Надежда Йорданова: Закриваме спецправосъдието, трябват ограничения за главния прокурор

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви правосъдният министър
Обновена: 21 дек 2021 09:22 | 21 дек 2021 09:21, Красимир Ангелов
312

Прокуратурата излезе с позиция вчера, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин".

Още по темата
И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства, посочи Йорданова.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Тя посочи като спешна мярка промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър.

По думите й голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. "Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни новият правосъден министър.

Йорданова посочи, че съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
22
 
! Отговори
Двоен метър преди 2 години
Докато Радев постоянно гази конституцията на България без да има последствия за нега, процедура по импийчмънт или нещо подобно, приказките за т.нар. реформа в правосъдието са само в полза на обвинени или осъдени олигарси !
48
2
 
18
 
! Отговори
Пройков преди 2 години
Другарке и другаре,не забравяйте - президенто е заповядал всичко що е свързано с ГЕРБ и г-на Гешева да бъде освободено от заеманите длъжностизащото това е НАЙ-ВАЖНОТО ! А това цени,заплати,има ли пандемия,няма ли и тем подобни са просто ДОСАДНИ подро бности и не е по теркя на негово превъзгостителство и сие да се занимават с тях,а и дру гаркята каза,че след 4 години / който е жив и здрав,дотогава,де / ще цъфне светлото бъдеще -урра!
47
2
 
4
 
! Отговори
Жоси преди 2 години
Не съм знаел, че Жоси е на Гешев.
46
13
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Изборите на лято минаха и ГЕРБ загубиха, Изборите на есен минаха и ГЕРБ загубиха. Изборите за президент минаха и ГЕРБ загубиха. Ортака на Боку и Гешефта - Шиши, е в списъка Магнитски и е погнат от Американците, Боку се е покрил в Банкя, Гешефта има дял от фирма Жоси, а Меркел е в пенсия. Ясна ли ви е картинката?
45
4
 
28
 
! Отговори
Малее преди 2 години
Със 16 депутата искат да завземат съдебната власт. Сдушиха се с комунистите и им дадоха цялата власт, само и само да изпълнят повелята на Прокопа и да се отърве от съдебните дела. А вие *** продължавайте да им вярвате, щото при Прокопиев ще ви е много много по хубаво :)
44
3
 
34
 
! Отговори
Електра преди 2 години
То е ясно, че ще пуснат червените олигарси финансирали изборите на Крадеф и Киретата, защото Комунак на комуняк око не вади, защото са деца и внуци, на тези дето са крали на времето мандрите...
43
4
 
15
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Най-добре да се премахне прокуратурата.Няма прокурори - няма проблеми.
42
2
 
24
 
! Отговори
Андреев преди 2 години
Да,да,точно така - да се премахнат всички видове прокурорски сборища,да няма никакъв прокурор на престъпния небосклон - да си отдъхнат и тия хорица малко,ами тъй,де !Моме,не ниговори за електронно правосъдие - вече я разбрахме електронната намеса в изборите, се га остава да оплескате и правосъдието ! Хубави промени,няма що !!!
41
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след Нова година управляващите все по-често ще се оглеждат да видят КЪДЕ Е белият автобус, защото не се знае кога ще захвърчат камънье и дръвье
40
13
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
От ЕС искат промени. Щем не щем, ще се наложи да ги напраим.
39
9
 
14
 
! Отговори
И каква е гаранцията преди 2 години
че следващия главен прокурор няма да е по-голям гaдняр от сегашния?
38
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доброто. . . . Победи!
37
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост." Вярно е, на усещането е, че червените не сте по затворите, а ни управлявате ОТНОВО, при това след като излъгахте народа за кого гласува.
36
6
 
8
 
! Отговори
ДИМО ПАДАЛСКИ преди 2 години
Искаме Димо Падалски за министър на образованието.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата следва да е като съда - всеки прокурор да решава самостоятелно и да не е служебно зависим от горния. Тази централизация направи от прокуратурата лесна маша в ръцете на управляващите. Назначаваш един главен и владееш цялата прокуратура. То не че във ВАС и ВКС не е подобно - назначаваш двама удобни шефове, но съдиите "надолу" имат доста по-голяма самостоятелност от нещастните редови бачкащи прокурори.
34
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб познават конституцията точно, колкото да лавират около нея, когато не я спазват.
33
13
 
30
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ОТ КАКТО ГЕШЕВ ПОДГОНИ 6 -7 ОЛИГАРХА СТАНА НЕЖЕЛАН ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР. Я КАКВО НИ БЕШЕ СПОКОЙНО ПРИ ВЕЛЧЕВа?
32
14
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Искаме и ЗАТВОР за крадците на НАШИТЕ ПАРИ !!!__Само да ги махнете от хранилката не е достатъчно !!!
31
8
 
35
 
! Отговори
Йеринг преди 2 години
Конституционно недопустимо е изпълнителната власт да се меси в работата на съдебана с цел да я завладява. Но, какво е за тях една Конституция?
30
6
 
20
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Всичко рушат тези не.год.ни.ци - то риба не се лови в бистра вода! Чакат ни глями кражби, значи..12 г. си мълчаха като шушумиги, тропаха с крака като в детската градина и току откриваха някоя грешна дата в някой документ. Сега изведнъж всичко се оказа, че било много грешно, значи..Как стават тези работи, не е никак ясно, но ще се изясни, нема къде да ходи! Цялата им бюрокрация ще изхвърчи само заедно с тях, значи, нема друг начин явно..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Стига рушене!