В АЕЦ "Козлодуй" започва внедряването на американското гориво

То ще се използва за работата на пети блок на централата
29 май 2024 07:23, Александър Попов
51
В АЕЦ "Козлодуй" започва внедряването на американското гориво
Снимка: БГНЕС

От днес в АЕЦ "Козлодуй" ще се внедрява алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. Ще има и кратка церемония, в която ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов, поканен е и министър-председателят Димитър Главчев, съобщиха от Министерството на енергетиката.

В изпълнение на своята програма за диверсификация на ядреното гориво, АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“ за доставка на гориво за 5-ти блок. Първата пратка пристигна през м. април и по време на плановия годишен ремонт на блока се извършва зареждане на касетите за използване.

Диверсификацията на свежото гориво е ключов приоритет в работата на АЕЦ „Козлодуй“. С внедряването на свежо ядрено гориво, произведено в Съединените американски щати, се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
3
 
! Отговори
Русофилчев преди 1 месец
Лека полека москвичите отиват на бунището.Това е едно добро начало!
40
2
 
9
 
! Отговори
жалко преди 1 месец
сега чакаме да гръмне, и после ще вдигат рамене
39
10
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Русия загуби още един пазар за високотехнологичен продукт.Все идет по плану.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи пак ни набутаха нас да сме опитните зайчета + сами да съхраняваме остатъка от това гориво на наша територия + си плащаме за този експеримент, за сега само финансово, в бъдеще 100% и по други начини. Браво на нашите политици национални предатели.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааа отработеното гориво щели да го мешат с френско мляко на прах и после да ни го продават за кисело, шото киселото мляко го не лови радиация, понеже тя тяхната радиация е екологично чиста радиация.
36
3
 
5
 
! Отговори
жорето преди 1 месец
Саше, Първо - горивото не е хамериканско, и второ - кой ще го преработва след това
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде на скъпият ток ,евроатлантици ,не се блъскайте ,че не остана !! Слава на ФАЩ, ***-айна и целия прогресивен свят !!
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това гориво ползва ли се от някоя друга АЕЦ по света или ние сме опитната мишка? Продавайте си имотите близо до АЕЦа за всеки случай!
33
2
 
24
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Няма наказателна отговорност за депутати, министерски съвет, министри, премиери взели това решение. Трябва да отпадне понятието "Колективен орган не носи наказателна отговорност". Реално са със статут на Богове и Крале, Папи. Народът не генерира правилно енергията си, там е проблемът. Законово са си бетонирали Безнаказаността. Могат да ни вкарат във Война. Да фалират държавата БНБ, предизвикат ядрена авария, да подарят България на Папуа и Нова Гвинея, всичко могат и са Безнаказани КОЛЕКТИВНО.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нищо не се казва затова че преди седмица имаше инцидент с горивото предизвикан от контролиращ физик и укрит от ръководителя на РФТ. Цял клъстер счупиха над нова касета и го покриха че уж бил дефектен. Истината е че при внедряването на това гориво един куп хора си затвориха очите за куп нередности воглаве с наев и каменов - героите на прехода. Най некадърните и неопитни физици бяха избрани да зареждат зоната за да не могат да установят проблеми. Е, честито да ни е, и да стане нещо няма да разбе
31
3
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 35 "А със старото отработено какво правим ? Че преди пияниците все пак си го взимаха ?" - ке си го тикаш у гърлото... докато викаш евроатлантизъм и западни ценности.
30
1
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 36 "При аварии съседите трябва да съдят депутатите,които са взели решението,а не държавата..." - напротив! Точно държавата на 85 те % про'с'таци гласували за евроатлантизъм, ЕС и НАТО. Управляващите просто изпълняват волята им. Факт.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Депутатите,които го гласуваха да се строяват и да започват да пеят "Но кога се там съзира Козлодуйски бряг...БУМ!".При аварии съседите трябва да съдят депутатите,които са взели решението,а не държавата.Да им запишат още сега имената.Политиците не са ядрени експерти и не разбират сами какъв риск са поели.Това е все едно да слагаш батерия от телефон Нокия на айфон и да стискаш палци,че ако сложиш уплътнения ще работи.Може и да светне ама за малко и кратко.
28
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 1 месец
А със старото отработено какво правим ? Че преди пияниците все пак си го взимаха ?
27
3
 
25
 
! Отговори
Путин В.В. преди 1 месец
Абееее......ще ревете!
26
5
 
6
 
! Отговори
Фукушима преди 1 месец
според изявления на японски политици, бе в резултат на "климатично оръжие". Земетресение и последвало Цунами. Уредите им не са отчели грам индикация за земетресение, което е НЕВЪЗМОЖНО според японски специалисти. Изведнъж темата спря да се коментира. Още в средата на 20 в. Русия е разработвала успешно климатично оръжие,но спира опитите, заради високи цени, скъпа технология. Говори се, че руски учени емигрирали в САЩ дават разработките. Фукушима беше предизвикана, заради НЕДОСТИГ на Ядрено Гориво
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядрените отпадъци ще се съхраняват в мазето на партийният дом според новият договор. Няма да бъде засегнато нито едно човешко същество. За депутатите нищо не споменават.
24
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 28 "... у цел свет такиеа нема" - абе има. Немците.
23
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 16 "Затова местни и чужди усвоиха Енерегетиката." - е па нали ЗА ТОВА гласува 85% от матряла? Какво ревеш :)?
22
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 18 "Бог да ни е на помощ" - не се коси. Бог помага на пияните и на про'с'таците - инак отдавна да СТЕ изчезнали. ПП. Па и да изчезнете, загубата няма да е голяма.