток!
32
6
 
3
 
! Отговори
До бъдин преди 10 години
Ами опитах се да ти отворя очите, но явно думата *** те засегна(ха-ха). Явно не вдяваш затова ще ти кажа това - ти и твоите съмишленици ще агонизирате бавно под действието на плана ранът, докато окончателно ви довърши. Нищо не може да направите,това е предопределена съдба, също както на прасето в ***.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
измишльотинида се прекратят робските договори на държавата с фотоволтаиците дето са за по 20 годинии на цена 10 пъти аеца - ще ги плащат децата нида се вкарат в панделата чиновници и министри дето са ги подписалии цената на тока от самосебе си ще падне 30%е затова протестират ония на жълтите павета - да нямя правителство и всичко да си е по старому - до сте чули някой да отвори дума за тия договори от протестиращитеа реват за 1 милиард аминьорите да не спят -кирките и на фотововолтаиците
30
6
 
21
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Тази инвестиция докато я изплатиш, инсталацията ще е тотално грохнала и неефективна и в крайна сметка ще си изплащал 15 години тая глупост, ползвайки по-малко енергия и ще установиш, че е същото, дори и по-евтино излиза да си вързан към Енергото... но дерзай и догодина пак да качиш бузлуджа.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важното е да има ентусиазъм.
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
9000 лв на лихва 6,6% + в някоя банка летните месеци токът му е 7 месеца -30 лв ,5 месеца -80 лвТова е статия за простотията на хората.
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За един жилищен блок няма как да стигне толкова малко ток и историята прилича на налудничавата идея за пирамидите на фараоните в Ефипет, които са гълтали огромни средства и човешки труд без никаква полза за икономиката.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баце това не требваше да го споделяш по новините, че бат *** ако чуе може да осъмнеш без ни една панелка до сутринта.
25
1
 
4
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
VYV VESTNIK TRUD IMA SNIMKA NA TERASATA MU.NAKI4IL Q E CQLATA I NQKOI PANELI VISQT MNOGO ZLE TOVA DALI 6TE IZDYRJI V BYRQ.GLEDKATA NIKAK NEE ESTETI4NA MOJE DA VIDITE V TRUD.VIJ DA E V KU6TA NA POKRIV BI BILO PO PRILI4NO NO TAKA IZGLEJDAT UJASNO.AKO VSE SLOJI TAKA NA KAKVO BI ZAPRILI4AL EDIN PANELEN BLOK .VIJTE SAMI.
24
6
 
19
 
! Отговори
до Одисей преди 10 години
Къде на запад или в Северна Америка има децентрализация на енергопроизводството, бе *** такъв?!:) Че точно централизираното управление ( централно управление на производство и потребление ) спомага за повишаване на ефективността, сиреч на КПД-то!:) Бе я бЕгай да коментираш висша мода, енергетик-саморасляк такъв!:)))) Те точно *** като теб засадиха плодородни земеделски земи с фотоволтаици и почти събориха енерго системата!
23
5
 
15
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До до бъдин:Селски, сигурно си Еврейска слугичка,дето до кръв защитават ***!Нема страшно,твойте господари помагат на индианците да направят *** държава у нас! Относно общината-живея в една от най- богатите общини, но трябва да имаш връзки като корабни въжета, за да ти спазят ПРАВАТА,щото българина е чужденец в собствената си страна!
22
4
 
12
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До DARIN_IVANOV И там не е добра инвестиция поради невъзможността на тия китайски панели да "изкарат" 9000 лева. Преди да го направят умират. Ако струваше системата 1000 лева. Или ако можеше да извлече 20 000 от слънцето, бих инвестирал.