Ужас в дом за болни възрастни: Санитарите им теглели пенсиите и изпивали парите

Ръководството на община Горна Оряховица се събира днес за скандала в Драганово
Обновена: 2 апр 2024 14:35 | 2 апр 2024 14:34, Петър Бойчев
114
Ужас в дом за болни възрастни: Санитарите им теглели пенсиите и изпивали парите
Снимка БГНЕС

Български вариант на филма "Полет над кукувичето гнездо" се е разигравал в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Ръководството на община Горна Оряховица се събира днес, за да реши какви мерки ще предприеме за нарушенията, констатирани в Дома.

Кметът на железничарския град Николай Рашков уточни, че в срещата ще участва и управителят на институцията, предаде кореспондент на "Фокус“. Рашков допълни и, че проблемите в Дома не са от днес и вчера.

"Всичко е наслагвано с годините. От там имаме много информация за различни проблеми, които са се натрупвали – недобра работа с хората с умствена изостаналост, пиянски истории, злоупотреба със средства на потребителите“, разказва кметът.

Част от тези злоупотреби е установила и внезапната проверка, извършена от него и негови колеги в края на миналата седмица.

"Трудно открихме персонала, а потребителите бяха пуснати в двора в много лошо състояние, без надзор. Бяха в неугледно състояние“, допълва Рашков.

В Дома живеят възрастни хора с ментални увреждания. За тях се грижат 47 човека, като при проверката е установено, че част от тях са употребили алкохол, а фелдшерът – единственото медицинско лице там, е бил пиян. В кръвта му са измерени 1,7 промила алкохол.

Освен това органите по настойничество в институцията са злоупотребявали с пенсиите на потребителите – теглили са ги и са ги ползвали за собствени нужди, вместо по предназначение – за хората.

В годините назад в институцията са правени множество проверки. Последният доклад за дейността им е от преди две години. Тепърва ще се изяснява какво пише в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Полед над кукувиче гнездо" е КНИГА на Кен Киси. Филмът по книгата е 10 години по-късно с Джак Никълсън. Но и в двете не става дума за примитивни кражби, наркотици и пиянства.. От къде ги намират такива списвачи не мога да разбера? Значи ли, че всички са задължени да знаят за какво става дума там? Да ви го ... и в сравненията. Дано да нямате деца, че си представям как обясняват в час биология размножаването на бозайниците с партиите на власт и техните отрочета. Или пък с миксиране на коктейли!
64
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Верно е казано от поета:не народ а мър....ша!
63
2
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
"На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, прокуратурата и съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания. Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна "памет" за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели "по-спокойно" единствено защото истината е била системно укривана от тях", разказват от издателството.
62
5
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Базирайки се на конкретни данни авторът показва една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Престъпленията са систематизирани в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както е казал поета: не народ а ***!
60
6
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Оригиналното изследване "От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)" на историка д-р Стефан Иванов. "Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма"
59
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
За всички пенсионери, страдащи от деменция и склероза, както и от носталгия по младостта си ще им пусна сега информация за една книга, дано си я купят и прпочетат
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
V bg domove pove4eto sa kato konzlageri bijat gi slagat gi samo da lejat s hap4eta spat 24 4asa vardvat gi tova trabva strok skon satvor do jivot tova sa ubiizi ne hora da se darjat s starite isostaveni hora a i bolni s demenz tn ne e samo tosi dom da ne govirim sa bg ludnizi palen teror varhu bolnite v ludnizite v bg narkomani bijat gi goli bosi a te sa bolni zrabva le4enie ne hitlerisam konzlageri.proverki na vs dom.sa vasrssni hora trabva vinovnite v satvora ubiizi na stari hora v bg ujas
57
11
 
20
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 5 месеца
При Тодор Живков когато бяхме с Русия Народна Република България беше 9 милиона, днес Eврогейска България в ЕС и НАТО я има, я няма 5 милиона от които едва 3 милиона са етнически българи.
56
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България от 30 години само слушам как се правят проверки. За всяко нещо се правят проверки. Все нещо проверяват.
55
0
 
8
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 5 месеца
Имаше един долнопробен *** в Родопската яка, от с.Извор, живеещ в Първенец, от ГЕРБ, който кат го напрайха наместник на едно село, земаше по-големата част от парите на общинският си работник и му даваше само 1/3. На него и тва му стигаше, ама вена му забелязваше и разлайваше орталъка из селото;))) ГЕРБ-БСП ли е, не е човек, за такива само върл прът и люта балтия!
54
1
 
8
 
! Отговори
Пич преди 5 месеца
Оффф, кледали сте вие "Полет над кукувиче гнездо", пък сте разбрали за какво става въпрос, пък сте направили паралел с някакви корупционни български практики. Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
53
2
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
До в ЕС и НАТО === Не е вярно. Не лъжи! Имах една съседка, тя почина де, но до последно всеки месец една жена, пощальон и носеше пенсията, защото тя не искаше по карта. Всеки може сам да си заяви как точно да си взима пенсията. Ако си трудноподвижен ти я носят като на нея, ако нямаш ТЕЛК и можеш да ходиш в пощата или в карта. По твой избор
52
3
 
16
 
! Отговори
Кире харвардо преди 5 месеца
Продължаваме подмяната
51
16
 
2
 
! Отговори
Заслужавате си го преди 5 месеца
Това е резултатът от правене на бебета, вашите любовни вързопчета ще се превърнат някой ден в жалки безпомощни старци и за това сте виновни изцяло вие. Една жена ако има две бебета, четири внуци, осем пра внуци нали усещате че след 30 поколения това прави един милиард пра пра пра, внуци и всичките ще умират в ужасен гърч на дебелото черво и ще ги оперират от рак и ще ходят с два бастуна и инвалидна количка. Трилиони хора ще страдат заради вас и никога няма да вденете злината на постъпката си.
50
0
 
7
 
! Отговори
Исторически парк преди 5 месеца
Закривай!
49
9
 
17
 
! Отговори
До при Тодор Живков преди 5 месеца
В близко село до нас, имаше дом за изоставени деца, сираци. Няколко умряха от недохранване, по любимото ти време, за сметка на охранения персонал. Та, не че не е имало, просто не се е знаело. Престъпността доказано е била 2,5 пъти по - висока от днешно време (убийства, насилие, кражби), но човек като е невежа и не знае, не се и страхува.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
не говорете глупости пенсии се разнасят и сега кеш подова се молба в пощата, имам познати на които им ги носят само ,че не идват на 7-мо число , а закъсняват 3-4 дена.
47
11
 
10
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 5 месеца
До в ЕС и НАТОПълни глупости ! През комунизма имаше по-голяма престъпност , но се пазише в тайна. Зверствата бяха много по-вече и по-страшни.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ги чака и скачащите по площадите :))