Когато Windows 10 е не просто досаден, а опасен, кървав...

Как ви се струва "невинният" ъпдейт да струва $87 000?
21 юни 2016 20:28,
58
Когато Windows 10 е не просто досаден, а опасен, кървав...
Ето този обитател на резервата е можело да бъде застрашен. Снимка: Chinko project

Ъпрейдът до Windows 10 е едно извънредно досадно напомняне, което потребителите на по-стари версии преживяват ежедневно. Някой доброволно се снабдиха с новата операционна система, а други пък не чак толкова. Тук обаче няма да си говорим за предимствата и недостатъците на операционната система, а за един друг проблем.

Ако за нас това е просто досадно напомняне от страна на Microsoft, то за резервата "Чинко" в Централна Африка това е можело да бъде доста фатален ъпдейт. В резервата се опазват редица редки животни - слонове, антилопи, които са скъпа плячка за бракониерите, пише "Newsweek".

В резервата парите са недостатъчни, а интернет връзката е бавна. И скъпа. Много, много скъпа.

И докато рейнджърите в резервата опазват ценните обитатели от бракониери, то доброволците са се сблъскали с неочаквана заплаха. Нейното име е Windows 10.

Компютрите на организацията започнали да свалят ъпдейтите. 17,4 гигабайта автоматични ъпдейти. За нас това не е кой знае каква драма. Е, за някои е доста дразнещо, но не и безкрайно трагично.

Когато обаче си в Централна Африка и интернетът идва по сателит и доставчика те таксува за всеки мегабайт, ситуацията става сериозна. Така онези скромни за нашите представи 17,4 GB файлове струват на и без друго загладнялата организация 87 000 долара.

И сякаш това не е достатъчно изпитание за резервата "Чинко", Windows 10 е добавил и още масло в огъня.

Доброволецът и неофициален IT-специалист за проекта Брайън разказва във форумите Reddit, че ако не е успял да спре ъпдейта на компютрите, последиците са можело да бъдат доста по-сериозни от тлъста сметка за интернет.

"Ако насилственият ъпдейт се бе получил и бе изключил компютрите ни по време на координиране на рейнджъри под обстрел, то ръцете на Microsoft щяха да са буквално оцапани с кръв", обяснява той.

Междувременно потребителите в Reddit освен, че събират дарения за сметката за интернет, предлагат и самите Microsoft да се бръкнат за сумата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
хмм преди 7 години
Значи че вина е доста проблемен е вярно ( ъпдейтите могат да се спрат на всяка версия стига човек да по прочете малко ) но да ми хвалите линокси (става главно за офис работа) и ейпъли (страшно скъпи а реално малко по добри от линокс) ми е малко смешно.Само да ви попитам колко от всички хора са с легални ОС на РС тата си ( в България ) или с легален софтуер хммм а да не забравяме кое продава РС ..... ИГРИТЕ които вървят на 100% на виндовс а не на линокс или ейпъл
43
1
 
1
 
! Отговори
Sib преди 8 години
Носих си наскоро компа на техник платих си 30 лева ама познаите дали го е отварял не щото се наложи да го нося на друг не съм за 30 лева ама мразя да ме правят на *** снощи съм разбрал че покраи него имал съм конкуренция валио нещо да ми кажеш щото снощи ги видях с очите си коя е е те са патрони аз си плащам
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
както винаги,от бедните се взима най много
41
5
 
12
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
Требе да съм в несвяст за да кликна на прозорчето "Get Windows 10"! Будалите да се оправят.
40
3
 
2
 
! Отговори
Батко ти преди 8 години
До Анонимен - 40Защото обучението на персонала беше в пъти по-скъпо преди, за да се справят с Linux, Unix, а сега вече 90% от хората са се сблъсквали с Windows и имат някаква грамотност. Инерцията е голямо нещо въпреки че Linux има най-различни дистрибуции, които стават и за лаици.
39
3
 
6
 
! Отговори
bobi преди 8 години
чак пък толкова.. не спряха всички да се заяждат с това автоматично обновяване. Не знам какъв е тоя ИТ специалист, но си има опция за изключване на ъпдейтите в 7-цата и 8-цата. А и като е толкова скъп интернета, най-малкото може да се инсталира приложение, което просто да спира трафика след достигане на определен максимум или да се ограничи скоростта..
38
1
 
3
 
! Отговори
:D:D преди 8 години
До Линъкс Минт 17-3sho da e uporit - mai se otkaza veche :D:D oh tva sus snimkata na leoparda beshe mn sladko :D:D
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз имам доста проблеми с тая десетка. Първо не работеше звука... две дена докато намеря начин да го оправя. Преди седмица безжичната мишка отказа (уж работеше с него - явно нов ъпдейт), добре че имам и с кабел. Плеъра ми явно е в конфликт с Edge (заместника на Internet Explorer) - двете заедно не вървят. Иначе е по-бързичък, ама....
36
6
 
8
 
! Отговори
Линъкс Минт 17-3 преди 8 години
За упорития глу пак "АЗ". Ти чувал ли си за Африка, за сателитен интернет, знаеш ли че 1 мегабайт трафик струва от $5 до $7 долара, знаеш ли че Уиндоус постепенно променят Седмицата и Осмицата ти за да могат да поемат пълен контрол и стартират принудително Десятката, знаеш ли че ако се опиташ да спреш апдейтването и компютъра ти умира, знаеш ли че Десятката е 17 гигабайта и повече? Можеш ли да кажеш колко ще ти струва трафика който не можеш да спреш?"Пази боже сляпо да прогледне".
35
2
 
3
 
! Отговори
gtf преди 8 години
що не ползват това, що не ползват онова ..софтуера за уин е евтин - това държи иначе най-некадърната операционна система жива.
34
7
 
8
 
! Отговори
Кракра преди 8 години
Аз въпросът го реших кардинално,махнах уиндоуса и си инсталирах линукс.Сега вече не получавам съобщения за ъпдейти.
33
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо не исползват линукс\юникс системи? бесплатни и много по ефективни от виндоуз. наивници...
32
6
 
17
 
! Отговори
Fusk Off преди 8 години
Седмицата е по-добрата десятка, повярвайте ми - изпатих си от насилствената подмяна! Не се подлъгвайте от рекламите им!
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек, на кой му пука за интерфейса? Хората които бачкат нещо друго, освен дизайн, ползват офис и поща в един компютър. Това е масовия потребител. Офиса на МS е най-добрия. А като говориш за беднотия.... Допускам че караш кола на над 5 години, и живееш в жилище под 150 квадрата. Или си от ония фенове на ябълката, за които е супер яко да дадеш 1500 за телефон, или 2500 за лаптоп уж от Купертино,,ама имаче азиатски сбироток. Значи си богат :) Недей...!
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засега си карам на Седмицата и съм си доволен!Въпроса обаче не е - Дали, а кога шъ я "секнат"!?
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАП... по целия свят повечето дизайнери ползват OSX, за 3D също се ползва много. Това че сме в аналогична на африканска страна, пълна с бедни хора, които са виждали Мас само на картинка е съвсем друго. Работя и на Windows и на OSX и имам изключително преки впечатления, никога не бих твърдял, че от widows "по-добро нема"... С добри впечатления съм единственно от сървър 2012, но като цяло интерфейса на прозорците е под всяка критика.
28
0
 
1
 
! Отговори
vilenita преди 8 години
много интересно
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Африканеца трее да му е ясно, че която и друга ос да земе, ако я актуализира, ще му дръпне нет. Освен ако некой жираф не му донесе флашка. Драмата не е в уина, а в лошите комуникации из някои места из Африка. Затова човек трее да е подготвен, а не в края на юни да се чуди откъде му е дошло. То там вода за пиене нема, тоя на нет седнал да разчита... Да става бежанец и да ходи при Меркел. Там нета е евтин.
26
5
 
17
 
! Отговори
До Смех преди 8 години
***, вземи се образовай.Ъпдейта до 10 се сваля и без да си го поискал. И харчи трафик, от началото на годината реваха хората с мобилен интернет.А самия ъпгрейд излиза като предложение, което можеше да се откаже с Cancel или затваряне на прозореца, ама в последната версия отпреди месец даже ако затвориш прозореца се смята, че си натиснал 'OK'.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не са разкарали цялата майкрософтска простотия?От половин година хората с мобилен интернет реват, че ъпдейта до 10 им товари сметките, в Африка сега ли чак се сетиха?