Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те като вземат бг. лични карти ще офейкат към западна Европа хахаха
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг в момента е разграден бостан с тикви.Кой мине рита тиквите.Хелоуин !Техникума по изкуствен интелект в гр.Вършец го закриха-кофти продукция.Партията си вади кирливите ризи.Вече се чудя Герб по-качествените комунисти ли са или са по -кирливите?
50
23
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Това е доказателство че Путинизма също води да затлъстяване и уврежане на мозъчните клетки.Той е вреден и громи най-вече младите русофили докоснали се до тази ,,прекрасна,, идеология която е прилепчива като вирус. Затова родители,наблюдавайте вашите 30-годишни деца какво правят вкъщи и изхвърлете руските книги и вестници,и най-вече да сложите филтър на лаптопа да не може да посещава руски сайтове и повече го водете да общува с реални хора навън а не да кеси на компа
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо , както за ,, безплатно саниране " , пак ли аз ще платя ?
48
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и Бай Тошо по същата схема едно време е внасял румънски сссигaни. Ама абсолютно по същата схема. Заселвал ги е предимно в села в северна България. Давал им е пари на калпак и голяма част от тях затова са идвали. Някои от хората които помнят това, казват, че според тях, почти 500 000 човека е внесал. После като е спряла хранилката, голяма част са се върнали, ама и много са останали.
47
6
 
20
 
! Отговори
Ми нот преди 5 години
Който е луд, нека да работи в кочинката.
46
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко което трябва да направят е да вдигнат минималната заплата със 200 300 евро и още утре ще започнат да кацат самолети със хора които се връщат
45
2
 
34
 
! Отговори
Блажени са вярващите преди 5 години
Също като 50 000 македонци и бесарабските ще минат транзит през България на път към по-добро място за живеене, само дето пак една клика ще намаже филията покрай това
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо да няма втора кабинка?
43
4
 
24
 
! Отговори
Смях преди 5 години
България-Бизнес? Това си е идеален пример за оксиморон!
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие имали ли сте си работа с бесарабски българи? Да, знам, че и там има и добри и лоши, но поради причина, че и до сега са живяли в по-лоши условия, тия са по-големи дявoли и от нас. Жените им са иначе красавици, но пък са абсолютни... Да не казвам какви, сещайте се. А възпитанието на мъжете е все да си мерят 'ишкaта с някой. Завистливи, инатливи, заядливи, все да ти показват, че могат повече от теб и обиждат много. Просто са НЕПРИГОДНИ за работа в нормален екип от хора.
41
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще дойдат ще видят ,че българите нищо не става ще изчакат да вземат паспор след 2-3 години и ще идат да бачкат в западна европа
40
9
 
3
 
! Отговори
Bулгарно преди 5 години
написана (и) статия(и) от антибългарската, чиуууутска *** златко жежелев.До АНОНИМЕН 1. Всеки път, когато чуя някой "мамалигар" да иска да ходи до лайънъморските курорти на България го отказвам като му посочвам, че българете са си присвоили рецептата за мамалигата и са преименували гозбата в "качамак".
39
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** луците в БГ нямат свършване.Сега стабилната Тиква ще ви внесе и малко международни ***.
38
4
 
6
 
! Отговори
Ъъъ преди 5 години
Важното е да построим нтора кабинка, че и трета може, а после, ако трябва, ще внесем и индианци.
37
28
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
СССР погуби България за 45 години и нашия народ умре....при положение че е още от времето на древна Тракия.Следователно руската чyма е опасна и затова режете си телефонните линии с Москва и заглушавайте руските радиа и телевизии да не дойде отново чумата с помощта на заблудени нащенци
36
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикволандия е най-пропадналата държава с най-овчия народ.Затова е на дъното на всички класации.
35
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, прокажено племе.Дано изчезнете по-бързо от лицето на Земята.
34
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли да пуснем България на международен търг, някой да ни купи и да се приключва с тази агония???
33
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Молдова е най-бедната държава наоколо, не пиши глупости!