Кои са предимствата на новите Galaxy смартфони за работа?

30 юли 2024 09:00, Елена Кирилова
Кои са предимствата на новите Galaxy смартфони за работа?

Фактът, че вършим все повече работни задачи на телефоните си, прави тези устройства, издръжливостта, продуктивността и техните функции изключително важни за повечето потребители. Вземайки всичко това предвид, южнокорейският технологичен гигант разработи ново поколение сгъваеми устройства от Galaxy Z серията си. Идеята на компанията е да предложи устройства, които пасват добре на ежедневието и задълженията на потребители от най-различни сфери. Намирането на подобна златна среда не е лесна задача. Какво обаче е важно да вземем предвид, когато избираме смартфон днес и с какво Galaxy Z Fold6 и Galaxy Z Flip6 отговарят на тези изисквания?

Производителност

Задача номер едно на всеки, който избира нов смартфон, е да провери дали той е достатъчно мощен и дали може да издържи на обичайните натоварвания, които потребителят извършва. Ако сте сред хората, които активно работят през смартфона си, със сигурност трябва да се уверите, че чипът му е достатъчно добър. В случая на Galaxy Z Fold6 и Galaxy Z Flip6 процесорът е дело на Qualcomm. Става дума за Snapdragon 8 Gen 3 за сериите Galaxy. Компанията не само се спира на най-новия чипсет на гиганта, но и залага на персонализирането му за своите устройства, така че да е максимално оптимизиран за работата с изкуствения интелект и да носи по-добра производителност.

Издръжливост

Първите поколения сгъваеми устройства, които се появиха на пазара, имаха проблеми с издръжливостта. Няколко поколения телефони по-късно този въпрос изобщо не стои на дневен ред. При Galaxy Z Fold6 и Z Flip6 например пантата има специална структура с два улея. Тя е допълнително подсилена със сгъваем ръб. По този начин устройствата поемат много по-успешно външния натиск. Това гарантира, че сгъваемият му Galaxy смартфон е много по-здрав, издръжлив и нечуплив. Същевременно има подобрено покритие с Armor Aluminium, a дисплеите са покрити с Corning Gorilla Glass Victus 2.

Говорейки за материалите, и двата смартфона са изработени с редица рециклирани материали, в това число рециклиран алуминий, различни пластмаси, кобалт, стъкло и други.

Издръжливостта на смартфона се изразява и в още нещо – батерия с достатъчно дълъг живот, че да издържи ежедневните натоварвания, включително работните такива. При по-големия Galaxy Z Fold6 батерията е двойна и е с капацитет 4400 mAh, което предполага достатъчен заряд за цял ден изпълнение на работни задачи, повечето от които на вътрешния, по-голям екран. По-интересното тук е, че телефонът разполага с 1,6 пъти по-голяма охлаждаща камера спрямо предходния модел, за да е сигурно, че телефонът няма да прегрее, дори и при извършването на много и различни задачи едновременно. При Galaxy Z Flip6 батерията е малко по-малка – 4000 mAh, но там вътрешният дисплей и с по-малък размер, така че зарядът е абсолютно достатъчен. Тук пък виждаме първата по рода си охлаждаща камера за Galaxy Z Flip модел, гарантираща по-дълго използване на телефона през деня. Все пак никой не иска телефон, чиято батерия се изтощава преди края на работния ден.

Помощ при работни задачи

Не само хардуерът е важен, когато избираме смартфон. Особено когато става дума за работа, софтуерът играе не по-малка роля. Това, което показа Samsung с последните си смартфони, е, че щипка изкуствен интелект (AI) не би навредила, особено когато става дума за оптимизиране на ежедневните работни процеси. Всъщност те могат да са ключът към много по-добре свършената работа и максималното оползотворяване на времето на всеки работещ.

Така например Galaxy Z Fold6 разполага с изключително полезната функция Note Assist, която е много подходяща за хора, работещи с колеги и партньори от други държави. Както подсказва името ѝ, функцията помага за лесно водене на бележки по време на срещи, но също така може да превежда и да обобщава споделената информация. Превод може да извършва и функцията Transcript Assist, която се занимава с транскрипция и обобщаване на гласови записи, при това директно в услугата Notes. Тя може да е наистина полезна при онлайн срещи с много участници, където следенето на разговора през цялото време и извеждането на акценти е по-трудно.

При воденето на разговори с Galaxy Z Fold6 вече има и нов режим, който показва превод в реално време, както на външния, така и на вътрешния 7,6-инчов Dynamic AMOLED 2X дисплей. Предвиден е и еднопосочен превод. Помислено е и за телефонните разговори с чужденци. В такива моменти на помощ идва Live Translate – функция, която може да превежда разговора в реално време на самото устройство. За още по-голямо удобство при работа, тя вече е разширена и към редица други популярни приложения като Google Meet и Instagram.

Galaxy Z Fold6 също така е много по-удобен от предходните модели що се касае до писането на текстове, защото има по-добро съотношение на предния екран и по-добър захват при сгъване.

За онези, които отделят прекалено много време на имейла си, в Galaxy Z Fold6 има специална функция от Samsung Keyboard, наречена Composer. Само с едно докосване на екрана тя може да генерира текст, който е базиран на ключови думи. Този текст може да е подхоящ както за имейли, така и за публикации в социалните мрежи.

Нещо, което всеки бъдещ собственик на смартфон трябва да има предвид, е защитата на данните на устройството му, особено личните и работните файлове. При двата нови смартфона на Samsung има защита от Samsung Knox – многослойната платформа за сигурност на компанията, която има задачата да пази от злоупотреби и неприятни онлайн инциденти с изтичане на данни.

Ако Galaxy Z Fold6 е по-насочен към хора в корпоративните среди, то Galaxy Z Flip6, който е по-компактен, изглежда по-подходящ за хора с по-творчески поглед към работата. Това проличава и в софтуерен план, защото AI функциите са насочени основно към креативността.

За онези, които се опитват да създават максимално професионално съдържание, функцията Photo Assist може да бъде полезна, като тя се ползва на големия екран на сгъващия се смартфон. Щипката креативност се вижда ясно и във функцията Portrait Studio. Чрез нея потребителят може да ползва различни портретни стилове – от водни бои до 3D комикси, развихряйки въображението си.

За хората, които професионално се занимават със създаването на видео съдържание, пък е предвидена функцията Instant Slow-mo. Тя може на мига да забави заснеманото видео. За целта генерира допълнителни кадри, а крайният продукт е изключително плавен и приятен за гледане. Galaxy Z Flip6 тежи само 187 грама, което го прави достатъчно лек, че да е подходящ и за по-продължителни снимки.

Добри камери

Говорейки за снимане, със сигурност повечето потребители искат достатъчно добра камера, с която да запечатват важните моменти от деня. Камерата може да е важен фактор за покупката на смартфон.

Що се касае до креативността, тук Galaxy Z Flip6 определено има предимства. На първо място той има нов 50-мегапикселов сензор и 12MP ултраширокоъгълен, който помага улавянето на повече детайли в по-голям мащаб. Основният 50MP сензор пък има два пъти оптично приближение за добри кадри от разстояние и то без визуален шум. Тук изкуственият интелект отново се намесва, за да позволи до 10x приближение.

Възможностите за нощни снимки винаги са били силна страна на Galaxy смартфоните. Сега обаче снимащите видео ще бъдат изненадани от video HDR опцията, която работи при по-ниска осветеност и дава възможност за повече творчество. Опциите за нощни кадри вече са достъпни и в социалната мрежа Instagram, което ги прави подходящи за работа с корпоративни профили, показващи по-креативен поглед към работата.

FlexCam също използва AI и помага за избора на най-добро кадриране на снимката. Изкуственият интелект е разработен така, че да помага като приближава или отдалечава, разпознава кой е основният обект в кадъра и може да предвиди подходящи настройки за конкретната снимка.

От своя страна, Galaxy Z Fold6 разполага с 10MP камера на предния дисплей, 4MP под екрана, а тройната камера на гърба комбинира 50-мегапискелов основен широкоъгълен сензор, допълнен от 12MP ултраширокоъгълен и 10MP телефото камера. Всичко това гарантира направата на достатъчно добри снимки – на колеги, документи, корпоративни събития и други.

Дизайн

Не на последно място стои дизайнът. Да, важно е потребителите да мислят за това как изглежда телефонът им. Той трябва да се вписва добре в работното им ежедневие, да изглежда семпло, елегантно и да пасва на всяка визия. С елегантния си дизайн с прав гръб и симетричната си конструкция, серията Galaxy Z напълно отговаря на тези изисквания. Samsung отново дава избор между красиви и приятни цветове, които да паснат добре на отделните потребители.

Изборът на смартфон, който да се ползва както за развлечение, така и за работа, не е лесна задача. Потребителите трябва да вземат предвид много елементи, да познават добре начина си на работа и да търсят устройство, което максимално да покрива изискванията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: Galaxy Z Flip6Galaxy Z Fold6
Още от