Българският удар! Трима търгували с криптовалути за милиони

Прокуратурата обяви, че случаят няма аналог в Европа
Обновена: 26 ное 2018 14:52 | 26 ное 2018 14:45, Веселина Йорданова
148
Българският удар! Трима търгували с криптовалути за милиони
Снимка: flickr

Разбита е организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута.

Криптовалутата е за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева). Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа, съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

Повдигнато е обвинение на трима души, след като на 22 ноември 2018 г. са иззети ползвани от тях компютри и флаш памети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната им дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно.

Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение "задържане под стража".

На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил "парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
Петрич, далавера преди 5 години
Това е понеже криптовалутите позволявата да останеш анонимен... Буах Буах Буах хахах ...
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То затова криптовалутите струват толкова скъпо и се правят мулиарди обороти с тях, защото всеки може с Mt.Gox да ти открадне ключа за криптопортфейла и да ти задигне криптовалутата.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво му е уникалното - веднага ще те хванат с такава измама, ако изобщо отва е измама?Направил съм си крипто портфейл с ИП от ТОР и влизам да лъжа в Туитър през ТОР. Ще те хванат нали знаеш за кое?
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селски Биткойн експерт *** пак се е развихрил. Ако ти откраднат парите от банката, ще ги намерят и ще ти ги върнат обратно. Шанса някой да ти открадне голяма сума от банковата сметка без да бъде намерен и парите да бъдат върнати е нищожен. Ако ти откраднат криптото обаче ще пиеш една студена вода. Силата на криптото е и неговия недостатък - децентрализирането води до невъзможност да се намеси институция и да ти върне откраднатото, освен ако не намерят виновниците барабар с техните крипто ключо
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтава дума за стандартните туитър схеми, които ги е виждал всеки крипто търговец. Акаунта се преправя да изглежда максимално близък до този на ПР акаунтите на дадена крипто валута и се пускат след това туийтове, че ако им пратиш 0,001 Биткойн, ще получиш обратно крипто на стойност 0,002 Биткойна, понеже има специална кампания. Лъжат се най-големите баламурници, обаче те никак не са малко. Че какво му е уникалното - веднага ще те хванат с такава измама, ако изобщо отва е измама?
61
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията разбирам, че тримата са търгували с криптовалути, което не е незаконно. Не разбирам какво им е престъплението?
60
1
 
20
 
! Отговори
Шерлок преди 5 години
У нас се повдига обвинение на всеки, който печели и не връща ресто на управляващата мафия. Дали печалбата е законна или не, няма абсолютно никакво значение.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влиазали са нощем през комините маскирани като дедо Мраз обути с пантофи и съвсем тихо докато хората спят са им задигали от нощните шкафчета ключоча от криптопортофейлите който е просто един файл и след като вече са имали достъп до него после са им изпразвали криптопортейла и са си правили каквото си искат с криптопортфейла. Уникален български случай без аналог в света.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са писали,че криптовалутите как единица на всяка една от тях имат еквивалент на някоя от валутите,а са писали как горе-долу са или се създават като основното са в резултат на ноу-хау технологиите и технически изобретения както им казват високоданъчнте доходоносни прогресивно-научни технологии и техники за постигане във водещи индустриални отрали от световно значение и в този кръг се въртят чрез високо технологично-техническо обурудване и процеси на таквоз информационно обслужване и наличие.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие разбрахте ли какво точно е престъплението??? Или криптото трябва да смени собственика си!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един приятел понеже е супер лаком не си продаде биткойните когато цената им беше 22000.Сега чака да се видга, а тя пада.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако така се крадеше ключа на криптопорфейла досега криптопорфейлите щяха да са опразнениMt.Gox говори ли ти нещо? Ключа се краде толкова трудно, колкото собственика на портфейла го е подсигурил. Ако си го съхраняваш на десктопа в текст-файл *** Уиндоус машина, познай колко трудно се краде?
54
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50щом на свободния пазар едно нещо има стойност-на "свободният" пазар и *** ното може да има стойност, ако го поднесеш в красив целофан!Пак питам - като това "нещо" е толкова "ценно", защо всеки гледа да го продаде ... за фиат? М? Що не го държи, ей така, от голяма "ценност"?
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става дума за стандартните туитър схеми, които ги е виждал всеки крипто търговец. Акаунта се преправя да изглежда максимално близък до този на ПР акаунтите на дадена крипто валута и се пускат след това туийтове, че ако им пратиш 0,001 Биткойн, ще получиш обратно крипто на стойност 0,002 Биткойна, понеже има специална кампания. Лъжат се най-големите баламурници, обаче те никак не са малко.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако така се крадеше ключа на криптопорфейла досега криптопорфейлите щяха да са опразнени и цялата криптовалута нямаше да струва и стотинка.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Айде вземи прочети малко как работят тези неща и спри да пишеш глупости. "Криптопортмонето" както ти го наричаш, е просто един файл, съответно който има достъп до него може да прави каквото си иска.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разбита е организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута."Влизали с нощем маскирани като Батман в мините, или както ги наричат фермите, на копачите, майнърите на криптовалута и с са обирали в кошници току що изкопаните биткоини и после чупката с криптовалутата и понеже са маскирани като Батман никой не може да ги разпознае. Уникален случай, без аналог в света!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48Едно нещо струва толкова, колкото друг е готов да плати за него.-Точно така! Но другия, за да "придобие готовност" да купи, трябва да му налеем с фунията в тиквата, че това "нещо" "струва нещо", нали ? А как да стане това "наливане"? Разбира се, чрез СМИ !
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
49 ако ти откраднат ключа от крипто портфейла могат да ти откраднат и криптовалутите. На кой свят живееш приятел?
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да не е валута в стандартния смисъл, но както и да го гледаш има стойност, определена от механизма на търсенето и предлагането. Като човек от града ти казвам, че щом на свободния пазар едно нещо има стойност, значи не им е мястото на хората от село да определят каква е и дали има стойност определеното нещо.