Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да са бесарабски,НЯМА да са българи!Нали бяха в ОАЕ-Захариева през декември подписва Глобалния пакт за внос на араби!И КАКВО ПРАВИМ,НАРОДЕ????!!!!
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преселниците сами са потегляли към САЩ. Ако изключим корабите, пълни с каторжници, които Европа е изселвала натам.-В САЩ каторжници не са изселвани, изселвани са в Австралия. И не цяла Европа, а само Велика Британия. *** също е изселвала каторжници в колониите си - цял Сибир е заселен с такива.
210
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 50 хиляди, нищо няма да се усети и пак демографска криза.
209
0
 
22
 
! Отговори
Жеко преди 5 години
Този Пламен Димитров няма мозък за 40 стотинки.
208
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една начална учителка изрази идеята - на децата на не се преподават западни езици, а руски и български, за да не бягат по-късно от България !Така че плановете на този синдикалист само допълват съветското мислене на русофилската диаспора на терен (Иво Христов) !Същите русофилски предатели работят усилено под мотото Като не може България да се слее с Русия, ще докараме Русия в България !
207
11
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Изобщо не става въпрос за работници. Ще се набутат няколко хиляди руски агенти под фалшива самоличност. Ще им се устроят бази на стратегически места - до военни обекти и друга критическа инфраструктура. Ще ни шпионират и взривяват чат-пат и ние ще се чудим откъде ни е дошло. Путин ще се хили доволно отстрани. Иво Христов ще обяснява как всичко е заради демокрацията, ЕС и Меркел.
206
2
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Пълна тъпотия. Ще ги карат хората да живеят в селата и ще ги возят 50 км на ден в офис!!?? Ако ги оставите да живеят в селата, оставете ги да се занимават със земеделие. Ако ще работят в туризма, нека живеят в близост до работното място.
205
0
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
Ха ха ха Синдикати аа ??? И в миналото са идвали безарабски българи и пак по селата ги пратиха .Не останаха доволни и си тръгнаха ;) Ама щом безарабските българи са им по важни от българските.Да дават имоти на чужденци.Немците имат друга схема и могат да докарат тонове укри безплатно ;) Всъщност е сбъркан модела .Нещата не стават насилствено както искат наще управници ;)
204
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде по света ДЪРЖАВАТА КУПУВА ХОРА и ги заселва в пустеещите територии?САЩ е държава, изградена изцяло от емигранти, но никога не са "купували" хора, а са ги привличали с раб. места и заплати. Преселниците сами са потегляли към САЩ. Ако изключим корабите, пълни с каторжници, които Европа е изселвала натам.Бизнесът от Зап. Европа САМ си привлича кадри от бившите соц. страни.В Бг Валери ще "купува" хора за Велев И Гела и ще им работят до 75 год.РОБСТВО!
203
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари се дават за младежи (ако се купува роб гледа се да е здрав) - затова е най-добре да ги дадете на университетите да дигнат качеството пък си приемайте чужденци и българи от Украйна. Направете образованието трудно и дълго да учат по 6-7 години за бакалавър като в Германия.. В Германия студентите работят на най-ниската цена като гастернайтерите по 10-12 на час дори и програмистите.. Тези ще дойдат с болести , ще искат и пенсии и социалки..
202
2
 
11
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Не съм убеден, че тази диаспора би се върнала в България, особено ако животът там е по-добър от този у нас, дори и да им раздадат въпросните къщи. Само да не се окаже накрая, че вместо българи внасяме бежанци, защото на бизнеса му трябват роби ! И да обърна внимание, че в момента има поне 200 хиляди трайно безработни на работоспособна възраст, които е хубаво да се стимулират да се върнат на пазара на труда !
201
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да дадат тези пари за заплати, ще ги дадат за бесарабски българи, които да им работят на МРЗ. А дали бесарабските българи ще останат в Бг, като се сблъскат с родната действителност? Или ще се причислят към "предателите", които напускат Бг и се евакуират в Белите страни?Давайте! Вкарвайте ги, плащайте!На Валери безумията нямат край.
200
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяхме нормална държава, пенсиите щяха да се изплащат от фондове, от парите трупани от самите пенсионери, мафията обра пенсионния фонд, направи така, че пенсиите да се плащат от осигуровките и сега, който не внася родителите му да не вземат пенсия, ами не е е честно. Ако БГ работодателя даваше евро-заплати, хората нямаше да бягат.
199
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви ги имате вие бесарабските българи, бе ? За 2-ра ръка хора, за роби, за много закъсали ? Единственото желание на тези наши сънародници е да се върнат в България от любов към родината. Такова им е възпитанието, така са израснали с любов към българското. Нещо което ние вече не можем да разберем. Дай ни на нас пари и чалга...
198
21
 
5
 
! Отговори
Разбирач преди 5 години
За да решим проблема .. 1.Спираме пенсиите на родителите на предателите които избегаха на запад. Особенно такива които нямат 1ден осигурителен стаж в България.. Тези които са възпитали предатели няма пенсия. 2. Тези 500 милиона ги на университетите - направете ги толкова трудни като в Германия да учат 7-9 години за бакалавър .. Станат ли 30 няма къде да бягат.
197
2
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Абе вие имате ли представа какво представлява в момента българското село - едно нищо , едно абсолютно нищо - има по няколко пенсионери на доизживяване, в магазините няма почти нищо, зарежда ксе хляб максимум два пъти седмично. Тока спира незнайно защо постоянно , пътищата до тези села са разбити тотално, всичко е буренясало, запустели дворове и къщи - пълна трагедия. Там просто няма какво да се прави....ТКЗС-та отдавна ги няма , няма поминък , нищо няма
196
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствената цел на един синдикалист трябва да бъдат високите заплати на работниците, повишаване на квалификацията им (по възможност за сметка на капиталиста), социални придобивки. Каква работа има Пламен Христов да търси работници за капиталистите и да предлага изхарчване на стотици милиони долари държавни пари за целта? На който му трябват работници, да си бръкне в собствения джоб, да им купи къщи и да ги покани да живеят в тях.
195
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази сталинската идея за усвояване заграбените огромни територии е прилагана и на практика из съветските земи. Сегашния етнически състав на Крим е пример за това.Друг пример за сталинско демографско и етническо инженерство е вчерашна Югославия и днешна Македония, за която, лицемерната русофилия рони крокодилски сълзи, но не за македонците като българи, а за името Северна, чунким това има някакво значение !
194
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупава работа. тези 50 000 гледат да докопат паспорта и оттам - ще духнат я в Германия , я нейде другаде. За тях ние сме просто един трамплин - , лесна врата или - там каквото и да е друго...Вместо властта да измисли начин да стимулира българското население да остава в държавата си , да има повече деца , те се чудят каква глупост да натворят - и то на каква цена. Та от това няма да има никакъв ефект. И на децата им е ясно каква е крайната цел - Западна Европа...
193
5
 
17
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Белите държави купуват "мозъци", Вие купувайте прошляци. Големи *** сте беееее...затова сте на тоя хал