Байдън: Десетки системи за ПВО ще поемат към Украйна

Сред тях ще бъдат и четири "Пейтриът"
10 юли 2024 07:00, Александър Попов
137
Байдън: Десетки системи за ПВО ще поемат към Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ и редица други съюзници от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи "Пейтриът", за каквито Киев отчаяно настоява, за да може да отблъсне руското настъпление, се казва в ново общо споразумение, огласено от американския президент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Байдън съобщи за този по-широк ангажимент при откриването на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон.

Съгласно изявлението САЩ, Германия и Румъния ще изпратят на Украйна допълнителни батареи "Пейтриът", а Нидерландия и други страни ще предоставят компоненти за "Пейтриът" за сглобяването на още една батарея. Италия ще предостави система за противовъздушна отбрана САМП/Т (SAMP/T).

Други съюзници, в това число Канада, Норвегия, Испания и Великобритания, ще предоставят редица други системи, за да помогнат да Украйна да разшири зоната на покритие. Тези системи включват NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и Gepard. Други държави са се съгласили да предоставят боеприпаси за тези системи.

В публикация в социалните мрежи вчера украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че противовъздушната отбрана все още е ключово искане на страната му, след като той многократно настоя за повече системи "Пейтриът".

"Ние се борим за повече системи за противовъздушна отбрана за Украйна и съм уверен, че ще успеем", каза той. "Стремим се да осигурим също повече самолети, включително Ф-16. Освен това настояваме за засилени гаранции за сигурността на Украйна, включително оръжия, финансова помощ и политическа подкрепа", допълни Зеленски.

По-рано тази година той заяви, че Украйна спешно се нуждае от още седем батареи "Пейтриът", за да отблъсне руските атаки срещу електропреносната мрежа, военни и граждански райони, при които руските сили използват разрушителни управляеми бомби.

Зеленски каза, че системите "Пейтриът" ще помогнат да се попречи на руските самолети да прелитат достатъчно близо, за да пускат управляеми бомби над мирни граждани и критична инфраструктура. Той подчерта, че Русия използва по 3000 бомби в страната му на месец.

Вчера Зеленски призова САЩ и Европа да предприемат решителни действия за подпомагане на войските му и обеща да направи всичко възможно за победа над Русия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
10
 
20
 
! Отговори
България над всичко преди 1 месец
Искандер ще се погрижи за западните ПВО инвестиции хахахахахахахадо сега действа перфектно 10/10
51
18
 
6
 
! Отговори
ДЖО БАЙДЪН преди 1 месец
ТАКА КАКТО СЕ ОМЕТОХА НАТРАПНИЦИТЕ ОТ НАНАПРЕЧЕН КАРАБАХ ТАКА , ЧЕ БЕГАТ И НАТРАПНИЦИТЕ ОТ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК АКО СПЕЧЕЛЯ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!
50
1
 
5
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Не това не е Атомно КУКУ. Не е майтап. Не е шега , а действителна радиоактивна заплаха!
49
4
 
3
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Онзи корумпиран *** в Община и Област Враца няма да вдигне черен флаг, но приемете, че ние го вдигаме : Повишено ниво на радиация, стойте на затворено и вкъщи възможно най-много и сведете излизанията до възможния минимум!
48
16
 
9
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 1 месец
ДЖО БАЙДЪН ЕВАЛА!! ЗАСЛУЖАВАШ ДА СПЕЧЕЛИШ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре са се надъхвали първия ден, похвално е че малкия Хитлер с изкочили очи и надути вени им е крещял за победа. Явно преди срещата Хилъри го е информирала, че от него се изисква един контранаступ преди изборите, иначе Байдън е пътник.
46
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наливай бездънната каца, *** не може да си изплати дълга още 100г и се превърнаха в робите на ФАЩ. Те още не го знаят, но са роби.
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много скраб много нещо
44
5
 
16
 
! Отговори
Anonim преди 1 месец
И кой ще им плаща раретите за П. които струват милиони?До кога Европа ще издържа 40 милиона и ще плаща и за войната им.Време е за преговори
43
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво са им допълнителни Пво, имат още болници за атакуване ли? Зеленски пак е лъгал като разпран, никакви цивилни не го интересуват. Ако го интересуваха нямаше да държат пвото по кварталите да ползват хората за жив щит.
42
1
 
16
 
! Отговори
Хикса преди 1 месец
Според 15-ият пакет санкции ще бъдат обещетени всички западни фирми които бяха приватизирании в Русия,та така или иначе защо пък наедно с тия пари,гламарите от Европа не платят и за ново въоръжаване.Еее тя инфлацията вече,не би требвало да притеснява никой.Ще изградим чисто нова солидарна и демократична Европа.Нали времето беше наше
41
2
 
21
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 месец
Старецът не помни какво се е случило вчера,ще оправя Световната политика.
40
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още избити украинци от собственото им ПВО? Щом Зеленски иска - ОК.
39
7
 
14
 
! Отговори
Шолц преди 1 месец
Да изпратим, ама тия системи не ловят хиперзвуковите. Ще ни ги взривят още първия месец и после ще правим вятър с уста на дедовия и на клоунския.
38
5
 
26
 
! Отговори
Главчев GMO преди 1 месец
Българи Стегайте се да ходите в Украйна подписах.
37
7
 
24
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
Да бе. Те нямат ракети вече, като ли системи. Западът успешно се разоръжава.
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали, черна жено, за това са те поставили на сцената, така или иначе си тRуп, какво те бърка да говориш и вършиш опасни за земята и човечеството престъпления. Нито от джоб финансираш тези престъпления, нито рискуваш собствената си и на близките си жалка кожа. А те, украинците и останалите, да *** - какво ти пука на престъпната душица. Въоръжавай. Тя, колониална Европа, още има и плаща.
35
34
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
ХА - ХА , бой по руските канчета ! Братушките да копат повече гробове , че ще им трябват !
34
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руззките унтерменшени трябва да бъдат редуцирани до 0. Но най-вече трявба да редуцираме руззофилистицте в БГ. До 9то коляно!
33
4
 
25
 
! Отговори
десетки системи ще преди 1 месец
поемат към всевишният, тоест към пещите за претопяване на скраб, те и за друго не стават както цялата западна техника която даде фира още през първата година. Всяко чудо за три дни, колкото контра наступа, полския и френския легион, вече никои не говори за тях, защо ли?