Ще стане ли Враца столица на автомобилната индустрия?

Голям инвеститор искал да създаде работни места
3 фев 2021 16:56, Анисия Иванова
45
Ще стане ли Враца столица на автомобилната индустрия?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Враца цели да стане столица на автомобилната индустрия и се надява през тази година да завърши преговорите с нов голям инвеститор в тази област, което ще създаде работни места и ще подобри цялостната икономика на региона. В средата на 2021 г. вече във Враца няма да има неасфалтирани пътни артерии и градът ще стане първият в България с изцяло електрически градски транспорт. Това заяви Калин Каменов, кмет на община Враца, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Христо Николков.

Изоставането на Северна България спрямо Южна може да бъде преодоляно основно чрез подобряване на инфраструктурата и добри регионални политики за насърчаване на инвестициите, обясни гостът.

"Пътните артерии в региона не са в много добро състояние, но с изграждането на пътя от София до Видин се очаква съживяване на икономиката в някои сектори, свързани с транспорта, логистиката и комуникацията. Но успоредно с това трябва да се спомене и подкрепата от страна на Министерството на икономиката и правителството за местната инфраструктура“, каза кметът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта успоредно със строежа на пътната отсечка между София и Ботевград трябва да се водят и преговори с нови инвеститори за региона.

"По време на пандемията регионът записва нелоши резултати и когато в държавата се закриват работни места, тук се откриват нови", заяви Каменов и добави, че безработицата във Враца е 5%, което означава с 1,5% по-малко отколкото за цялата страна.

Относно методите за подобряване на жизнения стандарт гостът каза, че общината отпуска стимули за младите семейства и бебетата. Също така се работи заедно с бизнеса за подобряването на образованието.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ще е ако въобще някъде в България има нов завод
19
3
 
22
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Китай имаше няколко инвестиционни намерения, които бяха отрязани. Не мисля че ще проявят интерес повече, при положение че вече са намерили партньор в Сърбия. Когато поискаха да оправят железницата, демократите от плод'зеленчука и месарниците ревнаха,че Китай не разбират от влакове. Хахахахаха
18
7
 
17
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Ще стане столица на нещо си..................хаха...................на 36-и май...........Враца, дето и гарга не каца.......хаха!!!
17
4
 
24
 
! Отговори
7 преди 3 години
Електрифициран транспорт! Че то има само една по-голяма крива улица!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Враца бе лунен пейзаж. По-миналата година като отседнах в града не можех да го позная. Сега отново минавам през града на път за София, тъй като старата част от околовръсното стана на вълни. А в града оправиха улиците. За строителството при соца какво да кажа? Пред пощата на Враца плочките бяха пръскащи. 4 години не се намери някой да ги оправи.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много съмнително че ЕС ще разрешат нов конкурент на техните. Трябва и БНБ ако може да печати левове за да супсидира заводите.
14
0
 
8
 
! Отговори
azz преди 3 години
Ще стане, ще стане
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват не пътища а кадри но всички ВУЗ са в София. Съмнява ме че от София ще идат да бачкат във Враца. Автомобилните заводи зависят от помощи от държавата както Германия държавата влага стотици милярди за да не фалират при скъпия петрол.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във враца безработните са малко, защото не са се регистрирали масово или са напуснали. Това не е усех, а греяно четене на данните. Все едно, да се радваш, че можеш да си храниш детето, защото другите две умрели от глад ...
11
4
 
19
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
Ще стане. Га цъфнат налъмите.
10
3
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Така и не стана ясно кой е...явтомобилния инвеститор,но ако видят зор ,да ми се обадят,знам...китайски.Ще преговарям с тях и ще им докарам наистина...стратегически нвестиции в тази област.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заводът на WV от Турция се мести у Враца, ама....друг път.
8
2
 
19
 
! Отговори
Стефанов преди 3 години
След VW и Киа, ГРОБ откриват трети завод, за да има къде да работят децата на хората. След магистралата, която им построи Лиляна Павлова, втората магистрала, построена от Московски и Нанков, сега ГРОБ ще дооправят и без това перфектната инфраструктура и Северозапада може да си върти синджирчето и да си брои паричките...
7
2
 
19
 
! Отговори
А група преди 3 години
Питайте Божинов - той е тамошен кадър с известни гадателски способности.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"във Враца вече нямало да има неасвалтирани пътни артерии" - че вий у Враца досега у калта ли газихте, кал и чакъл по улиците
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парашутиста бълнуваааааа......
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми то във Враца гарга не каца, камо ли автомобилна индустрия
3
3
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Пушилки,фойерверки и халосни гърмежи!Направо Фолксваген да затваря заводите си преди да е фалирал от тази столица!
2
3
 
24
 
! Отговори
Асен преди 3 години
То това са Враца, Детройт и Инголщад.
1
6
 
7
 
! Отговори
Бокаса преди 3 години
Зависи!