Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
10
 
! Отговори
Сат преди 5 години
Всички синдикалисти са едни елементарни подле ци, които се назначават от работодателите, за да водят за носа балъците-бачкатори. Синдикалните водачи са най-долния човешки сорт - пълни лаладжии и демагози. И нито един не е добър майстор в работата си.
191
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 5 години
То така се купува изоставена къща с 50 наследника по цялото земно кълбо.
190
2
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
С парите ще се купят изоставени селски къщи-Ще се изкупят на свръхцени съборетините на някои наши хора. Други ще си платят процент, за да се отърват от *** си по селата. После наши фирми ще получат поръчки за реновиране и ще откраднат остатъка. Накрая ще получим полукочини на ГЗ на географията, в които никой няма да иска да живее. Това е схемата на всички държавни субсидии.
189
0
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Е как да има желаещи:"Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа."Ревете още че няма кадри. И по зле ще става когато се договрите и после не изпълните вашата част...
188
2
 
25
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
С една ръка създавате проблеми,а с другата се мъчите да ги решите.Изгонихте собствения си народ,а сега ще плащате за да докарате други.Решете генералния проблем,всичко друго е следствие.Действията ви са за сценарий на "Тримата ***" от Доньо Донев.
187
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава фантазия, но аз не познавам бесарабски българин, който да е дошъл у нас и да живее на село. Всички се изсипват в София и другите големи градове.
186
4
 
7
 
! Отговори
До 194 преди 5 години
Какво общо имат Русия и България?! По територия ли си приличат? По икономика? По световен статус? По военна мощ!? По какво ти заприличаха че тръгна да сравняваш техните проблеми с тези на България! Иво Христов не ви харесва на някой които сте с розови очила, защото ви разваля розовият сън на просперираща страна от ЕС, с най добрите управляващи и с банани и тоблерони по магазините. Истината е мнооого по сурова и страшна, но лъжата и заблудата ви правят по щастливи. Така да бъде!
185
1
 
19
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Този Пламен Димитров от КНСБ дето лансира такива влики идеи да заселва хората по селата защо си мисли, че изоставените български села са обитаеми или че са МЕЧТА за всеки бесарабски българин? Чакат на опашка бесарабските българи да отидат да живеят в изоставено българско село.Хората си имат домове и ще дойдат само на по-хубаво тук. Това да не са диваци в сламени колиби да ти дойдат тук в изпорутени кирпичени къщи в изоставени села?
184
1
 
14
 
! Отговори
цинизъм безкрай преди 5 години
Този синдикалист иска с нашите данъци да осигуряваме почти безплатни работници на частниците.По-лошо изхарчени пари няма да има.Гоните хората с ниското и несигурно заплащане за да докарате други които да ви работят без пари.Вместо синдикатите да изискват вдигането на доходите на българското население да може да живее нормално, а не мизерно.Копаете дъното
183
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега, първо врява, че трябва да плащате от джобът на данъкоплатците. Сега пък лов на маймуни с трици...Разберете се какво точно искате и ни уведомете. Бесарабски българин
182
5
 
12
 
! Отговори
месара преди 5 години
ако имаме за водач Тиквоний 4, каквото и да си купим, ще избяга. Той не може да задържи тукашните, пък ще води външни?! Тиквена му работа
181
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синдикат иска да лови с трици "маймуни" за бизнесмените ни, но маймуните се ловят с портокали. Този синдикат на работодатели ли е или трудещите се???
180
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, интересно защо катастрофичфеския анализатор Иво Христов не вижда демографска катастрофа в неговата Русия, която е десет пъти по-обезлюдена от България, а с всички сили цинколира из русофилските кръжоци, чийто деца и внуци учат, и работят из Еропа, да опява България като покойник...по вина на същия този Запад в който е и неговия син !
179
0
 
16
 
! Отговори
Шок преди 5 години
И това изказване на синдикалист? Защо допусна да смачкат българският работник? Къде беше когато цените растяха, а доходите не? Защо допусна обикновеният българин да се товари с данъци и високи сметки за ток и вода, а малцинствата си получаваха помощите и не плащаха нищо? Убихте хората, които работеха, за да живеем в нормална среда, а сега ще харчите техните пари за къщи на готова ловци. Защо не им ги продадете на кредит? На какви цени ще ги изкупуване? Как сметна тези 400 милиона?
178
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Тая мярка ще се обезсмисли напълно от липсата на перспектива в България!Тия хора като получат български паспорти ще побягнат навън,както всички други.За което не могат да бъдат обвинявани.Първо трябва да се промени драстично самата политика в страната,а после могат да се внасят хора.Всъщност може дори и да се произведат-за 20 години.Но без смяна на системата-не става.
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е "родител", който не желае да приеме отделените от "семейното огнище" поради разни превратности на Провидението и Историята синове и дъщери. Моето семейство са бежанци от Беломорска Тракия. Ако все още бяхме там, а българите умуваха и обсъждаха по този начин нашето желание да се наричаме отново "БЪЛГАРИ" едва ли някой щеше да тръгне с "каруците" и цялата челяд към Варненските райони.
176
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИПОМНЯМ, ЧЕ ИДЕЯТА ПЪРВИ Я ЛАНСИРАХА ПАТРЕОТАРИТЕ, ТЕ ЗА НЕЙНОТО ПРОКАРВАНЕ СЕ НАМИРАТ И ВЪВ ВЛАСТТА...
175
3
 
6
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Ми не може ли да си купим нещо по читаво за същите пари!? Що пак българи? :(
174
0
 
15
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ; преди 5 години
А НЕ МОЖЕ ЛИ БИЗНЕСМЕНИТЕ ЗАЕДНО СЪС СИНДИКАТИТЕ ДА ГИ ИЗСЕЛИМ В МОЛДОВА И УКРАЙНА, НА ЕВТИН ТРУД? ЩЕ НАСТАНЕ ТУК ТАКЪВ ЖИВОТ, ЧЕ ПРОСТО СИ ВИКАМ ДАНИО...
173
0
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До ШопоЕ как да се случи като продаваха паспортите на македонци и шиптари...