Ужас в дом за болни възрастни: Санитарите им теглели пенсиите и изпивали парите

Ръководството на община Горна Оряховица се събира днес за скандала в Драганово
Обновена: 2 апр 2024 14:35 | 2 апр 2024 14:34, Петър Бойчев
114
Ужас в дом за болни възрастни: Санитарите им теглели пенсиите и изпивали парите
Снимка БГНЕС

Български вариант на филма "Полет над кукувичето гнездо" се е разигравал в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Ръководството на община Горна Оряховица се събира днес, за да реши какви мерки ще предприеме за нарушенията, констатирани в Дома.

Кметът на железничарския град Николай Рашков уточни, че в срещата ще участва и управителят на институцията, предаде кореспондент на "Фокус“. Рашков допълни и, че проблемите в Дома не са от днес и вчера.

"Всичко е наслагвано с годините. От там имаме много информация за различни проблеми, които са се натрупвали – недобра работа с хората с умствена изостаналост, пиянски истории, злоупотреба със средства на потребителите“, разказва кметът.

Част от тези злоупотреби е установила и внезапната проверка, извършена от него и негови колеги в края на миналата седмица.

"Трудно открихме персонала, а потребителите бяха пуснати в двора в много лошо състояние, без надзор. Бяха в неугледно състояние“, допълва Рашков.

В Дома живеят възрастни хора с ментални увреждания. За тях се грижат 47 човека, като при проверката е установено, че част от тях са употребили алкохол, а фелдшерът – единственото медицинско лице там, е бил пиян. В кръвта му са измерени 1,7 промила алкохол.

Освен това органите по настойничество в институцията са злоупотребявали с пенсиите на потребителите – теглили са ги и са ги ползвали за собствени нужди, вместо по предназначение – за хората.

В годините назад в институцията са правени множество проверки. Последният доклад за дейността им е от преди две години. Тепърва ще се изяснява какво пише в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
13
 
! Отговори
Преди сега преди 5 месеца
Масово в домовете за изоставени деца през комунизма децата бяха оставяни да растат сами . Група 50 новородени в помещение което се наглеждаше от една две служителки. Дете което в първите години е без постоянна грижа на родител спира развитието си. Колкото и да е здраво без ласки и говорене то не се развива като пълноценна личност и ставаше бъдещ пациент за домове за възрастни. Сега са подобре нещата.
44
6
 
11
 
! Отговори
в ЕС и НАТО преди 5 месеца
Днес при демокрацията в ЕС и НАТО пвнсиите се плащат на банкова сметка. Ако тръгне пощальон да ги разнася на пенсионерите по домовете както при Тодор Живков, ще го застрелят още на първата улица и ще му вземат парите.
43
2
 
8
 
! Отговори
Леля чичо преди 5 месеца
Хващам бас че служителите не са знаели че теглят пенсиите, ама директора, кой знае какъв гербаджия или депесар е , яко е дърпал да финансира партията , накрая много ясно че най слабия ще опере пешкира
42
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Демонкрация е, времето е наше, нали помните!
41
5
 
7
 
! Отговори
до при Тодор Живков преди 5 месеца
и сега се носят пенсиите от пощальона малко закъсняват вместо на 7 идват на 10 например но се носят измисли нещо по-оригинално.
40
0
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 5 месеца
Тези там ще са следващите, я те, я децата или внуците им. Ще има последствия и тях, ама на трезво, че да помнят
39
2
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 5 месеца
До Анонимен- има само прокурори, които получават огромни заплати но не и да вършат работата, за която са там
38
11
 
16
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 5 месеца
При Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия пенсиите в някои градове ги носеха в къщи на пенсионерите. Носеше ги кварталния пощаджия който разнасяше и писмата и вестниците, идваше пеша, сам, без охрана, всеки месец на един и същи ден в едно и също време, по един и същи маршрут, с една голяма кожена чанта пълна с пачки пари. Пенсионерите го канеха, черпеха го нещо и му оставяха стотинки.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Филмът значи е толкоз изчанчено-различен в сравнение с оригиналната книга ли ?
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам роднините на тези хора какво очакват, като захвърлят своите близки там. Много често с години никой не се интересува от някои от тях. Естествено, че ще е ужас. Освен тегленето на пенсиите, има и много по брутални неща - връзване за леглата. даване на приспивателни или упойващи вещества на възрастните, за да може да спят по цял ден, даже и откровен бой.. Много по зле е от "полет над кукувиче гнездо"
35
4
 
9
 
! Отговори
европейци преди 5 месеца
Бг също бегат в чужбина да да мият италяне и испане в техните старчески домове. Но това е евроатлантическо.
34
4
 
18
 
! Отговори
1984 преди 5 месеца
Все повече ме е гнус и срам от факта , че съм българин .
33
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При тодор цървула се раздаваха чашите от сутринта и се почваше безпаметно пиене ,крадене на продукти и крадене на работно време , а като оправдание за всичко това се казваше ние ги лъжем че работим те ни лъжат че ни плащат пиене и крадене всеки ден много години наред.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Тъжно, но ...Добави и харвардите. Допринесоха за ***.
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така ще е, управниците ни оправят всякакви други държави и се грижат за всякакви чужденци, само за България и българите не ги е еня. Оставени на произвол, та точно тия изгубени души ще ги мисли някой. Пиян фелдшер, другите сигурно не са и изтрезнявали, някой пишеше за изправяне до стената, май е прав.
30
8
 
14
 
! Отговори
от БАН преди 5 месеца
Нямаше да, какво да се яде, нямаше и работа, жилища нямаше, на улиците само хероин и ***, коли нямаше, заводи нямаше, население нямаше, селата безлюдни бяха, градове нямаше, само кирпичени къщи, канализация нямаше, армия нямаше, всичко беше скъпо и недостижимо, нали бе шапшал?? Добре че дойде Кирчо, та построи България.
29
0
 
29
 
! Отговори
Ми кво да коментираш преди 5 месеца
Тва общество е пълно с деградация...Да обираш жалките пенсии на болни хора за да се напиваш...
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво ръководство на община бе!? Няма ли прокурори в тая държава? 47 ...!?? паразита на заплата от държавата. Директно да бъдат осъдени по бързата процедура, дисциплинарни уволнения и марш на свободната борса на труда, без право на заемане на държавна и общинска длъжност.
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Затова ще изчезнем като народ и държава. Никаква любов и грижа за нашите баби и дядовци. Омерзен съм.
26
4
 
0
 
! Отговори
Великденски преди 5 месеца
Ще има и за агнета