В Плевен и Ловеч се въвежда режим на водата

Засега режимът ще е само през нощта
Обновена: 14 авг 2024 09:47 | 14 авг 2024 09:38, Анисия Иванова
23
В Плевен и Ловеч се въвежда режим на водата
Снимка: Pixabay

В Плевен и Ловеч се въвежда режим на водата. Това се налага заради намалелия дебит на водоснабдителната група "Черни Осъм", която осигурява питейна вода на двата града.

"Това са 20-годишни проблеми без развитие. Още със стъпването ми в длъжност писах до премиера за рехабилитация на централния водопровод в Плевен и за вододайната зона на Биволаре. Взел съм предварително мерки за решаване на проблема с водата на Плевен", коментира пред БНТ Николай Абрашев, областен управител.

Той посочи, че до година и половина ще бъде решен проблемът с двата водопровода с проекти, които вече са започнали.

Абрашев уточни, че сегашното планирано спиране на водата в селата в Плевенска област и Долна Митрополия ще е само през нощта и ще продължи около месец - месец и половина.

Освен в двата областни града в Северна България, нощен режим на водата и забрана за поливане има и в населени места от Софийска област и Средногорието.

Водният режим се въвежда заради трайното засушаване и значително намалелия дебит на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която осигурява питейна вода на Ловеч и част от Плевен.

ВиК-Плевен въвежда режим за Плевен и населените места в общината от 23.00 часа до 05.00 часа.

Целта е в часовете, когато водата е спряна, да се акумулират водни количества, с които да се осигури постоянно водоподаване на всички потребители.

Ако обаче водните количества от група "Черни Осъм" продължават да намаляват, е възможно да се премине към спиране на водата и от 13.00 до 16.00 часа.

ВиК Ловеч спира водата от 22.00 часа до 06.00 часа, като режимът не се отнася само за кварталите „Гозница“ и „Продимчец“, които се захранват от друг водоизточник.

Воден режим през нощта се въвежда и в части от селата Радювене и Брестово.

Със заповед на кмета на Ловеч Страцимир Петков се забранява ползването на питейна вода за поливане, миене на улици, автомобили, тераси и пълнене на басейни.

На днешното си заседание Министерския съвет ще решава държавният резерв да освободи вода от запасите си, като бутилираната вода е за питейни нужди на селата Овча могила и Хаджидимитрово. Кметът на община Свищов Генчо Ганчев обяви безсрочно бедствено положение за двете села, които са без вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Страната
Чуждестранни туристи предпочитат родните къмпинги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За всички тази новина НЕ Е ИСТИНА в Плевен има режим на водата от 12:00 до 17:00 и от 23:00 до 6:00 вече от 2 седмици и половина. ВИК прикриват обедния режим и лъжат ,че ТЕПЪРВА почва режима. Dnes.bg моля проверявайте си инфото , защото пишете простотии.
20
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
това е началото воини ще се водят тепърва за водата климатът се изменя многобързо ние не сме подготвени никои не мисли в перспектива всеки си мисли самоза кокала
19
0
 
15
 
! Отговори
БКП преди 3 седмици
Жителите на Плевен и Ловеч трябва да пребият с камъни управниците си. В Гърция е много по горещо и безводно, но в нито един град няма режим на водата.
18
0
 
6
 
! Отговори
Българ преди 3 седмици
Рамадан Кънев каза, че не е рентабилно да има вода!
17
4
 
6
 
! Отговори
Да ге преди 3 седмици
До 4 Плевен се развива много добре.Само че политиците ни оставиха без вода.35 години безхаберие,но ако скоро не се вземат в ръце ще ходим на гости в парламента да ги сурвакаме.
16
2
 
10
 
! Отговори
Да ге преди 3 седмици
Не лъжете!Всеки ден от 13.00 до 17.00 часа няма вода.
15
6
 
6
 
! Отговори
Do 17 преди 3 седмици
Па при бай ти Тошо имахме режими постоянно на водата, с дни нямаше. А по селата - с месеци. Не знам за кой Тошо говориш.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
още сечете и горете гората, мършляцииииии....чакайте вода после
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато държавата не направи язовир Черни Осъм вечно ще има режим лятото
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При бай Тошо нямаше режим на водата. Имаше язовири и вода за всички. А сега знаете как е...
11
2
 
12
 
! Отговори
Стар Комунист преди 3 седмици
Режим на водата ... режим на тока ... Все едни и същи партийци на власт... Нима съм се върнал назад във времето на великия бай Тошо ? Ахахахаха. Какво следва ? Купонна система ? Е, сега "врагът" е различен, но то и тогава и сега "врагът" винаги се е използвал за да бъде обвиняван за собствените ни грешки. Преди викахме - "Рейгън е виновен", когато не успявахме да изпълним петилетката . А сега - "Путин е виновен", когато ни спре тока .... Само ние си останахме все същите некадърници.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай Тошо ви направи такива големи язовири и да няма вода не е само от сушата и то тия градове са намаляли наполовина не нещо друго има тука мирише на далавера
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страцимир Петков забранявал ползването на питейна вода за миене на улици. Къде има такава практика улиците да се мият с питейна вода? Кога за последно сте виждали улиците да се мият?
8
1
 
15
 
! Отговори
ВОДЕН РЕЖИМ преди 3 седмици
КОЛКО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО
7
7
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 седмици
КОГАТО СИ ХОДЕЛ СЛЕД ЛОЗУНГИ И ПОРТРЕТИ, КОГАТО СИ СИ ИЗЛЯЛ ЗЛАТЕН ТЕЛЕЦ И МУ СЕ КЛАНЯШ КОГАТО СИ ОТХВЪРЛИЛ БОГА , НА БОГ НАЙ МУ Е ЛЕСНО ДА ТИ ЗАКЛЮЧИ НЕБЕТО И ДА НЕ ПОМЕРИШЕШ ДЪЖД.
6
2
 
16
 
! Отговори
Времето е наше преди 3 седмици
А бананите вкусни ли са?
5
3
 
22
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 3 седмици
значи 20 го проблеми с водата за областни градове пари няма, но за ук райна и американско оръжие на кредит има! следващите градове са всички на 100 км от морето. българина трябва да стои гладен и жаден, за да му дойде акъла за кого и дали да гласува. Искате атлантизъм, ами стойте *** и жадни
4
2
 
22
 
! Отговори
Вивиан Попгригорова преди 3 седмици
Плевен наистина загина.
3
2
 
16
 
! Отговори
Duke Nukem преди 3 седмици
За какво са ни гори и вода, когато #няКОЙ може да направи милиарди от фотоволтаици?!?
2
2
 
18
 
! Отговори
Честито еврожендари преди 3 седмици
И пак да гласувате за сглобкаджиите!