Надежда Йорданова: Закриваме спецправосъдието, трябват ограничения за главния прокурор

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви правосъдният министър
Обновена: 21 дек 2021 09:22 | 21 дек 2021 09:21, Красимир Ангелов
312

Прокуратурата излезе с позиция вчера, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин".

Още по темата
И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства, посочи Йорданова.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Тя посочи като спешна мярка промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър.

По думите й голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. "Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни новият правосъден министър.

Йорданова посочи, че съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не я питат за нарушенията на Конституцията от президент и премиер, ще има импийчмънт, ще обявяват ли за международно издирване списък с криминални лица, понастоящем в Дубай, Южна Африка, Барбадос и др.? Ще разследва ли КПКОНПИ неподалите декларация собственици на 7/8 медии? И най-важното - кога ще подаде оставка правосъдната министърка. Когато и да е все ще е късно.
28
2
 
16
 
! Отговори
Гдбоп преди 2 години
Скъпи Дядо Коледа, пожелавамси Гдбоп да арестува всички престъпници.
27
16
 
9
 
! Отговори
zakrivai преди 2 години
сасипаха я тая даржава от герп. закриваи и чегартаи. следва уволнение на 96% от администрацията
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е Гешев залога, а това, че държавата е слаба и идва един менте зелен и спира лифтовете, друга фондация поела някъде ангажимент и сменя главния прокурор... Утре кой знае какво ще поръча някой меркел и ще ни инсталира пак някой бате за 10 г. С какво сега тия с тези ангажименти дето идват са по- добри? Къде дадоха ясно план какво ще правят и защо? Видя ли някой план обсъден с професори и знаещи? Къде е държавата да не кляка на НПО, а да си взима сама добрите решения?
25
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
24
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая гмеж работи в полза на своя патрон - олигархът Иво Прокопиев! На бесилката!
23
10
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФАЛШИФИКАТОРА РАДЕВ ТРЯБВА ДА ПРЕДПАЗИ СЪУЧАСТНИЦИТЕ СИ КАТО БОЖКОВ И ОСТАНАЛИТЕ ОЛИГАРСИ ОТ КОИТО СИ ПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ!!!
22
21
 
10
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Платените гербераски тро лчета ще поквичат в коментарите на ДНЕСБГ, ще си поцъкат малко лайкове с ВПН-а, а спецпрокуратурата ще бъде закрита. Еееех, кеф.
21
23
 
9
 
! Отговори
Паци преди 2 години
Гербeрските yтрeпки ше се преброите под тая статия... ;) Дано си покривате, барем, сметката за ток, ясно че нетя го крадeте/берете...
20
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първия хвърлен на влъците ще е Влади Юрганов. Вече го подгряват.
19
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жо министър, вашето правителство упорито върви по стъпките на Борисовите правителства! Вашият премиер К.П. и покровител Р.Р. искат да узурпират и оглавят всички институции и особено прокуратурата. А защо ли? Може би олигарсите, които плащаха за протестите и безредиците през лятото, много ги е страх от прокуратурата и искат да я "обезглавят", за да останат ненаказани! С този прокурор превителството ви не е сигурно, че ще ви се разминат "своеволията"!
18
9
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВОСЪДЕН МИНИСТЪР!!! ИМА САМО МАРИОНЕТКИ НА РАДЕВ!!!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечто хора са готови на всичко, зада спасят кожата. Чудно ми е кой ще бъде пожертван, за да спаси кожата един човек.
16
10
 
29
 
! Отговори
ЛОДКАР преди 2 години
тази семпла женица, не знам даже КАК е била секретарка на Бойкикев... върховенство на Закона, но ако преЦедентът нарушава Конституцията, това е нищо, ако премиерът е извършил престъпление по Наказателния кодекс, също нищо... интересно как има 14 процедури, а пък Янаки Стоилов не ги е забелязал, за адвокатчето, което прие министерството би било нармално, той човекът си имаше задача и беше взел пари, но.... не се прави
15
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току така се закрива спецпрокуратура, цурке - с интервю в платена медия. ОСТАВКА!
14
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олигарсите доста пари хвърлиха срещу Гешев, даже си създадоха цели партии, за да ги отърват.
13
23
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Гешеф, Боку и другите гербераски мутри си заминават. ГЕРБ никога повече няма да е на власт. Факт.
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези 14 наказателни процедури много ли са - малко ли са за страната? Що не сравнят с другите 26 държави в ЕС? Какво толкова скандално има в тия процедури? Нещо прибързва тази Ндка, а и сивито и е тънко на юрист! Да съберат още някой професор и да вземат по- подготвено решение. Нещо прибързано изглежда и ще се оплескат, а и ще оплескат разни висящи дела.
11
11
 
32
 
! Отговори
НАДКА ОСТАВКА преди 2 години
Голяма свалячка тая, иска да сваля главния прокурор. Ще го свали, ама друг път.
10
5
 
12
 
! Отговори
Хайдут Велко преди 2 години
Подкрепям Гешев през на Ристакис хората.