Риск от пожари: Забранява се косене на трева и почистване на храсти

МЗ ще компенсира пострадалите от пожарите земеделски стопани
18 юли 2024 09:09, Анисия Иванова
8
Риск от пожари: Забранява се косене на трева и почистване на храсти
Снимка: БГНЕС

На територията на цялата страна от днес се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.

Заповедта е на земеделския министър, тя не се отнася единствено за площите в защитените зони "НАТУРА 2000", и то само в случай, че почистване се извършва ръчно или с косачки за бавно косене, съобщават от МЗ.

От агроведомството уведомяват също и че държавата има готовност да активира прилагането на помощта "de minimis", за да се компенсират пострадалите от пожарите земеделски стопани след установяване на щетите. По линия на de minimis стопаните могат да бъдат обезщетени за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж.

"Индивидуалният таван за подпомагане, който всеки фермер може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер на левовата равностойност на 25 000 евро", припомнят от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: МЗпожарикосене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Aalvin Прав си, но пък при косене с косачките с метални остриета се получават искри когато острието попадне на камък. Така че евентуално би трябвало да може да се коси с косачки с корда или по стария традиционен начин с коса, ама няма кой да коси така.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всеки предиизвикал пожар-вързан на кладата и в пламъците,това заслужават.
6
1
 
2
 
! Отговори
Alvin преди 1 месец
В тоя ред на мисли се чудя до кога пушачите ще продължават да си хвърлят неизгасените фасове където им падне, а простаците да си зарязват изпитите бутилки дето видят. Дори пластмасово шише с вода е потенциално риск да предизвика пожар ако е оставено на слънце, понеже водата в него действа като лупа и фокусира силните слънчеви лъчи в точка
5
1
 
6
 
! Отговори
Aalvin преди 1 месец
Чудя се кой мозъчен инвалид се изказа с тази диария. Ниската трева и липсата на сухо храсти води до понижаването на риска от пожар. Аман от *** в министерствата
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупост ,след глупост и безхаберие .
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново безумни забрани!Всичко непочистено трябва да се почисти ударно. И вместо забрани да се дадат указания как това да става максимално безопасно.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно, значи да затънем
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ушев през оградата ли злобно ше ме гледа как си кося тревата в двора