Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
16
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
От една страна - искате да вдигате осигуровките на българите, от друга страна - искате да отделяте пари за изкупуване на къщи за бесарабските българи. А не е ли по-нормално просто да създадете такива условия, че те сами да си купят къща тук с нормалната и добра заплата, вместо да се чудите как да преразпределяте нашите пари? Г-н Димитров надали ще ги извади от джоба си тия 400 милиона... от нашия ще дойдат.
151
0
 
18
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
БИЗНЕСА ДА СТАНЕ КОРЕКТЕН ПЪРВО!ПОСЛЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ХОРА, ИНАЧЕ АКО НЯМАТ РАБОТА И ПРЕПИТАНИЕ БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ И ТЕ ЩЕ ИБЯГАТ ОТ ТУК, ЩЕ ВЗЕМАТ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ И ЗДРАВЕЙ ЕВРОПА.
150
0
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
За да изцепиш такава глупост, трябва да си тотално заблуден за причините за тези процеси. Да мисли, че можеш да местиш хората като строителен материал или *** показва неадекватно мислене. И това от лидера на профсъюзи, които трабва да защитават интересите на работниците? Трябва да се вдигнем и да изринем всичко, което се е застояло по ръководни постове повече от 8-10 години. Тези хора са загубили реалната представа за света в който живеят.
149
0
 
12
 
! Отговори
Ачо преди 5 години
Времето на лъжите и лозунгите изтече. Без пари и без умни и реално работещи управляващи нищо няма да стане.
148
1
 
21
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Те гледат на бесарабските българи като на *** и роби които ще кажат "да" на всичко. Синдикатите да идат да живеят в изоставени села и да пътуват 50 км до фабрика с мизерни условия за труд.
147
1
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
РОБИ ТРЯБВАТ НА ГОСПОДАРИТЕ РОБИ
146
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български пенсионери получаваха 160 лв , а бежанците 1500 .За тези колко сте приготвили ?
145
0
 
14
 
! Отговори
akud преди 5 години
продажните синдикати трябва да се борят за по -висок стандарт на хората за да не бягат и тогава да измислят как да помогнат на тези наши също Българи
144
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помислете преди да напишете ,, държавни пари " ! Това са вашите и моите пари окрадени от всичко , всеки хляб ..... 20. %%%%%%%%%%%%%% !!!!!!!!!!!!!!!!!!
143
8
 
8
 
! Отговори
argrg преди 5 години
Браво, само че много късно се сетихте!! Бизнеса алармира от няколко години за това, че няма да има кадри и работещи-а вие си мълчахте!! Нека тази схема да е валидна и за българи, които не виждат смисъл да живеят в градовете и искат да живеят на село, но нямат средства да си закупят имот!! Има много хора на средна възраст, които биха предпочели да живеят на чист въздух и да си гледат малки стопанства!! Идеята е много добра, защото и селата ще се оживят и раздвижат!! Браво, само дето е малко късно
142
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си как някой си зарязва имуществото, приятелите и изобщо живота си за чудесната възможност да получи порутена колиба в изоставено село, където и един хляб не можеш да си купиш поради простата причина, че няма откъде... За лекар и мечта няма там. Предлагам при подобни "мъдри" идеи по една тухла в зъбите да се освестят да не говорят глупости. Много лесно се говори като си "лидер на КНСБ"... ***.а.нар!
141
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, нали не искахме бежанци !?
140
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докарваме си 50 000 путинофили и им строим военни бази с държавни пари.
139
3
 
25
 
! Отговори
Grom преди 5 години
Те обезлюдените села неслучайно са се обезлюдили - там и на 100 км няма бизнес.Още оттук тази идея е ялова и изглежда просто като евтин PR на принципа "Дай да кажем една глупост, та да влезем в новините, да отчетем малко дейност".
138
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шашава работа . Профсъюзите осигуряват нископлатени работници за олигарсите !Олигарсите осигуряват 20 000 башибозук от Лудогорието за Собственика на ГЕРБ !
137
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилски мечти за усвояване територията на Задунайская с българи от съветските земи, лоялни на Кремъл, за попълване на оределите редици на петата руска колона.Не случайно кремълския апологет Иво Христов умишлено измести темата за заплахата от сирийски заселеници, с темата за демогравската катастрофа в България сега виждаме какво е целял с апокалиптичните си описания на демографския проблем - внос, не на Арабски, а на бесАрабски българи в исконните руски територии !
136
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Програмата е ясна, държавните пари да се откраднат. Къде в Европа държава дава безплатно жилище?Който и да дойде, ще избяга.
135
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е беззаконието ,корупцията , кражбите на управляващи и роми , голямата не работеща държавна администрация . Хората които дойдат бързо ще напуснат територията .
134
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80% от ман галите ни са безработни...
133
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, затърчали са се. Баламурите дето работиха в ТКЗС за 40 лв на месец умреа вече. Ще ги търсите ама немаТози коментар изчерпва темата. Няма телени мрежи по границите - няма баламурници. Вече са пенсионери тези, дето работеха срещу един орден, потупване по гърба и евентуално панелка и москвич. И като му скръцнеш със зъби и подвие опашка и продължава да бъхта. Хората си искат парите и си ценят уменията.