Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
37
 
! Отговори
Олеле преди 5 години
Бил съм в Молдова и там стандарта на живот е по висок и никой не работи на минимална заплата. От Украйна може да се излъжат 1000 -2000 хиляди човека да дойдат, но не повече. И за получаване на това глупаво гражданство се чака по 4 години заради законодателството ни. Всичко е празни приказки и народа е уморен от Бойко и останалите 239 крадци в парламента.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей тъкмо намери бизнеса решение от къде да вземат хора и Гърция и Полша ги удариха.
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пробвах да стана кадрови войник, защото слушах, че уж много такива се търсят. Отидох във военното окръжие и там ми казаха... "Няма!"."----Не си ходил на точното място и с точната сума в ръка, брат'чед. Войници май наистина се търсят обаче местата до колкото ми е известно се раздават с връзки. За поне 10 такива случая знам за постъпили в армията с връзки. Единият даже с болно сърце и пак.
29
4
 
21
 
! Отговори
Ос-тав-ка за Пламен! преди 5 години
Пламен Думитреску надхвърли и Бое Мутреску в популярният популистичен популизъм! Adios gringo и на двамата! Ос-тав-ки! Оставете се вече бе!
28
1
 
35
 
! Отговори
Шмръц преди 5 години
Хората прецениха, че няма смисъл да дават живота си за мутренския ви хотелски бизнес и решиха да си бият камшика в чужбина. Дори и да не взимат повече пари поне няма да ви гледат наглостта и ще живеят в малко по-благоприятна среда, по-човешки, и по-свободно от извратеното ви разбиране за "бизнес"! И това не са синдикати а лакеи!
27
2
 
35
 
! Отговори
Прах в очитe преди 5 години
Ей няма да се спрат тези ***, вместо да се оправят заплати и трудовите взаимоотношения , те ще "внасят" нови роби.За Русите казват,че само и само да не правят пътища, правят всъдеходи,а нашите робовладелци...ще докарат и маймуни от Африка, но на нас няма да дадат прилични заплати..Дори да излъжат някой да дойде тук, той ще преседи докато получи възможност да забегне на запад..НИКОЙ не иска мизерия и беззаконие,такава гадост като тук няма НИКЪДЕ...
26
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! За 30 г. властимащите успяха да прогонят над 1 милион, сега ще решат проблема с 50 хиляди !!!
25
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пламката много пъти е доказал,че работи за бизнеса!!!Белите страни,където не достига работна ръка,предлагат нормални заплати на собствените си граждани,които от своя страна не искат да работят и дават по-малки заплати на емигрантите за същото!Това Пламката-плиткоумният няма капацитет да го проумее.Личи се,че образованието в България е на ниско ниво в момента,четейки глупостите на тоя
24
4
 
11
 
! Отговори
ВЕЛИКИЯ ОБЕЗКОСТИТЕЛ преди 5 години
Слава на ГЕРПЩе обезкостим БГСлава на ЦЦ и ББЩе я оглозгаме до край,кокаляците са за рушняцитеСлава на ГЕРП и Истанбулската конвенция
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робовладелците на лов за роби .
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те примерно ше ги заселят в някакви забутани и изоставени села, но как ще го задържат там?! Само след седмица, две тази напаст ше бъде в София, както се случи с предишните мигрантски вълни от съшите бесарабски места.
21
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пробвах да стана кадрови войник, защото слушах, че уж много такива се търсят. Отидох във военното окръжие и там ми казаха... "Няма!".
20
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този полудя!Пълна липса на връзка с реалноста
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може ли да ги дадат тези 400 милиона на български образовани семейства при раждане на деца,та ще ги дават за чужденци?По 10000 лева на дете това са 40 хиляди деца в повече.
18
1
 
38
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
400 млн. лева са пари, които мутренския и партиен хотелиерски бизнес не иска да даде на българските работници от алчност, арогантност, и бизочие. Да не говорим, че това няма да струва на бизнеса нищо... а на нас -данъкоплатците. Знаем вече как стават тия неща. и трето... и това няма да ги спаси, защото толкова са и "бизнесмени"
17
1
 
40
 
! Отговори
Бесарабски арабин преди 5 години
А те искат ли да идват? Насила ли ще ги докарате?
16
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия много филми гледат.Развинтена им е фантазията. Аз имам 3 специалности, над 15 години опит по едната, 3 години опит по другата, по третата нямам. От 4 години съм безработен, работа съм си търсил даже и за минимална работна заплата и никъде няма. Пробвал съм и да скрия какво съм учил, че да не си мислят грешни неща, обаче пак не става. И за общaк на строеж съм се молил, пак не става. Днес в България супер много хора са така. Работници има, работа няма. А тия ще внасят работници. Хаха!
15
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутрите, не се наядаха.
14
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са някакви последни гърчове на умираща България. А вчера Банкянския лъжец заяви, че държавата никога не е била в по-добра кондиция, моля ви се!
13
1
 
60
 
! Отговори
Petar преди 5 години
Държавата иска да плати 500 млн за работници на мутрите, които държат хотелите по планините и морето... Щото мутрата иска някой да му бачка за без пари.!