Зимите стават все по-топли, но това не бива да ни радва

Какво ни очаква, ако не противодействаме на глобалното затопляне?
10 юли 2024 12:32, Инна Ангелова
32

Вече ставаме свидетели на резултатите от климатичните промени. Те водят със себе си и екстремни явления. Температурите в цял свят рязко скочиха нагоре.

“Нарасна до 1,64 градуса спрямо последните 50 години на 19 век. Това е много рязко затопляне, като имаме предвид, че до 2015 г. то е било 1 градус. Сега за една година скочи от градус и две десети до 1,6. Затопляне с 3 градуса, каквото се очаква в края на века, може да доведе до доста драматични промени", заяви атмосферният физик Валентин Симеонов в "България сутрин".

Физикът споделя, че ситуацията може да с овладее, ако всеки направи малка крачка, особено по-богатата част от обществото.

"Като започнем от горещи вълни, тропически нощи, пожари, суши, обилни валежи, наводнения, градушки, свличане на терен. Въпросът опира до цялото общество, но въпреки това всеки от нас може да направи нещо. Имайки предвид, че сме почти 9 млрд., ако всеки от нас направи малко и особено по-богатата част от обществото, може да се намали основно", допълни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Нашият принос може да бъде около 30-40% индивидуално, останалото е индустрията и правителството. Трябва да направим разграничение между замърсяването - това са вещества, които пряко влияят на здравето, и парниковите газове, които всъщност улавят част от топлината, която би трябвало да отиде в Космоса и да охлади Земята, а ние увеличаваме количеството на тези парникови газове най-вече чрез използването на изкопаеми горива", коментира Симеонов.

Физикът коментира и зачестилите горски пожари. Според него тяхната специфика също се променя, също заради глобалното затопляне. Горските пожари вече сами се развиват и поддържат.

“На първо място трябва да се спре изсичането, защото старите гори са по-устойчиви на пожари и на суша. Голяма част от пожарите са причинени умишлено или случайно от хора. Може да се въведе контрол, да се види откъде започва пожарът. Загубим ли горите, губим водата. Най-сериозно пострадало е селското стопанство, защото то най-много зависи от климата", добави физикът.

Симеонов подчерта, че зимите ще стават все по-топли, но това не бива да ни радва, защото е много зле за селското стопанство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: климатзатоплянепожари
Още от Страната
Арестуваха прокурор от Несебър, бил пиян зад волана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Охотник преди 2 седмици
Господин Симеонов. Богатите държави правят нужните крачки. Всяка държава с интелигентно население, е с намаляващо такова. Кога жителите на бедните държави, ще спрат да се множат? Като насекоми! За да имат децата им качествен живот. Или да не горят всичко възможно, за осветление, готвене и отопление. Дали ниско образованието население, на планетата се интересува, какви поражения нанася? Не! Защото богатите замърсяват за пари, а бедните да оцелеят. И кой е невинния да питам аз?
28
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Ако някой иска да опита нещо срещу затоплянето е да кастрира Индия, Китай, Индонезия, Африка че и част от Южна Америка, а в останалия свят да се забрани производството на стоки които "остаряват" планирано и не могат да бъдат поправяни. Всичко друго е бpъщoлeвене на rлynaви xиnитa и мoшeници.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ни очаква, ако не противодействаме на глобалното затопляне? Нищо. Европа не може да противодейства на никакви глобални затопляния. Китай и Индия плюс САЩ правят над 70% от световното замърсяване. Ние и да спрем - никаква разлика. Никой друг не е луд да повярва на тия бръщолевения и да спре.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато не правиш разлика между локален и глобален климат получаваш коментари като тия тук.
25
4
 
0
 
! Отговори
Сатир преди 2 седмици
. Затопляне с 3 градуса, каквото се очаква в края на века, може да доведе до доста драматични промени", заяви атмосферният физик Валентин Симеонов в "България сутрин". - До адиота физик, как се държи слънцето в момента. Май му казва, какво си мислиш ти мъничък физик!?!?
24
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
"Физикът" roвнopи rлynocти, като естествено се надява да излъже "по-богатата част от обществото" щото от бендите няма какво да се оскубе, а от богатите все ще се намерят rлynци които ще платят.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еее, ден на зелената АГЕНДА, че-рве-ните чини с идеите ще са доволни и с пълни джобове, владеят света, перки и панелки още ще се купуват.:))
22
1
 
8
 
! Отговори
Екотероризъм преди 2 седмици
Тъкмо днес гледах видео на един от малкото наистина загрижени за природата австралийци - описваше проект за набучване на хиляди перки в малкото останали недокоснати гори в хълмовете на Куинсленд. Пълна съсипия в райони, които би трябвало да са обявени за национални паркове, в името на "въгледродно неутралните" абсурди на някакви корумпирани политици и невежи фанатични активистчета. За да се борят с климата като прасе с тиква тези са готови да превърнат и цялата планета в пустиня.
21
4
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 2 седмици
Ако всеки направи своята малка крачка, а климатът продължи да се сдухва, тогава какво ще говорите?
20
2
 
6
 
! Отговори
Айде и тоя преди 2 седмици
Колко ти платиха т.нар. Зелени активисти? Ще спираме ли двигателите с вътрешно горене? Не мисля. :)
19
2
 
14
 
! Отговори
паника смут преди 2 седмици
Такива летни жеги се въртят циклично на 10-15години. Старите хора помним! Не шашкайте младите!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя не са му спуснали най-новите зелени инструкции.Горите са вредни и трябва да ги сечем та да има място за вятърни перки и слънчеви панели.Климата на земята е динамичен има периоди на затопляне и застудяване,зелените *** със същия успех могат да се борят със въртенето на Земята.
17
1
 
9
 
! Отговори
ОЩЕ КОЛКО ДНЕС? преди 2 седмици
Още колко ПРОПАГАНДА да чакаме за днес с такива "статии"?
16
3
 
5
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 2 седмици
Един атом в Индия, един в Китай и готово.
15
2
 
6
 
! Отговори
Ко? преди 2 седмици
Сериозно ли този е физик? Я да ми обясни как пък точно топлина от земята се разсейва в космоса!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами няма време, АГЕНДА 2030.:))
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е малко хи-ия и бури и снежни виелици са на лице, не е страшно.:))
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нивите ми зимата са мочурища, а лятото са като савана/пустиня. Квото такова.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не го увъртайте, ами кажете направо с колко ще вдигнете еко данъците.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам, но светът не върви на добре