Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал

Българската администрация не е в състояние да организира издаването на визи
20 май 2024 17:45, Анисия Иванова
145
Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал
Снимка: БГНЕС

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

Според него ситуацията вече е отчайваща. "Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите", коментира Кичуков.

Още по темата
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

"Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира издаването на визи.

Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво им е персонал, то и туристи няма. Кой е луд да ходи на море в България.
79
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те ще внесат работници от Азия,ама колко ще им работят друг въпрос а езици освен техния роден едва ли знаят!
78
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По тези хотели по морето независимо от позицията ще ви карат да правите всичко поради липсата на персонал.
77
2
 
48
 
! Отговори
Здрасти преди 3 месеца
35 години в туризма чурбаджиите се подиграват с работниците и служителите а сега нямало кой да работи?!
76
1
 
42
 
! Отговори
Непозната преди 3 месеца
Като дадат прилични заплати и условия на труд, ще имат персонал. Тогава няма да им се налага да търсят работна ръка от трети страни.
75
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Незаслужаващите една стотинка държавни и пенсионни наввлеци нали взимат по 3700лв пенсии и са наядени добре,източвайки всички социални системи.Кой да хване работа 1000лв/18часов раб.ден и защо.370 000 реално работещи отрудени хора,хранят и издържат блато, септична яма България поселена с милиони мръсни безполезни държавни хрантутни и пенсионна Сганнн.Те да и работят си повишат стандарта.Държавните и пенсионнни лчни хрантутници са най голямото проклятие и зло на България.
74
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работата по морето е работа за студенти, но в днешно време студентите ходят на бригада в америка и няма желаещи да работят на бг морето.
73
1
 
28
 
! Отговори
Син чорап преди 3 месеца
Те и без туристи ще останат с тези високи цени на нощувките.
72
9
 
9
 
! Отговори
хотелиерче преди 3 месеца
Батко давам им 800 лв заплата и се мърдосват
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Муренската лакомия и наглост нямат,граници,цени на почивка на родното мутроморие вече са като на западните курорти,заплата ето на труда обаче занзибарско!Ами няма как да стане тоя филм,бре господа(другари)
70
1
 
30
 
! Отговори
Общ преди 3 месеца
А само си представете как примерно догодина ни приемат и в Шенген. Тогава и малкото хора, на които висенето по границите създава дискомфорт ще са хванали пътя на юг. А нашите големи бизнесмени няма да имат пари да си сложат бензин на S класите. Хахаххахаххаха......
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 67 Кравар Евроатлантик, Тиквата построи 115 км от магистрала Тракия. Това не е половината магистрала. Тракия е дълга 360 км.
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе , то има ли гилдия която да не са разгонили кадърните хора.
67
2
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Техноимпексова не е никак пp0cта. Тя затова си купи хотел в Халкидики, а не на черноморието. Вярно, даде 20 милиона евро, онези део изчезнаха от партийната каса на БСП, ама сега няма ядове ни с персонал, ни с липса на туристи. Нищо чудно персонала в хотела и да са българи. Но така е. Който иска да взема, трябва да се научи и да дава. Принцип на капитализма. А тя ги знае тези работи. Нали преди да стане комунистка беше демократка и човек на Костов
66
2
 
8
 
! Отговори
Ние сме ЕС. преди 3 месеца
Други ша бачкат заради нас.....
65
4
 
5
 
! Отговори
Само да вметна преди 3 месеца
Защо Америка Не признава " съдът" в " Хага"! Много е Простичко,но много " Европейци", така и не се опитват да разсъждават " излишно" според " тях"! Америка съвсем съзнателно Не признава съдът в Хага.Защото в Европа има Американска армия! И при един бъдещ военен конфликт,американските " войски", в Европа,трябва да си останат " НЕДОСЕГАЕМИ" за " Европейското правосъдие"!!!-:)
64
7
 
11
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Абе нали Боко Тиквата за 12 години построи половин магистрала, значи всичко е наред.
63
2
 
0
 
! Отговори
До 62 преди 3 месеца
Пробвай тоя начин, да си на гърба на държавата....ако ти стиска де...
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 56, и после като в Ливан
61
24
 
0
 
! Отговори
Бг хотелиер преди 3 месеца
На кой да дам висока заплата, като всеки гледа само как да скатае бачкането.