Надежда Йорданова: Закриваме спецправосъдието, трябват ограничения за главния прокурор

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви правосъдният министър
Обновена: 21 дек 2021 09:22 | 21 дек 2021 09:21, Красимир Ангелов
312

Прокуратурата излезе с позиция вчера, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин".

Още по темата
И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства, посочи Йорданова.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Тя посочи като спешна мярка промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър.

По думите й голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. "Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни новият правосъден министър.

Йорданова посочи, че съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
16
 
2
 
! Отговори
преди 2 години
#ЗАКРИВАЙ !
228
10
 
21
 
! Отговори
Госпожо Йорданова преди 2 години
Освен че ЕС искат да махнем Гешев, НАТО какво казва по въпроса
227
3
 
14
 
! Отговори
Какво чакате преди 2 години
Дайте награда за информация за извършено престъпление
226
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като видях министрите на новата коалиция веднага разбрах че съм сгрешил че гласувах за Кирил. Всичко ще се повтори от 2009г
225
6
 
45
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Днес, всеки ден ли ще ни занимавате с тази госпожа, която очевидно има ментални проблеми?
224
43
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Гешефта и Буци в момента се гърчат - няма лошо, ще се погърчат още доста. Буци дали си спинка все така сладко-сладко?
223
2
 
37
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Да, супер. Миналия път когато се създаде спец правосъдието това беше съд. реформа, сега съд. реформа се изразява в това да закрие предишната съдебна реформа. Ха-ха. Тотална трагедия. Е това са ни т.н. съдебни реформи на нас. В същото време ти насрочват заседания след 6 месеца и като има по 3-4-6 заседания с отлагания едно дело тече с години, съд. решения изобщо не искам да ги коментирам-толкова са зле откъм аргументация и мотиви.Това е което трябва да се реформира, а не името на гл. прокурор!!!
222
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно можем да излезем от НАТО и да подпишем военен договор с Китай и Сърбия. Ще си разделим Македония, както Русия окупира Крим
221
24
 
2
 
! Отговори
Помислих си преди 2 години
Заради Гешев може да излезем от НАТО
220
9
 
38
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Що си ядете л,айната и се мъчите да изкарате,че едва ли не Гешев е виновен за цените на тока или за цунамито на филипините?!Не си бил гледал работата?!Ха,ха,ха МОЛЯ?!Че той ако не си беше гледал работата сега Черепа,Мустака,Баневите,Бобоковите,Прокопиев щяха да продължават да си джиткат милионите и милиардита ,а вие да опъвате гушите!Нямаше да го пипнат,защото щеше да е същия като предходните прокурори!Кой от предходните прокурори е арестувал олигарси и министри?!Нали затуй ривяхти т,ъпи афце?!
219
6
 
20
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 години
САЩ и Великобритания вместо да дават пари на олигарсите в България да ги дадат на прокуратурата
218
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия нямат никакъв шанс срущу Гешев
217
2
 
8
 
! Отговори
До прокуратурата преди 2 години
Дайте награда за информация за извършено престъпление
216
1
 
12
 
! Отговори
Има проблем преди 2 години
Помощите за фирмите след мораториума за цената на тока прокуратурата ще ги разглежда като подкуп за местните избори.
215
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На местните избори ще ядете дървото, там не може да излъжите хората така лесно
214
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко сте жалки - ПП е проекция на ГЕРБ, а ИТН на Доган!
213
3
 
12
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 години
За сега всичко което се прави след март 2021г е тотален провал. Мораториума върху цените на тока също. ДДС трябваше да свалите- елементарно е като цвичка и ще е за всички.
212
2
 
16
 
! Отговори
До Кирил Петков преди 2 години
Нима не виждате че БСП и ДБ правят същото като преди 12 години. До кога министрите ще се определят от Прокопиев, Божков и Доган! Да ИТН е Доган.
211
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да лежат в затвора поне 10 години Прокопиев и Божков свалят главните прокурори и назначават министри на правосъдието.
210
2
 
17
 
! Отговори
До Урсула Фон дер Ла преди 2 години
Не давайте пари докато БСП и ДБ са в управляваща коалиция, те ще ги откраднат