Хотелиери и ресторантьори пред фалит заради цените на тока

Летният сезон вече е около 45 дни
22 юли 2024 16:30, Инна Ангелова
175

Между 1500 и 2000 лева е цената на тока за бизнеса. Това застрашава туристическия сектор, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев. От бранша са на мнение, че ако тенденцията продължава, ше има масови фалити.

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в предаването "България сутрин".

По думите му туризмът предлага комплексна услуга и към него са прикрепени много други отрасли на икономиката. Стратегически, това е важен отрасъл за страната ние, защото формира около 13-14% от БВП. “Трябва с много голяма грижа да се обръщаме към този сектор", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Димитров е на мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание какво ще се случи с енергията за в бъдеще, защото България изостава и са нужни мерки.

"Парламентът трябва да влезе като трайна мярка при определен ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", призова Димитров. Той обясни, че след пандемията от COVID-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.

"Основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. Летните курорти не работят 12 месеца", уточни Димитров.

Той подчерта, че липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители  от трети страни. Според него е налице демографски срив, но няма конкретни мерки, които са насочени към стимулиране на раждаемостта, а хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слъчев бряг , миналата събота един нищо и никакъв коктейл поръчах на жената и беше 22 лева .Абе какво има вътре ?
77
0
 
24
 
! Отговори
Клеций II преди 1 месец
И колко ще стане нощувката - 500, 600 лева на вечер с включена закуска? :) Тия вече тотално изплискаха легена.
76
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не виждам причина държавата да подпомага и толерира частни фирми. Като си кофти бизнесмен и не можеш да се справиш с разходите затваряш,и обратно на село. Пазарна икономика.
75
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
За съжаление, трябва да благодарим на Велев и КРиП и за свободния пазар,и за сливането на празниците и за още безброй добрини за работещите и туризма и хотелиерството. Финансираш партиите и определяш правилата.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е включено в крайната цена.
73
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 71, добави, че искат служители на минималка и щастливи, мотивирани и любезни. Искат клиенти да им изсипват торби с пари. Искат наеми със стойност на закуска в училищен стол. Искат и НАП да не ги занимава. Искат и с хигиена и качество на не ги забъркват... изобщо по-лесно ще стане, ако се отчислява 10% от брутната заплата на всеки в държавата и да се внася в специален фонд, а те да си вземат според тяхната представа за успешен бизнес. Щот ако не са те... държавата ще изчезне ;)
72
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накрая на интервюто , този трябваше да си покаже менюто . Дали пък няма да видим някой Рибай стек на цената на малък автомобил . В Италия, Франция ,Испания е по евтино , казвам от опит .
71
0
 
16
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Това със фотоволтаични соларни панели го играха преди Сезона. Само за подставени лица е схемата. Далаверимпeкс.
70
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на тока ли са ви скъпи бе гълъбчета ? ДДС ви свалиха , а вие вдигнахте цените и си изгонихте клиентите . В момента на морето един сафрид ми го продават за 18 лева , едни миди са на таква цена , все едно всяка има бисер вътре . цацата е 10 -12 лева .Затова нямате клиенти и аз няма да ви стъпя .
69
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали си слагат такса климатик!
68
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да идват на полето да бачкат, трябват ми към 1000 човека, работа има за всички... да ги ожали човек, на фона на сивата икономика в техният сектор, на фона на преференциалните данъци дето само те имат, на фона на безплатната реклама платена от държавата и още куп благинки, и накрая щели да фалират, защото не искали да си плащат тока, ами да фалират бе, като не го разбират бизнеса, да фалират, нали 35 години се бореха за капитализъм ето ви го, та даже и със всичките субсидии не ставате...
67
0
 
31
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
След като се похвалиха за силния сезон... измислиха нова причина за да искат обезщетения от държавата! Нямат наяждане тея! Веднага да им се направи ДДС-то 24%! Екслучивно, само за тях!
66
0
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Ако им е скъп тока, да си инвестират във фотоволтаици! Защо някой друг трябва да ти плаща сметките?
65
0
 
27
 
! Отговори
? преди 1 месец
Пак ли не? Те всеки месец фалират и всеки месец се отварят нови ресторанти и кафенета. Един държи ресторант в София и всеки месец прибира по 30 хиляди лева чиста печалба след като се разплати за всичко, ама реве как не му стигали парите защото изплаща две нови коли, нов ваканционен дом и яхта.
64
3
 
26
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Стига бе. Тея освен да плачат да се научат как се прави туризъм.
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Свободен пазар на енергия" е всъщност узаконени еврейски спекулации с европейски пари!
62
1
 
11
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 1 месец
При нас няма фалит.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са 2к за мегават, тия продавачите на ток ще станат милиардери за нула време.
60
0
 
25
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Не се строи модерна държава със питиепродавници. Заведение до заведение, а всички се натискат да са кръчмари.
59
0
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Това е капитализъм, като не можеш фалирай само помощи търсите.