Язовир "Пясъчник" пресъхва, рибата измира

Водоемът е вече едва 10% от обема си
21 юли 2024 13:55, Петър Бойчев
35
Язовир "Пясъчник" пресъхва, рибата измира
Снимка БНТ

Рибата в язовир "Пясъчник" край Пловдив измира. Според риболовци и еколози причината е ниското ниво на водата в язовира, което продължава да пада. Това може да превърне водоема в екологична бомба, защото рибата прогресивно мре и се превръща в източник на зараза.

От пълния обем на язовира водата вече е по-малко от 10 процента. Останалите 14 млн. кубически метра се загряват толкова бързо в горещините, че вече са смъртоносна среда за най-чувствителните видове, съобщава БНТ.

Заради липсата на кислород и ниското водно ниво, дори големи екземпляри бяла риба вече измират и са на брега. С всеки изминал ден броят им се увеличава, а нивото на водата пада. Георги Георгиев, който от 10 години е ангажиран с опазването на язовира и рибите в него, очаква масовото унищожение да се случи изведнъж.

"Екологичната катастрофа ще е голяма. На места са се взели в ръце, събират умрелите риби и ги заравят с идеята да не им миришат покрай биваците и да не се разнасят зарази", коментира Георги Георгиев - председател на риболовно сдружение.

Язовирът има стопанско значение и от него по разписан график всяка секунда изтичат 1200 литра вода, които отиват за напояване на земеделски площи по сключени договори.

Стопанисващата организация "Напоителни системи" прави всичко възможно да не взима много големи количества, все пак да съхрани обеми в него, както и да му подава от по-горестоящи водохващания вода, но наистина ситуацията там е най-притеснителна като цяло", посочи Васил Узунов - директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

От Басейнова дирекция-Пловдив съобщиха още, че с по-ниски нива са и язовирите Жребчево, Копринка и Домлян. С достатъчни количества обаче разполагат Батак и Белмекен, които при необходимост могат да компенсират липсата и да помогнат за балансирането на нуждите от ценния за всички воден ресурс.

Вчера стана ясно, че заради сушата и река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
11
 
! Отговори
До инженера преди 1 месец
Точно така. Антикомунизмът не ми пречи да видя истината - трябва да се национализират язовирите. Същото се отнася за комуникации и транспорт, които са от стратегическо значение. Трябва да се спре обезлесяването, веднага, да се забрани да се изсича дори едно дърво, и спешно да се залесят колкото се може повече площи. Това трябваше да стане хиляди пъти досега.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западна Европа ще бъде залята в ниските части, югоизточна - ще пресъхне. Ето това ще се случи, ако не спрем веднага да изсичаме дървета, не ограничим веднага колите, не се погрижим за *** си и не спрем да приемаме чужд, който да рециклираме. Мафията - в затвора и времето ще се оправи!
25
0
 
1
 
! Отговори
алабала преди 1 месец
До Анонимен. . . Овцете не се стрижат на есен а в началото на топлия сезон. Дядо ти с 800 овце как пресичаше магистралата Тракия та да стигне до яз. Пясъчник на 50 км от планината и главно защо? Пишете ги значи едни.....
24
1
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
ИАРАджиите да напълнят язовира,ЦРО също да се включат,не само да ровят по живарниците.Отиваш на язовира носиш два бидоня вода изливаш и почваш да фащаш.Хвърляш в тръните да мирише и да има за чакали,лисици и гларуси.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви овце те гонят, Дядовото от Родопи до Старосел.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От утре ще вали какво ни го обяснявате това сега.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо така при лошия социализъм язовирите не оставаха без вода въпреки че имаше много по-големи суши и се напояваше повече?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така е в тази "държава"!
19
0
 
8
 
! Отговори
Оризар Чалтиков преди 1 месец
Пясъчник не го пълнят достатъчно от яз Тополница защото са стигнали до утайките с арсен във втория.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Николай Що бе завистлив слабоумнико? Работил е - получил е пари. Ти за без пари ли работиш? Ти си един завистлив и мързелив негодник, който само гледа в чуждото канче кой какво бил взел.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пею Прочетох инфото неграмотно пр0стаче. Ти прочете ли го? И още не си разбрал колко си пр0ст и какви глупости пишеш?
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Николай Цанков камък си е пълен.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пею Де е белмекен? Де е Пясъчник?
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист Ти явно си бая слабоумен. Кви сондажи, кви 5 лева? Един сондаж вади 10-20 кубика вода на час. Направи сметка кога ще се напълни язовира със сондаж. Направо да сипваме вода в язовира с един маркуч от чешмата, а? Дали ще се напълни? Ти си русофил нали? Няма друг начин да си толкова ***.
13
2
 
26
 
! Отговори
Пею преди 1 месец
ОТНОВО ПИШЕТЕ ЛЪЖИ . МИНАЛАТА СЕДМИЦА БЯХ НА БЕЛМЕКЕН. ЯЗОВИРА Е ПОЧТИ НАПОЛОВИНА ПРАЗЕН. КАКВИ ВОДИ ЩЕ ПОДАВА КАКВИ ПЕТ ЛЕВА. СКОРО ЖЕГАТА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ. НО НИКОЙ НЯМА ДА ВЪРНЕ ИЗСЕЧЕНАТА И ОКРАДЕНА ГОРА. ИСКАЙТЕ СМЕТКА НА ПОЛИТИЦИТЕ И ПИТАЙТЕ КЪДЕ Е ГОРАТА И КЪДЕ СА МИЛИАРДИТЕ. СЕГА ДРАСКАТ КИБРИТА ЗА ДА ЗАЛИЧАТ КРАЖБИТЕ СИ. КАКТО НАПРАВИХА С ОРЪЖЕЙНИТЕ ЗАВОДИ. НО ХОРАТА СПАТ И НЕ ПИТАТ. РОБИ.
12
1
 
8
 
! Отговори
А преди 1 месец
НС гласува пенсии за репресираните дери беи.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10 Баце, нещо 800 овце да ги гледа сам човек много ми се види. Туй нещо иска доене всеки ден. Баре едно 15-20 овчарина трябва да ги гледат тези 800 овце.
10
6
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Трябват дълбоки сондажи и да се вкарва вода в язовира, ама не чакайте от нашите управници действия. Важното е бмв-та и аудита да има за МВР, пенсии за "репресираните". Пак да гласувате за ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомням си когато бях дете през 1984 - 1989 г. всяка година през септември бяхме на язовир Пясъчник, за да помагаме на дядо, който имаше около 800 овце с договор от Родопа. През цялото лято пасеше стадото в Ролите и наесен слизаше на Пясъчник,за да подхрани овцете след дългия преход пеша от балкана. Тогава в горичката имаше корита и ги хранеше допълнително. Водата беше на метър от дърветата на горичката. Там имаше палатки. Каракачани стрижеха вълната и си миеха ръцете директно под дърветата.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закривай!!