Опасна ли е за здравето хранителната добавка тартразин?

Експерт: Неуместно всяване на паника
10 сеп 2024 16:52, Инна Ангелова
9

Е102, известен още като тартразин, е синтетичен оцветител, който се използва в хранителната индустрия за придаване на ярко жълт цвят на различни продукти. Той се използва в много храни и напитки, включително бонбони, напитки и десерти. В последните дни обаче редица статии заговориха за вредата от тази добавка.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" сподели, че оцветителят е добре проучен и е неуместно да се вдига паника. “Това е синтетична добавка, но досега няма някакви индикации, че тя може да бъде опасна за човешкото здраве", каза още Иванов.

Потребителите могат да се информират за наличието на Е102 в хранителните продукти, като внимателно четат етикетите на опаковките. Всеки продукт, съдържащ тартразин, трябва да го посочва с неговия код (E102). Важно е да се знае, че производителите са задължени да посочват всички използвани добавки, така че потребителите да могат да направят информиран избор при закупуване на храни.

В предаването “България сутрин” Иванов поясни, че тартразинът не е непременно опасен, когато се използва в препоръчителните количества. Той обаче подчерта, че всеки оцветител, включително тартразин, трябва да бъде ясно посочен на опаковките на хранителните продукти, за да могат потребителите да направят информиран избор. Важно е да се знае, че различните държави имат различни регулации и лимити за употребата на синтетични добавки.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Страната
Имот "на зелено" е атрактивен заради цената, но крие и много рискове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ДеБеПеПераст преди 5 дни
На баба ви хурката! Борсуци!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колко години се тъпчат с това Е в Бг, каквото станало, станало, сега се сетиха.
7
0
 
3
 
! Отговори
То по преди 6 дни
Името си личи
6
0
 
5
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 6 дни
СТИГА СТИГА да добавяте отрови в храните, с цел да имат подобър вид.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всички Е-та са вредни! Е102 е полезен едва 9 %, остналото е вреда.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не слушайте поредния платен ***. Била синтетична добавка ама била безопасна. Последните 30-40 години болестите гръмнаха извън пропорции, диабети, рак, сърдечносъдови болести, чернодробни и бъбречни заболявания и какво ли още не. Но, като ги питаш тея платените експертчета, всичките над 1000 химикали които слагат в храната са "безопасни".
3
2
 
11
 
! Отговори
Накратко преди 6 дни
Не е трудно да се намери инфо за "безвредния" тартразин и въздействието на консумацията му (по-специално употребата му в Mountain Dew ) и неблагоприятните ефекти върху мъжката потентност , размера на те$тисите и пеNиса и броя на $пермато30идите...
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Дават енергийни напитки на първокласници, а после учителките не могат да ги усмирят в клас. Ако го питаш същия този експерт, и те не са опасни. Защото какво толкова, енергията е хубаво нещо. Особено в час по математика, когато вместо да слушат, те се правят на маймуни. Аман от такива "експерти".
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Благодарим за информацията на copocoидния експерт!