Язовир "Пясъчник" пресъхва, рибата измира

Водоемът е вече едва 10% от обема си
21 юли 2024 13:55, Петър Бойчев
35
Язовир "Пясъчник" пресъхва, рибата измира
Снимка БНТ

Рибата в язовир "Пясъчник" край Пловдив измира. Според риболовци и еколози причината е ниското ниво на водата в язовира, което продължава да пада. Това може да превърне водоема в екологична бомба, защото рибата прогресивно мре и се превръща в източник на зараза.

От пълния обем на язовира водата вече е по-малко от 10 процента. Останалите 14 млн. кубически метра се загряват толкова бързо в горещините, че вече са смъртоносна среда за най-чувствителните видове, съобщава БНТ.

Заради липсата на кислород и ниското водно ниво, дори големи екземпляри бяла риба вече измират и са на брега. С всеки изминал ден броят им се увеличава, а нивото на водата пада. Георги Георгиев, който от 10 години е ангажиран с опазването на язовира и рибите в него, очаква масовото унищожение да се случи изведнъж.

"Екологичната катастрофа ще е голяма. На места са се взели в ръце, събират умрелите риби и ги заравят с идеята да не им миришат покрай биваците и да не се разнасят зарази", коментира Георги Георгиев - председател на риболовно сдружение.

Язовирът има стопанско значение и от него по разписан график всяка секунда изтичат 1200 литра вода, които отиват за напояване на земеделски площи по сключени договори.

Стопанисващата организация "Напоителни системи" прави всичко възможно да не взима много големи количества, все пак да съхрани обеми в него, както и да му подава от по-горестоящи водохващания вода, но наистина ситуацията там е най-притеснителна като цяло", посочи Васил Узунов - директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

От Басейнова дирекция-Пловдив съобщиха още, че с по-ниски нива са и язовирите Жребчево, Копринка и Домлян. С достатъчни количества обаче разполагат Батак и Белмекен, които при необходимост могат да компенсират липсата и да помогнат за балансирането на нуждите от ценния за всички воден ресурс.

Вчера стана ясно, че заради сушата и река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баща ми е ВиК инженер,а аз строителен инженер и двамата сме завършили УАСГ(бившия ВИАС).Та аз макар и ССС(строителството на сгради и съоръжения) учих 1семестър ХС(хидро-строителство). И там разбрах,че при лошия бай Тошо,хидро-инженерите са проектирали язовирни "каскади".Каскада е цялата мрежа от най-високия язовир,водата гравитачно да тече до най-ниския,като по пътя си напоява нивите,НО тогава цялата мрежа е контролирана от ДЪРЖАВАТА,а сега язовирите са на концесия.После що нямало вода
6
0
 
24
 
! Отговори
Друг хидроинжинер преди 1 месец
Няма как да точиш постоянно язовира без валежи - дайте сега милиона на мен
5
0
 
24
 
! Отговори
Дпс преди 1 месец
Хидро инжинера да идва на помощ Като консултант срещу милион и да разнищи ситуацията
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банкянско пеевския може ли да обясни какво се случи с хидромелиорации? Неспособни бyнаци.
3
0
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
блажев, колко точно си се описало
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
съкровената мечта на всеки бг управник е да замени тоя мързелив, некъпан, неблагодарен и злопаметен бг електорат