Дръпна ли някой в Елин Пелин дявола за опашката?

Един от най-поръчваните фойерверки на фирмата "Енигма" се казва Опашката на дявола
26 юли 2024 10:45, Петър Бойчев
134
Дръпна ли някой в Елин Пелин дявола за опашката?
Снимка Енигма Фойерверк

Три склада на най-голямата фирма за пиротехника у нас "Енигма фойерверк" се взривиха вчера, като предизвикаха пожар с неясни все още последици.

Помещенията са били претъпкани със стока за предстояща дистрибуция на едро. Заради започващите непрекъснати партита по морето в складовете е имало завишена продукция. За зла прокоба сякаш, най-поръчваните фойерверки на фирмата се наричат "Опашката на Дявола".

Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки, съобщи за БТА Емил Йорданов от фирмата-собственик на гръмналите складове до Елин Пелин. До момента компанията няма подобни инциденти, допълни Йорданов.

"Енигма" ЕООД, собственост на Тодор Стефанов Попов, е създадена преди 30 години, централният офис с търговска част е на булевард „Рожен“ в София. Има и втори магазин до изхода на столицата при бул. „Ботевградско шосе“, както и още един магазин в Благоевград.

Фирмата предлага любителски фойерверки: няколко вида пиратки, римски свещи, димки и факли, сигнални ракети и др. Наред с това продава и професионални – пиробатерии, водопади, звездни кълба и сценична пиротехника. Предлага също да организира услуги като пиромюзикъли, огнени надписи в небето и др.

Производствената ѝ база е в Китай и снабдява почти всички големи търговски вериги в България. Изнася стоки в почти всички балкански страни, Грузия, Словакия, Белгия и др.

Собственикът на „Енигма“ Тодор Попов е създател и на баскетболния отбор „Енигма Фойерверк“. От време на време и той се включва в играта под №13.

В последните три дни на юни тази година фирмата организира грандиозен фойерверк фестивал в Елин Пелин с участието на пиротехнически екипи от Сърбия, Румъния и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
затова не бива да се богохулства
43
6
 
27
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
За последните две години случаи взривове на пиротехника и жертви е имало в Индонезия, Ирак и два случая в Тайланд. Сега вече и в Елин Пелин. Не знам докога смятате да гласувате за Винету? Не виждате ли че този човек управлява вече 15 години и при него няма никакви правила и норми като в нормалните държави.
42
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Края на юни правил голямо шоу в Елин Пелин,ама края на юли надмина себе си...
41
6
 
9
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Сега какъв е кефа да гърмиш пиратки? Вземаш една кутия и почваш. Навремето събирахме стари химикали лапетата, събирахме се някъде, по-големите купуваха кибрити и почвахме. Едните лющят барута, други се занимават с химикалите, трети сглобяват... После я да видим коя пиратка е направена добре и ще гръмне, коя ще изфъска само и коя ще се подпали в ръцете :) Самото производство ти прави кеф. 15 минути правиш пиратка, за да гръмне за 2 секунди.
40
1
 
24
 
! Отговори
Затвор за преди 1 месец
Собственика и всички виновни включително държавни институции и съдии които са позволили в жилищен район да има такива складове с взривоопасни вещества!
39
0
 
36
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 месец
Спонсор на отбор, бизнес за милиони а заплатите по 1500 лв. Типичен бг ***
38
4
 
10
 
! Отговори
Муха преди 1 месец
Мислех да гледам шоуто в Сидни за НГ , ама снощи ми спестиха поне 6-7 бона от пътуването. Ще пропусна и зарята в Рио , нашата беше много по-добра !
37
2
 
35
 
! Отговори
Тъй де! преди 1 месец
Стана мода всяко важно събитие да е със заря или фойерверки. Има хора дето харчат луди пари за пиротехнически материали, пиромани - иначе казано! Заради такива вижте какви големи складове имало край София. Е , вече ги няма, но поука надали ще има. Всичко ще е за три дена и после ще си караме по старому, безхаберно и опасно до следващата трагедия!
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще изкарат Ян Бибиян виновен.
35
1
 
24
 
! Отговори
Никой нищо не е преди 1 месец
дръпнал! Просто е редица от некомпетентни решения и това е резултата! И изобщо кой е разрешил в населено място да се складира пиротехника или боеприпаси? Бай Ставри чака. А концепт за безопасност по начина на коментиране изглежда, че не съществува!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой, всъщност, е купувачът? Това може лесно да се разбере! Последният, имам предвид.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много пушат тез шопскигагаурчета
32
10
 
4
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
И един сватбарски вариант, научен от баща ми. Два болта с гайка съединени, между тях се слага барут. Болтовете вързани с канап и се удря по някаква стена с тях, докато грумнат :)
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А купувачът пушач ли е бил?
30
7
 
4
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Каква е тая дистрибуция на едро? Едно време имаше пира имтчици само по сергиите. Тия китайските, дето гърмят повече, се внасяха от разни тираджии. Затова си правехме сами шоуто. Пиратки от тялото на химикал, напълнено с барут и хартия + вързана с конец кибритена клечка върху една дупчица. Другия, по-опасен вариант -миниум и бронз с два кремъка , обвити с тиксо. Какви са тия складове за пиратки сега, че снабдяващи половин Европа? Казах ви рецептите, внимавайте.
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прекалено разработено предприятие за нормален гражданин. Собственикът или е подставено лице, или някой Неслучайно, свързан със службите.
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва е щото тормозите Ивелин Михайлов. Сциентоложкия Бог наказва. Веднага да оставяте Истирическия парк на мира. Мискини с мискини копейкаджийски.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН И КОЙТО ГИ ПОЛЗВА - ЗАТВОР
26
1
 
32
 
! Отговори
Живял-видял преди 1 месец
Бил съм в армията по време на стария режим. С мои сънаборници две седмици съм работил по инвентаризация на склад с ръчни гранати. Премествахме сандъци от едно място на друго. Имахме старшина, който освен половинчасов инструктаж всеки ден ни командваше и наблюдаваше при всяка крачка и действие да не стане някоя беля. Като знам колко са занемарени сега изискванията за безопасност не се учудвам,че е станал този инцидент. Пък и вътре било пълно с китайска и индийска стока, годна за ЕС, разбира се?!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо ги забраняват форевейките? Защо хората купуват форевейки?