Надежда Йорданова: Закриваме спецправосъдието, трябват ограничения за главния прокурор

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви правосъдният министър
Обновена: 21 дек 2021 09:22 | 21 дек 2021 09:21, Красимир Ангелов
312

Прокуратурата излезе с позиция вчера, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин".

Още по темата
И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства, посочи Йорданова.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Тя посочи като спешна мярка промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър.

По думите й голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. "Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни новият правосъден министър.

Йорданова посочи, че съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за Кирил, ще бъде поредната жертва на олигарсите разпарчетосали България като феодали
188
2
 
13
 
! Отговори
северозапад преди 2 години
Тази да не е род с Нинова ,едната бори корупцията ,другата не ще спец съда ,то гузен неналузен от далече се познава.
187
0
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Имал ли е Прокопиев офшорка преди 2018г и с колко е ощетил държавата. Мисля че това ще прекрати дебата за смяна на Гешев!
186
3
 
13
 
! Отговори
гаден гербер преди 2 години
До До младите Още нищо не сте видели!Тя сега започва!
185
1
 
14
 
! Отговори
До младите преди 2 години
Не залитайте по новата коалиция. Те ще бъдат прогонени от народа до септемри 2022г.
184
0
 
5
 
! Отговори
4-ти км преди 2 години
До Анонимен 198 Радвам се за теб,за това че намираш радост в днешната ситуация!Малко хора го могат!
183
1
 
22
 
! Отговори
Весела Коледа преди 2 години
Вместо да лежи в затвора 10 години Прокопие сваля главните прокурори и назначава министри на правосъдието. Лошото е че няма никаква промяна. Всяка партия има ресор в държавата и който и да е на власт си взема парчето от баницата. Промяната мина, направи я Борисов
182
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев пречи на европейското развитие на България. Заради него ще ни спрат еврофондовете и Плана за възстановяване. Гешев е антибългарин и предател на българския национален интерес.
181
0
 
15
 
! Отговори
Връзката преди 2 години
Прокопиев и Румяна Георгиева основават "Алфа финанс" тя основава "Вивид Пауър" те възпроижведат министри на правосъдието като Христо Иванов и Надежда Йорданова
180
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вивид Пауър" е на Прокопие, Надежда Йорданова също
179
1
 
19
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 години
Преди да съдите Гешев четете за "Вивид Пауър"
178
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ПРАВОСЪДИЕ Е НЕСПРАВЕДЛИВО"- РЕЧЕ ТЯ- ЗА КОГО Е НЕСПРАВЕДЛИВО- ЗА ОЛИГАРСИТЕ, ЗА КРАДЦИТЕ, ЗА ЧЕРЕПИТЕ- ЗА КОГО- НИЕ ЗАЩИТАВАМЕ ВСЕКИ КОЙТО ПОИСКА СМЕТКА НА БАНДИТИТЕ В БГ И ГИ ОСЪДИ ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТОТО- СЕГАШНИТЕ СА СЛУГИ НА ЧЕРЕПИТЕ
177
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам, че горботроловете намаляват с всеки изминал ден, което ме радва. Явно чекмеждетата се поопразниха и вече няма достатъчно трохи. Вече младежкото СИК се организира да коментира само под определени новини, които някой (Севда?) приема за най-важни и изискващи намеса от тролопитеците.
176
2
 
13
 
! Отговори
Да преди 2 години
Преди да съдите Гешев прочетете за "Обиденени енергийни търговци"
175
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да съдите Гешев прочетете за Димитър Ламбовски и Димитър Попов
174
0
 
9
 
! Отговори
Преди да съдите преди 2 години
Четете за Румяна Ченалова
173
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много спецове у България
172
1
 
18
 
! Отговори
www преди 2 години
Така каза и Божков, да стане главния прокурор като фигуранта! Щом този важен господин го казва, значи министърката е права!
171
0
 
22
 
! Отговори
Друг поглед преди 2 години
Имал ли е Прокопиев фирми за търговия с ток . Мисля че това ще прекрати дебата за смяна на Гешев
170
0
 
15
 
! Отговори
Основния въпрос преди 2 години
Имал ли е Прокопиев офшорка преди 2018г и с колко е ощетил държавата. Мисля че това ще прекрати дебата за смяна на Гешев