Половината общини у нас не успяват да покрият разходите си с данъците

Най-високи са данъците в община Созопол, каза Теодор Недев
14 авг 2024 18:08, Анисия Иванова
9
Половината общини у  нас не успяват да покрият разходите си с данъците
Снимка: Bulgaria ON AIR

Данъчната тежест в регионите расте осезаемо. Често се повишават и рядко се понижават местните данъци и такси в различните общини.

"Всички местни данъци по закон имат лимити. Индексът е направен така, че 0 да е една община, която има възможно най-ниските данъци по закон, а 100 - най-високите. Най-високи са данъците в община Созопол, където индексът е 71 от 100. Традиционно туристическите общини имат по-високи ставки. Те са едни от общините с най-добри собствени потоци на приходи", коментира икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Теодор Недев в предаването "България сутрин".

Той обясни, че индексът се изчислява на база на четири данъка - данък от недвижими имоти, безвъзмездно придобиване на недвижими имоти, патентен данък и данък върху превозни средства. Взима се ставката за всяка община и тя се поставя между 0 и 100, в зависимост къде се намира спрямо тези лимити. След това се взима средното на четирите ставки и така се получава стойността на индекса за всяка община.
Държавните приходи растат, докато тези на общините изостават

"Данъчните оценки на имотите рядко се актуализират. Държавните приходи растат, докато тези на общините изостават. Идеята е, че като повишават ставките, донякъде могат да повишат собствения си бюджет. Около половината общини в страна не успяват да покрият и половината част от разходите си със собствени приходи", каза Недев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в годините на избори повишаването на данъци е рядко.

"Приходите от подоходен данък растат с темпа на инфлация. Индексът средно за страната за 2024 г. е 53 от 100, преди 10 години е бил 47. Всяко домакинство плаща данъци и към централния бюджет", отбеляза Недев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: данъциимотиBulgaria ON AIR
Още от Страната
КТ "Подкрепа": Водната криза е заради стари ВиК системи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 3 седмици
Глъ мав народ не може да има държава аде у Туркейи деза че ни направим ца к луци такива
7
1
 
1
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 3 седмици
Бг фалит и прадажба ади майка много ви здраве
6
0
 
4
 
! Отговори
Дунав преди 3 седмици
Голям български град с над 150 000 жители. Умножаваме примерно минимум 120 000 собственици по 200 лева минимум и получаваме 24 милиона лева само от данък смет и сгради за общината . Къч 24 милиона прибавяме 220 000 по 200 лева местен общински данък МПС и получаваме 44 милиона местен данък МПС. 68 милиона само от местни данъци и такси за смет, сгради и коли. Пари има бол - трябват кадърни хора.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДДЪРЖА САМА ДРУГА КЕ Я ЗАВЛАДЕЕ И ПОДДЪРЖА АНАДЪНМУ
4
0
 
2
 
! Отговори
ВЪН СОФИЯ ОТ БГ преди 3 седмици
СВОБОДА ЗА БГ
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МАФИЯТА В СОФИЯ КРАДНЕ ВСИЧКО СОФИЯ ВЪН ОТ БГ СВОБОДА
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Викате било супер в България а? Да сме се прибирали.
1
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
ами кметовете наемат близки фирми да свършат нещо в общината и вместо наразумна цена плащат двоино и троино повече за материали и работа и естественопарите не достигат стигаме пак до корупцията чипът трябва да се смени набългарина и да се увеличат данъците пак няма да стигат с това мислене