Ужас в дом за болни възрастни: Санитарите им теглели пенсиите и изпивали парите

Ръководството на община Горна Оряховица се събира днес за скандала в Драганово
Обновена: 2 апр 2024 14:35 | 2 апр 2024 14:34, Петър Бойчев
114
Ужас в дом за болни възрастни: Санитарите им теглели пенсиите и изпивали парите
Снимка БГНЕС

Български вариант на филма "Полет над кукувичето гнездо" се е разигравал в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Ръководството на община Горна Оряховица се събира днес, за да реши какви мерки ще предприеме за нарушенията, констатирани в Дома.

Кметът на железничарския град Николай Рашков уточни, че в срещата ще участва и управителят на институцията, предаде кореспондент на "Фокус“. Рашков допълни и, че проблемите в Дома не са от днес и вчера.

"Всичко е наслагвано с годините. От там имаме много информация за различни проблеми, които са се натрупвали – недобра работа с хората с умствена изостаналост, пиянски истории, злоупотреба със средства на потребителите“, разказва кметът.

Част от тези злоупотреби е установила и внезапната проверка, извършена от него и негови колеги в края на миналата седмица.

"Трудно открихме персонала, а потребителите бяха пуснати в двора в много лошо състояние, без надзор. Бяха в неугледно състояние“, допълва Рашков.

В Дома живеят възрастни хора с ментални увреждания. За тях се грижат 47 човека, като при проверката е установено, че част от тях са употребили алкохол, а фелдшерът – единственото медицинско лице там, е бил пиян. В кръвта му са измерени 1,7 промила алкохол.

Освен това органите по настойничество в институцията са злоупотребявали с пенсиите на потребителите – теглили са ги и са ги ползвали за собствени нужди, вместо по предназначение – за хората.

В годините назад в институцията са правени множество проверки. Последният доклад за дейността им е от преди две години. Тепърва ще се изяснява какво пише в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В психиатричните болници е същото,.Старшите сестри, при които стоят пенсиите и личните пари на болните, злоупотребяват с тях.
84
0
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 5 месеца
Къде е съдебната власт ?
83
1
 
29
 
! Отговори
Роза преди 5 месеца
Гледайте БГ филма "Безбог"!В този филм една санитарка търгуваше с личните карти на пенсионерите в хосписа.Някои от тях умираха с активната помощ на персонала.Аз лично познавам трима възрастни хора,които умряха веднага,след като постъпиха в различни старчески домове.Правете си сами изводите!
82
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой етнос преобладава сред санитарите?
81
16
 
4
 
! Отговори
Спас преди 5 месеца
До при Тодор ЖивковПри Т.Ж.нямаше антибиотици.Детската смъртност бе 24 пр.м.а починяалите деца ги пишеха аборти.Какво лошо съчетание- напреднала възраст,природна тъпота и б. мозък.
80
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баща ми беше в един хоспис в Горна Баня, София. Повечето хора там бяха или лежащо болни или с дименции. Когато бях там възрастни хора ми казваха, че ги бият. Имаха синини. Заварвал съм вързани хора с деменции. Някой други мистериозно умираха. Внимавайте къде се грижат за вашите близки. Те не заслужават това.
79
1
 
11
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 5 месеца
Велкъм в Zамунда. Тук сме само ударници!
78
0
 
13
 
! Отговори
Хитър пенсионер преди 5 месеца
ей за това - картата се блокира от приложението и всичко през приложението, с 3д парола и пръстов отпечатък за вход. Няма да ми пипнат мангизите докато съм жив!
77
11
 
13
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 5 месеца
При Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия не организираха кампании да събират пари за животоспасяващи операции в Турция. В ЕС и НАТО ако нямаш няколко стотин хиляди за операция в Турция, детето ти няма да се лекува.
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
персонала все някаква отговорност има ли, ако има да ги съдят и да знаят следващите, но няма да стане така, ще ги смъмрят уж и всичко по старому
75
0
 
27
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 5 месеца
Какъв човек трябва да си за да направиш такова нещо....Господ ще ги съди един ден....
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Балканджията няма оправяне .
73
4
 
2
 
! Отговори
до хе-хе преди 5 месеца
Много ти е весело, нещо. И какво намесваш руски понятияя, ***.5005
72
10
 
9
 
! Отговори
до при Тодор Живков преди 5 месеца
при тодор цървула ползвахме вестник работническо дело поради липса на тоалетна хартия.
71
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
по традиционен руски пример - трезвен на работа само ако идват на проверка от министерството
70
0
 
31
 
! Отговори
Фъфлев преди 5 месеца
47 човека персонал в дом за ментално изпаднали хора? Ми то персонала май повече от пациентите.
69
18
 
12
 
! Отговори
Хе хе хе хе преди 5 месеца
Ама в руската гоберня какво да се очаква друго?
68
16
 
12
 
! Отговори
Пецата преди 5 месеца
Така правят и в русията. Народопсихологията там е идеологията над всичко, а хора които ментално са в измерението хикс, как могат да помогнат за идеологията?
67
0
 
34
 
! Отговори
Хейт преди 5 месеца
Забравили са да напишат, че санитарите най-вече се интересуват дали възрастните могат да им припишат някой и друг имот. И ги карат да подписват какви ли не документи. И когато старците повече не са им нужни ги ликвидират доста бързо.
66
0
 
26
 
! Отговори
Миро преди 5 месеца
Обикновен ден в България