Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БИХ ИСКАЛ ДА ГО ВИДЯ ТОВА- КАК ЩЕ ГИ ЗАСЕЛВАТЕ ПО СЕЛАТА НАПРИМЕР? А АБОРИГЕНИТЕ ЩЕ ТРАЯТ ЛИ? СКОРО ПО МОРЕТО ЩЕ ПИШЕТЕ РЕПОРТАЖИ КАК Е ЗАПАЛЕН НЯКОЙ МОЛДОВЕЦ... ТО СМЕ ТЪРПЕЛИВИ, АМА...
171
0
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Това требваше да се случи преди 25 години,позакъснели сте.
170
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ ТЕ ДА НЕ СА ПО- БАЛАМИ ОТ НАС, ДА ДОЙДАТ НА МАЙНАТА СИ ЗА 5- 600 ЛВ НЕСИГУРНА ЗАПЛАТА. НАЕМ, ВИНЕТКА, ГРАЖДАНСКА, АЛА БАЛА...
169
0
 
11
 
! Отговори
АЛОУ, преди 5 години
А НАС ПИТАТЕ ЛИ НИБЕ, ДРУГАРЮ СИНДИКАЛИСТ, ДА ТЕ Е.. В СИНДИКАЛИСТА!
168
1
 
24
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 5 години
Абсурди. Шеф на синдикат се изявява като трудова борса. Щели да га заселят по селатА, абе направете резервати направо.
167
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пъклени планове на Русофили за смяна на модела - гоним българите от Родината им, а внасяме бесАРАБСКИ българи от съветските земи,....под мотото Добре дошли в бъдещия Крим !
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЕЕ, ТАЯ НОВИНА ТАЯ СЕДМИЦА НЕ Я БЯХТЕ ПИСАЛИ ТАЯ СЕДМИЦА))): НАЧЕТОХМЕ СЕ НА КВИ ЛИ НЕ ПРОСТОТИИ ПО ТЕМАТА- ИЗСЕЛВАНЕ НА ХОРА ОТ СЕВЕРОЗАПАДА В ПЛОВДИВ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ДОГОВОРИ В УЧИЛИЩЕ, ДУАЛНИ ОБУЧЕНИЯ И Т. Н... СЕГА ЩЕ ЗАСЕЛВАМЕ 50 000 ДУШИ.. АЛОУ, ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ... СТАЛИНИСТИ, ТВА ДА НЕ ВИ Е 1950 Г. ДА ИЗСЕЛВАТЕ ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАЯРИ В СИБИР БЕ, *** ВИ!
165
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз лично съм ходил в Бесарабия и видях с очите си, как всяко българско семейство там има голяма собствена къща с по 2-3 дка двор; отделно имат и средно по 3-4 деца. та какво повее ще им се предложи на тези хора тук, бангладешците по селата, джендър конвенциите, редовни междуградски автобусни и жп линии, какво?
164
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата на дебеловратият бизнесмен-демократ в България - да плаща минималната работна заплата, ако изобщо я плати. Те за такова бъдеще едно време подрипвахте и ревяхте като маг арета по площадите - Кой не скача (за банан) е червен.
163
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е ненормален, нали като дойдат тук, първата им работа с новите лични карти ще бъде да излетят от Терминал 2...
162
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бесарабските българи "чужд елемент" ли са за българите? Ако отношението към тяхното евентуално заселване в България е отрицателно, предполагам самите те няма да пожелаят дори да си помислят за такава алтернатива.
161
8
 
5
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Действайте това е добра идея.
160
5
 
1
 
! Отговори
До 169 преди 5 години
Не си прав,през последните 3-4 години има адски голям наплив на Украинци и Молдовци,даже има много хора от Беларус.Заплатите им варират м/у 1000-1500 лв и казват че са много доволни.Отиди по морето примерно Слъчев Бряг лятото да видиш за какво става въпрос.
159
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
400 милиона да се изкупят изоставените селски къщи, хубаво, дрОгарьо Пламене. А сети ли се, че трябват и 400 милиарда, за да може във всяко село да има фабрика, училище, аптека, банков клон, пречиствателна станция, транспорт, асфалтов път, детска градина, лекари, питейна вода; пари за истински детски и т.н? Както е в белите държави на Запад, откъдето ти е 'хрумнала' гениалната идея? Само питам..:)
158
2
 
12
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ГЛУПОСТИ! преди 5 години
ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ? КЪДЕ ГО ВИЖДАТЕ ТОВА ПЪРВА ГРИЖА НА КОЕ ДА Е ПРАВИТЕЛСТВО НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ ДА ИЗВАДИ 400 МИЛИОНА ЗА ПОДЕБЕН НАЦИОНАЛНО ОРИЕНТИРАН ПРОЕКТ? АКО НЕ Е ЗА КТБ, РУСКИ АЕЦ ИЛИ РЕМОНГ НА РУСКИ Самолеты ИЛИ РЕМОНТ НА ИНФРАСТРУКТУРА ИЗВЪРШВАН ОТ "НАШИ ФИРМИ", ПАРИ НЕ СЕ ДАВАТ!
157
4
 
13
 
! Отговори
Андрей преди 5 години
Затова че ромите крадат е виновна и държавата защото създава много малко работни места. Няма инвестиции в България защото чуждите инвеститори не вярват на корумпираната българска държава.
156
0
 
6
 
! Отговори
до 170 преди 5 години
...Ще поживеем и ще видим...Не слагай каруцата пред коня.
155
3
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НЯМА ДА ИСКАТ ДА ДОЙДАТ! МОЛДОВА И УКРАЙНА СА БЕЛИ ХОРА КАТО НАС!ПАЗАР ЗА РОБИ :D С РАДОСТ БИХ КУПУВАЛ ХОРА ОТ МОЛДОВА И УКРАЙНА НО ТЕ НЯМА ДА ИСКАТ ДА ДОЙДАТ ТУК !
154
0
 
7
 
! Отговори
до 168 преди 5 години
Те си знаят как живеят...
153
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не искате да плащаме на Бесарабски Българи да се заселят и станат граждани на България ще плащате на местни граждани на гета - с кръв.