Маслото поскъпва в световен мащаб, как ще се отрази на нас?

Повишение има и при растителните масла
18 окт 2024 16:26, Инна Ангелова
21

През последните месеци цените на маслото в световен мащаб скачат рязко, достигайки рекордни нива в цяла Европа. Новината е притеснителна за пекарите.

"Френската кухня има три тайни - масло, масло и пак масло. Две технологии се правят. Едната е да произвеждаш масло от млякото. ЕС имаше политика да изкупува излишното мляко. Другата технология: от сурово мляко се правят качествените сирена. Франция е един от световните производители. Млякото намалява", коментира икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев в "България сутрин".

Според него е обосновано поскъпването на маслото, тъй като се получава дефицит. Търсенето на масло се е повишило, а по веригите в страната то е вносно. Като цяло има повишение и на растителните масла, защото реколтата е била лоша.

“Във Франция има "син език", който този път се наблюдава и при кравите - някакви модификации на вируса. В момента тече кампания по ваксиниране. Животните се разболяват и дават малко мляко", обясни доц. Боюклиев. Той добави, че има запаси и тук вече идва моментът с изкривената търговска верига от производителя до магазина. Трябва да се стремим към икономика с добра добавена стойност и с български продукти, призова доц. Огнян Боюклиев.

Петя Иванова, собственик на пекарна, споделя пред Bulgaria ON AIR, че използват малко, но от местни производители,

“То е вдигнато с 1-1,5%, докато вносните са вдигнати с повече. Ползваме българско масло. Нямаме голямо завишение на цените. Евентуално 10-15% ще се вдигне цената на всичко, в което се слага масло. Има заместители, но не е същото, не мирише по този начин. Хората предпочитат да купуват вкусни неща. Не бих направила компромис. Нямаме възможност да разваляме качеството", коментира  Иванова.

Тя посочи, че млечните продукти са поскъпнали повече от мазнините и изкуствено задържат цените. Съществуваме благодарение на живущите в София, отбеляза Петя Иванова.

Гледайте видео с целия разговор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Страната
Хванаха 5000 кутии контрабандни цигари на "Капитан Андреево"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
от Плевен преди 12 минути
В къщи масло се яде малко, но хубаво! Ние в къщи сме бедни хора, нямаме пари да ходим по лекари, да отскачаме за дълго време в болници, нито пък сме се подготвили да поемем пътя към отвъдното! Подбирайте храната, не купувайте нищо от големите магазини, то хем е скъпо, хем е калпаво и вредно за нашето здраве. Приятна и спокойна вечер от мен ..! Ха сега, да пийнем по три-четири чаши хубаво плътно червено вино реколта 2018 година от района на Дунава, става нали?
19
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 18 минути
До Масло Президент/2 "в ЕС маслото е 2 евро" - ц. кауфланд.де масло от литва. 250 гр. цена 3.49 в евро. Други въпроси?
18
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 27 минути
Е и? Ще свикнем да ядем палмово масло. Като "на Запад"!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
До от Плевен- уж не хапвате у вас масло, а пък правите някакъв бартер за масло.Или вие това масло не го ядете,ами се мажете с него за повече мозъчни гънки?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Е нормално, зелените политики на ЕС са против преживните, оставят въглероден и азотен отпечатък, много ферми в ЕС затвориха, червеното месо също е вредно, всичко от преживни ще е доста по скъпо в името на чиста природа.:))
15
0
 
1
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 36 минути
МНОГО ЯСНО ...МАСЛО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПЛАВИ ОТ СКАКАЛЦИ И ЛАРВИ КАКТО И ОТ ОБЕЗМАСЛЕНО У.СР.АИ.НС.КО КАНЦЕРОГЕННО СУХО МЛЯКО (от него бъркат прясното и кисело мляко както и сиренето и кашкавала)...
14
0
 
3
 
! Отговори
Само питам... преди 40 минути
А цената на палмовото масло? Фирмите в България внасят по 50 ХИЛЯДИ тона от него всяка година за да го слагат по разни "полезни" за здравето "млечни" продукти.
13
2
 
4
 
! Отговори
от Плевен преди 58 минути
Ние в къщи краве масло не хапваме и то от доста години; купуваме с зехтин и с него и готвим, за салати, за всичко! Роднина изкупува мляко от частници, а след като го вози, горе в капака се образува и естествено масло; това масълце той ни го дава срещу бартер, например, ние му даваме биологичен мед от района на Дунава. Баджанака има маслобойна в с. Милковица, в близост до Гулянци и от също вземаме нерафинирано слънчогледово олио - страхотно е ....! Направихме 820 литра плътно червено вино и чакам
12
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 час
До 10, тези с минусите явно не са опитвали препечена филийка с мас и шарена сол. Не ми се връзвайте! Сатурираните мазнини при свинската мас са почти два пъти по-малко от тези при маслото.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
90% използвате маргарин.....,никой не го интересува тази статия...
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
до 1 Ми аз предпочитам препечена топла филийка да си я намажа с прясна свинска мас, която да се разтопи по нея и да си я поръся със сол и червен пипер и да си пия билковия чай сутринта с нея вместо филийка намазана с краве масло. Много по-вкусна е със мас. ФАКТ!
9
1
 
9
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 1 час
Тая държавица скоро няма да я има за тва яжте масло и са мажете .... хаххахах
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А маслото освен дето поскъпна но и му изчезнаха едни 50 грама, предлагам вместо 250 вече да го продават на по 25 грама.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дайте пак алчните млекари, искам пак интервюто как им залежава стоката и укрите им били виновни, братя продължавайте да не им купувате, има и вносни сирена не са много по-скъпи но в пъти по-качествени и истински.
6
2
 
14
 
! Отговори
Селян до Капиталист преди 1 час
И прасетата ни изклаха - били болни от Свински грип. Няма и сланина.
5
0
 
8
 
! Отговори
хайде пак преди 1 час
с цирковите представления ,и поръчкови статий, преди да се пробват да ни дигнат цените бедните олигарси на някакъв продукт.Няма някой умрял от липса на масло или олио, и тн.Да го .... Тотален бойкот за тия, и магически цените падат.
4
3
 
7
 
! Отговори
мушингери преди 1 час
Вчера купих ориз на прИмоция-5 лв. , а беше 3 !!
3
1
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 1 час
маслото поскъпна много тихо сега е над 5 лв за 250 гр всеки ден се налага да сеотказваме от нещо сирене кашкавал масло домати краставици чушки минахме самона банани
2
1
 
21
 
! Отговори
Масло Президент преди 1 час
Май не е световна а само българска тая работа в ЕС маслото е 2 евро
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ще ядем филии с мас,по примера на един,който с тия филии стана милиардер.