Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от Страната
Починала е една от жените, ударени в Габрово
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
32
 
! Отговори
Няма как преди 1 седмица
Разбира се, че в Германия е по-евтина храната от супера. Но ако ядеш навън е в пъти по-скъпо. Услугите също. Такситата, и примерно интернета са по-скъпи. В България трябва да се справите с монополите и картелите. Няма воля за това. Мобилните оператори, както и хранителни картели. На някого отговаряно ли е, ако е писал до някаква комисия? Аз съм писал. Глас в пустиня. Затова и не съм в България. Обикновеният гражданин е оставен да се бори с картелите. Няма никакъв шанс.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно дете излиза за училище с 15 или 20 лева, за да не стои гладно цял ден. Може ли такова безобразие? В училищата нямат столове за храна. В други училища, в които има стол за храна някой знае ли колко струва топъл обяд за дете?
33
1
 
16
 
! Отговори
Грижат се за нас преди 1 седмица
Има един пословичен израз: "Малко да ядете, тънки да растете!" Така са казвали на девойчетата в пубертета. Днес нашите управляващи се грижат да сме стройни, за добро го правят хората!
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз лятото се връщам в България със 100 000 лева кеш пари и ще ме гледат на Слънчака като извънземен :D
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Емигрант Мий чиниите и не се занимавай с неща които не са ти понятни.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Програмистите остават все по-малко, щото биват замествани от LLM. Нищо чудно до няколко години да останат ако не всички, поне повечето на улицата.
29
4
 
34
 
! Отговори
Емигрант преди 1 седмица
Ха, някои чакат да дойде спасител да ги защити... Затова сте на това дередже, робски души! Ако не ви харесва нещо, организирайте се, излизайте на улицата и никакво прибиране, докато на кръвопийците не им светне, че властта е у вас! Защо я давате на други да ви мачкат си отговорете сами, овце.
28
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека никой не купува нищо една седмица и всички храни ще са на половин цена заради сроковете на годност. На много от храните променят срока за годност, но колко хора могат да измамят? Трябва организация и цените ще ги намалят. Но хората с по- високи доходи няма как да разберат, че има хора, които са си изключили хладилниците защото са празни. По-голямата част от хората харчат заплата и пенсията си само за храна и битови сметки. Нито ремонт могат да си позволят, нито излишни разходи.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тюх, не "най-различни", а "най-алчните" в света.
26
0
 
29
 
! Отговори
до 23 преди 1 седмица
И който не разбира от програмиране кво да прави? И се успокой малко с тия 15 000 заплата. Имам познати програмисти и не им личи да имат такъв стандарт какъвто описваш.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търгашите ни са най-различни, пък и трябва да се събира за данък робство да се пращат пари към сащ.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А добро ютро.
23
2
 
39
 
! Отговори
Един там преди 1 седмица
Те стоките в големите вериги когато са на промоция, всъщност това е нормалната им продажна цена на Запад, а ние си мислим че купуваме на промоция...
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Общак в Германия взима колкото Мениджър в България. Това е реалността. Там пътищата светят, няма една дупка. Тука храната е няква гола и некачествена.
21
2
 
38
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Спекула и грабеж се казва...
20
4
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 седмица
Шок! Ужас! Киро и Крипто Бойкикев ще ни оправят! Галя от ПосолствоТО ще им кажат как!
19
8
 
13
 
! Отговори
ффф преди 1 седмица
Защо е така?Защото по-голямата част от нас,по своята същност сме мързеливи,невежи,необразовани,със склонност да крадем и лъжем,а не да работим упорито,и да сме положителни хора.Това е жестоката истина.Огледайте се около себе си,преценете хората,и кажете,че моята констатация не е верна.
18
2
 
39
 
! Отговори
Един там преди 1 седмица
Крадът ни и чужди и свои... А Българина цъка д уста и хапе устни!
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Повечето от хората следят промоциите и купуват само хляб без промоция.
16
5
 
39
 
! Отговори
Hdhdbd преди 1 седмица
Няма контрол на цените,затова.