1000 лева разлика в средната заплата между София и другите градове

В столицата тя вече е 3130 лева
21 авг 2024 18:00, Стела Стоянова
103
1000 лева разлика в средната заплата между София и другите градове
Снимка БГНЕС, архив

Минимум 1000 лв. е разликата между средната заплата в София и останалите по-големи градове.

Това показват данните на НСИ за второто тримесечие на годината. В София средната заплата вече е 3130 лева, като само за три месеца е скочила със 100 лева. Най-ниски са средните възнаграждения в областите Смолян, Благоевград, Силистра и Кюстендил. Те са наполовина от средната заплата в столицата.

Според икономиста доц. Красен Станчев от Института за пазарна икономика 10 пъти повече външни спестявания са събрали българите през 2023 г. "София представлява малко под половината българска икономика. Преди пет години разликите между заплатите в различните градове бяха по-големи, те вече се свиват. Столицата има около 36% внос от други части на страната. Важен е и фактът, че когато работите на договор в чужбина за няколко месеца, това се води чуждестранна инвестиция, а не към вътрешната икономика", посочи той пред Нова тв.

От своя страна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН изтъкна важността на предсказуемостта и усвояването на постянните ресурси. "Инфлацията е ниска, но това е за сметка и на по-ниските цени на храните - удар по производителите. Например има 3 пъти надвишена квота на вноса на яйца. София е с най-високи доходи, но само на 10 км от нея се вижда драстична разлика. Разрезът село - град е голям, става въпрос обаче и за регионална политика", смята той.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от Страната
Появи се нова суша в Дунав - Голия остров
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питайте младите хора от Ботевград: почти всички младежи са на работа в столицата, а Цв.Коцев, Т.Таков, Сашо Чернев се чудят къде да намерят роби да работят почти без пари микроелектроника.Ама наивници и балами няма.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Забравихте да запишете в заглавието другите ГОЛЕМИ градове. София отдавна събира хора от Видин, Монтана, Враца, Благоевград, Кюстендил и околностите им.
74
0
 
2
 
! Отговори
Реалност преди 2 седмици
Заплатите на държавната администрация правят тази разлика .
73
0
 
0
 
! Отговори
1346 преди 2 седмици
До До 34A тръпнеш ли в очакване на необратимото развитие на AI. Много скоро изкуственият интелект, ще направи такива надомни (не)нужници като теб безработни.
72
0
 
1
 
! Отговори
Торба с лъжи преди 3 седмици
"Столицата има около 36% внос от други части на страната". Тоест внос на млечни продукти, яйца, олио, плодове, зеленчуци, НО (!) има внос и от страни, които не са от европейския съюз. Досещаме се кои са тези наши съседки.Друг е въпроса, че НЕ се споменава в кои сфери заплатата е 3000 лв., защото ако средната е толкова, то защо минималната не е 2000 лв.?!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аре пак с тия "средни" това и "средни" онова. Ползвайте МЕДИАНА. Това е, което дава НЯКАКВА информация. Не, че някой наистина го интересува да е информативен. А иначе тия 1000 лв. са заминали за наеми и сметки в София. Та може да спрете да идвате вече кекеке
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-умните, по-красивите и по-способните са в София. Затова и парите са повече.
69
0
 
0
 
! Отговори
сто преди 3 седмици
Столицата има около 36% внос от други части на страната. - Какво всъщност внася? ................доста несвързани изказвания.
68
1
 
1
 
! Отговори
бла,бла преди 3 седмици
Не е лъжа бе, вдигнаха ги в София. Ама това е като дойдат от село тука да бачкат, да могат и квартирата да си платят. Тоест, всичко е измислено. Накрая тия пари пак отиват в държавата за крадене под формата на данъци.
67
0
 
11
 
! Отговори
Мара от падуяне преди 3 седмици
И в кой лидл в софия касиерка взима 3200лв.?кажете ми защото в нашия вземаме от 1680 до 1980лв. Пплюс купони
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредните дивотии на мисирките! Софиянец съм и работя в държавно учреждение със 2450лв. основно заплащане ! Повечето ми колеги вземат по-малко@
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма вече млади работещи желаещи да плащат пенця и данък за прокапалата държава,Булгаристандан,която ги крадне до дупка Хе-хе-хе до 20 години сега работещите ще бъдат разпрашени 5 пъти в Европа. В София живота е 100 пъти по скъп от село,какви хиляда лв.Под 6-7К в София си бедняк.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хора, къде е тая заплата от 3000 лева средна?? Няма такова нещо. Вижте джобс бг, средната заплата е 2000-2200 лева.
63
5
 
8
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 3 седмици
Ами, затова си кютат шопите и не правят протести - устите им и джобовете им са пълни ! В провинцията е простотия до шия - никога няма да има протест и лидер на протест от провинцията , защото от София управляващите българоубийци поставят задачи да се разчистват евентуални размирни огнища. А и простаците са повече в прованса.
62
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СТИГА С ТАЗИ СРЕДНА ЗАПЛАТА НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ ПОЛУЧАВА СРЕДНА ЗАПЛАТА ДОКОГА ЩЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ХОРАТА
61
5
 
5
 
! Отговори
Боян преди 3 седмици
В Линкдин имам профил и по цял ден ме пингват рикрутъри да ми офърват позишънс в технолоджи къмпанис. Направо съм федъпнат вече и мисля да си дилийтвам профила, че инбокса ми е пълен с оферти.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Виждам, че програмиста мотокарист пак се е развихрил, а нещо за термопомпата да ни информираш, хахахахаха, днес си втора смяна а, легай да почиваш, че шеФчето па ша та резне, хахахаха.
59
27
 
7
 
! Отговори
DO 65 преди 3 седмици
A за теб 3200лв. бруто са прекрасна заплата, така ли? И за мен са мизерна, много правилно се е изказал човекът. Защо в София касиерката в Лидл взима двойно на тази в прованса ли? Защото в София няма конкуренция- никой не се реди за касиер, там сме образовани хора. В Прованса ще се избиете за касиерки в Лидл! Да не говорим, че в София хората са борбени, а не страхливи русофили, като в прованса. Неслучайно сте бедни.
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вижте, както долу е написано, 2024та сме, за Бога! Отваряте LinkedIn и гледате за ЕС има (апликабъл за всекиго от ЕС) над 100 000 обяви за дистанционна работа! Аз, например, не един или 2 пъти съм писал- работя за швейцарски и немски клиенти. Изцяло B2B модел. НЕ съм програмист. Интегратор съм. Граждански договор. Имам още сигурно 10 чакащи проеткта, но не мога да смогна- повече от 3-4 дни седмично не работя и то по максимум 4-6 часа на ден. И работя от село, пак да отбележа.
57
9
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 3 седмици
Виждаш ли се, пораженецо? За тебе всеки, който има нормален доход и казва, че 3200 е мизерна заплата, е един и същи коментиращ. 3200 е МИЗЕРНА заплата за мен. И 6400 също е мизерна. Вече, да кажем, 9600 е нормална. Това е. Заплати, заплати, заплати. Никой не говори за инвестиции, бизнес итн.. Всеки си гледа само мизерната заплатка и това е.