Две села са евакуирани заради пожара край Струмяни, 30 пожарни гасят огъня

Комисар Кангалджиев: Целта е да опазим пътя между село Микрево и Цапарево
Обновена: 30 юли 2024 20:02 | 30 юли 2024 19:58, Анисия Иванова
53
Две села са евакуирани заради пожара край Струмяни, 30 пожарни гасят огъня
Снимка: БГНЕС

Две села са евакуирани, създадени са условия хората да бъдат настанени в община Сандански. Над 23 автомобила на пожарните гасят големия пожар край Струмяни, а общо с автомобилите на горските служители са общо 30. Две верижни машини се качват нагоре, съобщи главният секретар на МВР комисар Димитър Кангалджиев.

Въпросният пожар не се движи към населено място, а на юг, каза Кангалджиев. Задачата ни е да опазим пътя между Микрево и Цапарево и да не допускаме да отива пожарът в южна посока. За Кърпелево няма опасност за жителите, добави той. Няма пострадали хора при пожара, спокойна е обстановката в населеното място.

Към настоящия момент се изграждат просеки около село Цапарево, като също така село Цапарево и село Кърпелево са евакуирани. Една част от хората от село Цапарево в момента се товарят на автобуси и ще бъдат придвижени до село Микрево, добави главният секретар на МВР.

От думите му стана ясно, че кметовете на двете общини Струмяни и Сандански – Емил Илиев и Атанас Стоянов, заедно с областния управител Георги Динев и заместник-областните управители на Благоевград са на терен, както и служители на горските стопанства към ЮЗДП.

Към настоящия момент добрата новина е, че фронтът на пожара не се движи към населено място. Движи се на юг. Целта, която ние сме си поставили е да опазим така наречения път между село Микрево и Цапарево и да не го допускаме да отива в южна посока. По отношение на другите две населени места Кърпелево и Сливница – там опасност няма за жителите. Няма фронт на пожара.

Няма пострадали хора. Спокойна е обстановката. Както в други случаи и тук не им се иска да се евакуират. По данни, които имам от кмета на село Цапарево, евакуираните са около 100 души, а от Кърпелево – 18, съобщи той.

Двата френски самолета вече се включиха. Въпросът е, че разстоянието става доста голямо, тъй като те зареждат от язовир Доспат и се получава по-дълга амплитуда от времето, в което не обливат.

Това, което имам като уверение от колегите, които по-рано са били в планината Славянка, преди часове обливаха там, с много прецизност и точност колегите от френската авиация са обливали, за съжаление се случи и тук пожар. Към настоящия момент сме разкъсани. Самолетите продължават да летят. Само френските са към момента. Имаме запитване към МО – за включване на един хеликоптер. Военни има ситуирани в района на село Кърпелево, посочи Кангалджиев.

Огънят не се е приближавал до къщите в Кърпелево. След като обявихме с BG-ALERT евакуация, природата ни помогна и огънят се обърна. В настоящия момент той е между Микрево и Цапарево.

Огънят е тръгнал от землището на село Сливница, в един момент е тръгнал силен вятър и го извъртял към Кърпелево. На места пожарът е върхов, който е най-труден.

За Гърция, Кангалджиев каза, че пожарът продължава да слиза към ниската част. Опасност за населението няма. На терен има екипи, но не е тази концентрация, която беше, заради пожара тук, който е с голям периметър и площ. В момента, в който овладеем ситуацията тук, силите ще бъдат пренасочени. Много е сериозен пожарът, добави Кангалджиев.

По европейския механизъм търсим още самолети, в контакт сме с колегите от Румъния.

В днешния ден е имало много сериозен гърмеж в т.нар. минно поле. Това много възпрепятства работата. Пожарът в Славянка си върви, каза още той. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече не е въпросът къде има пожари, а къде още не е имало.:))
26
4
 
1
 
! Отговори
Дано преди 1 месец
Путин да ви метне една бомба ама богатите да из м рат първо и да се приключва с тая мизерия българска
25
3
 
3
 
! Отговори
Да гръмва Аеца преди 1 месец
И тая МЪКА българска да приключва!
24
2
 
3
 
! Отговори
Дано да преди 1 месец
Гръмне Аеца та тая в са българска да приключи.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези откачалки където пишат и от 4-те да изгорят?!Трийте ги такива!Тези пожари май са нарочно,за да строят после изперкалите перки.Ако палят нарочно самите те ще горят в ада!Да им е ясно!!!
22
3
 
3
 
! Отговори
до Османлията преди 1 месец
Тиху ве, резан. Тъкмо ви гледаме сеира с двете ДПС-та. Същите абдали сте като нас, само напоследък извадихте късмет с умни управници. Трай си и внимавай да не ви вкарат във война с гърбоносите.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ястреб ОсманлиятаРАЯТ НА АРАБИТЕ, И НА ВСИЧКИ ОСМАНЛИИ Е В ЕВРОПА...НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ!
20
3
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Каубойците колко вертолета и колко самолета изпратиха? Трябва да се забрани пушенето на открито и всякакви форми на палене на огън на открито. Който иска да пуши у тях си. И така пожарите ще изчезнат. Без крути мерки всичките пари на данъкоплатеца ще отиват за гасене на пожари.
19
3
 
7
 
! Отговори
аха до Нострадамус преди 1 месец
Не е точно така, не го извъртай. Турция, Франция и Испания наистина не са ни длъжни. Но онези, дето се крият като плъхове из базите, нали са ни съюзници, божем? И нали от солидарност към тях си дадохме техниката на украинците, пък ти, дърт евроатлантико славословеше управниците. Сега къде е тяхната солидарност? Щом не са ни длъжни, що щат в България, безплатно? Като е така, айде, друм от територията.
18
0
 
8
 
! Отговори
Истината е че преди 1 месец
Мините помогнаха много за разрастването на пожарите.Сега тия къде са взели пари за разминиране без да разминират да му ядът главата.
17
0
 
5
 
! Отговори
И пожарнята са преди 1 месец
Същите некадърници като всички останали връзкари.Видехте ли се сега колко струвате!
16
0
 
9
 
! Отговори
България изгоре преди 1 месец
Като въглен.Изгоре от корупция.Честито!
15
1
 
6
 
! Отговори
Тия с скъпите коли преди 1 месец
Къщи хотели имоти и тн има за какво да се притесняват
14
5
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
Българетата не заслужават да имат държава.Доказали са че са най долната из мет на света.
13
0
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Как още не е излезнал онзи мазен плъх от МВР Калин Стоянов и да забрани на хората да говорят пред микрофоните какво преживяват и как представят обстановката ? Убеден съм, че тези пожари не са причинени от природата, а от интереси на разни доходоносни криминални професии ! Кой разследва и как ?
12
1
 
7
 
! Отговори
Добрата новина е преди 1 месец
Че пожарите може да стигнат и до морето.
11
0
 
9
 
! Отговори
Властта е некадърна преди 1 месец
И корумпирана!Парите за техника за гасене на пожари са превърнати в скъпи хотели и заведения по морето!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората ще нощуват под открито небе а депутатите на Слънчака
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая държава залусжава да я подпалят от 4 страни и сите плебеи да изгорим вътре, защото отн ас народ не става - Бог ни е дал рая, а ние го о(рахме, че не ни и пука освен за собственото ни д. Дано по-скоро дойдат повече от Виетнам, Бангладеш и сие, те поне все още могат да оценят този "земен рай"! Ние заслужаваме да изчезнем и никога повече да ни не споменават. За Дебора куцо кьораво и сакато излезе на улицата, в момента България гори и на никого не му дреме. Смешници сме! Жалки сме!
8
0
 
8
 
! Отговори
Държавата е виновна преди 1 месец
Д1ржава на Аутисти!