Средната работна заплата расте в цялата страна

Тя е сериозен индикатор в икономиката
10 сеп 2024 19:36, Инна Ангелова
129
Средната работна заплата расте в цялата страна
Снимка: Pixabay

През първото полугодие икономиката нарасна с 2%. Моторът на растежът е потреблението, но то е силно подкрепено от инвестициите. Ръстът при тях е между 4% и 6%. Това е много положителна новина на фона на нестабилната политическа ситуация.

Трябва да посочим, че в миналите периоди ръстът на инвестициите беше изключително слаб. Сега сме свидетели на някаква компенсация. Това каза д-р Емил Калчев - главен икономист на ОББ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Бизнесът не може дълго време да седи без инвестиции. Ако погледнете ръста на средната работна заплата, той е над 19% през май, над 18% през юни и т.н. Тези ръстове в средносрочна перспектива заплашват конкурентоспособността на българската икономика. Трябва да споменем и един допълнителен фактор – относително ниската цена на кредитите, включително и корпоративния кредит."

“Ръстът на заплатите е сериозен индикатор във всяка икономика“, коментира гостът. От една страна, това стимулира потреблението. От друга страна, насърчава спестяванията и потребителското и ипотечно кредитиране. Работната заплата е база за всички тези четири неща. Проблемът е, че бизнесът е притиснат между невъзможността да увеличава цените с темп близък до ръста на работната заплата, а в същото време трябва да плаща тези заплати, за да продължи да съществува.

Рано или късно този процес ще трябва да се отрегулира. В България има опасност от по-бавно намаляване на инфлацията, а това е важно за приемът ни в Еврозоната. Средната хармонизирана инфлация (4,3%) е по-висока от средната в Еврозоната (3%).

"Очакваното намаление на лихвите на Европейската централна банка този месец би забавило инфлацията в Еврозоната. Според събеседника общата картината в Еврозоната е малко по-добра от очакваното.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от Страната
Има търсене на луксозни имоти под наем, плащат от 1200 евро нагоре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
АКО преди 5 часа
СИ МИСЛИШ,ЧЕ НЕЩАТА СА ДОБРЕ,ЗНАЧИ НЕЩО НЕ СИ ЗАБЕЛЯЗАЛ
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Емчи личи си! Сичките карата само нови Мерцеси и беемвета.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До данчо - Но всички останли, но но но ... но какво но? Че и с точки ми завършил ...
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Тези ръстове в средносрочна перспектива заплашват конкурентоспособността на българската икономика." - Като видите, че цените в Северна Европа са скочили с по 30-40% за псоледните 3 години, но заплатите им са ръднали с едва 10 ... ще ви кажа, че скоро ще има вълна от недоволство и протести. То вече се вижда де - "крайно" десните са във възход навсякъде и ще има искане за по-високи доходи. Така че споко. След 1-2 години, пак ще се отвори ножицата между нас и тях.
116
0
 
2
 
! Отговори
данчо преди 5 дни
До АнонименАз ще ти кажа. В неговият град село има един голям работодател който дава доста големи заплати. Да ама при него работят 40% от хората. Останалите работят в другите фирми, където заплатите са доста по малки. Заради тази фирма се вдига средната заплата в района. Такива са районите на АЕЦ-а, на маришкият басейн и други 3. Който работи при големият работодател е добре, но всички останали.....
115
0
 
2
 
! Отговори
Анета преди 5 дни
Веригите вече не мога да си позволя да купя нищо Нито пиле 15лв=70% кости вода ибрак,нито прясна риба, цените са по високи 3 пъти от Германия,нито шоколад,кашкавал,сирене или захтин. Дори рибните консерви гонят-5лв.Взимам по малко мляко на промоция,хляб, някой плод и това е
114
0
 
4
 
! Отговори
Потреблението преди 5 дни
е свито до минимум, при 70% от българите. Всеки 4-ти българин не отоплява дома си. Всеки 2-ри има проблем със сметки за плащане.Понеже цените са високи, създават илюзията, че има повишено потребление. Но виждам какво пазаруват нормалните хора по веригите, 3-4 неща в количките, евтини. Пред щандовете за риба и скъпи храни, няма клиенти..
113
0
 
2
 
! Отговори
Истинско преди 5 дни
повишение има при изкуствено субсидирани сектори и държавни чиновници. Спекулативни цени на подобия на храни 80% внос отвън. България затъва трайно. Защото ЕС потъва. Виж доклад на Марио Драги за плачевното състояние на ЕС. Да теглиш заеми, за да покриваш текущи разподи. Това е държава във ФАЛИТ. Толкова зле сме били след банковата криза 1997 на Т. Вълчев. Инфлацията е БЕЗУМНА и яде спестявания и доходи. И много балони в различни сектори изкоствено субсидирани от ЕС. Балоните се пукат.
112
0
 
2
 
! Отговори
Редно е преди 5 дни
като "увеличавате" да пишете за ивфлацията. Ако имате увеличение с 30% за 4 г. , то инфлацията при храни е над 60% до сто процента при жизнено необходими стоки. Или обикновеният българин е обеднял спрямо 2019 г. средно със от 30 до 70%. Като покупателна способност. Значително се повишиха заплатите на Държавни служители, и се теглят заеми, за да им плащат заплатите и увеличават Данци, Осигуровки, Акцизи. Над 2 г. спад в производство, ние сме икономика на ишлеме и евтин суровинен придатък.
111
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До ?!?!?! - В компанията, в която работя сме около 1000 човека. Отделно имам стотици познати, които също твърдят, че имат увеличение на заплатите си. Твърдят го и всички статистики правени от НОИ и кой ли не. На кой да вярвам, на себе си, познатите си и НОИ и на 90% от икономистите в България или на някакъв анонимем коментатор hater (мразещ всичко около себе си човек)? Познай - няма да е на теб хахаха
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До еее "Селото (града) в който живея е с доста висока средна заплата" - Като е доста висока средната заплата в града, в който живееш, защо пишеш по-долу "С това ниско заплащане много от фирмите в бъдеще ще изчезнат заради липса на персонал"? Кога лъжеш, когато твърдиш, че средната заплата в града ти е доста висока или когато пишеш "с това ниско заплащане..."? Хайде разбери се със себе си първо и тогава да коментираме/спорим.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
СЛЕД КАТО ЗА 35 ГОДИНИ ПРОГОНИХТЕ И УМОРИХТЕ 2,5 МИЛИОНА ЕДВА УСПЯХТЕ ДА ПОСИГНЕТЕ СТАНДАРТА ОТ 1975 ГОДИНА. "Моторът на растежа е потреблението..." ПО-МНОГОУМНА МИСЪЛ ЕДВА ЛИ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ БГ ИКОНОМИКАТА Е ОТВОРЕНА И СЛАБО КОНКУРЕТНОСПОСОБНА!!!...
108
0
 
4
 
! Отговори
ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА преди 6 дни
НЕКАДЪРНИЯТ БГ БИЗНЕС ОЩЕ НЕ Е ОСЪЗНАЛ, ЧЕ ИНЕНЗИВНОТО НАРАСТВАНЕ НА ПРОИЗВОДИЕЛНОСТТА НА ТРУДА УВЕЛИЧАВА БВП И ЕДВА-ЕДВА КРЕТА СЛЕД ГАЛОПИРАЩАТА ИНФЛАЦИЯ - КОЕТО СЕ ДОКАЗА ОТ 35-ГОДИШНОТО РАЗВИТИЕ НА БГ ИКОНОМИКАТА. РЪСТЪТ НА ЗАПЛАТИТЕ ЕДВА ПОКРИВА ДЪГОСРОЧНАТА ИНФЛАЦИЯ И ЗАТОВА СМЕ НАЙ-БЕДНИ ПО ДОХОДИ В ЕС!!!... КОГА ЩЕ СЪБОРИТЕ ВАЛУТНИЯ БОРД ТА ДА ФАЛИРАТЕ БЪЛГАРИЯ - ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА, ТА ДА СЕ РАЗВИХРЯ???!!!...
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нормално е заплатите в най-бедната държава в ЕС да се вдигат най-бързо като процент на увеличение.
106
1
 
3
 
! Отговори
?!?!?! преди 6 дни
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна, статия от същия ден 10.09.2024г. ..... Кое е вярното?!?!?! Яката дезинформация тече с пускане на БУЛ ШИТ новини в един и същ ден в България!!!
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За периода 2017-2023 средната заплата в България расте средно с 11,7% на година, но с доста различен темп през различните години - в началото по-малко и повече в последните две години и половина. През 2020 спрямо 2019 нараства с 9,7%, а през 2023 спрямо 2022 с 13,68%, както и през 2022 спрямо 2021 с 13,39%. Тези 18% и 19% този май си ги изсмуква от пръстите. За 2024 данните са много предварителни. Най-верочтно увеличение през 2024 спрямо 2023 ще е пак 13-14%.
104
0
 
3
 
! Отговори
?!?!?! преди 6 дни
Тоя само по собствената си заплата си съди, че има увеличение на средната заплата в България ?!?!?
103
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 6 дни
дългоопашата Лъжа!
102
0
 
0
 
! Отговори
еее преди 6 дни
Селото (града) в който живея е с доста висока средна заплата, всички го знаете но няма да го напиша.
101
0
 
0
 
! Отговори
еее преди 6 дни
Не бързайте ще поживеем, ще видим.