Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена

Киев също отрича да стои зад взривяването на тръбите
18 авг 2024 17:34, Александър Попов
136
Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършване на саботажна атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. са безпочвени, каза днес помощник на полския президент, предаде Ройтерс.

През изминалата седмица бившият ръководител на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред в. "Велт", че според него е имало договорка между президентите на Полша и Украйна за извършване на атаката.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", заяви Мешко Павлак, ръководител на Бюрото за международна политика в канцеларията на президента Анджей Дуда, в отговор на запитване относно обвиненията, огласени от телевизионния канал "Полсат" (Polsat), съобщи агенция ПАП.

Павлак посочи, че Ханинг е бил държавен служител по времето, когато Герхард Шрьодер беше германски канцлер и стълбовете на "Северен поток 1" започнаха да се появяват, и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и значима роля в инвестицията".

Германски медии съобщиха през седмицата, че прокурори от Федералната република са идентифицирали украински инструктор по гмуркане като основен заподозрян за саботажа на "Северен поток“ и са издали заповед за арестуването му в Полша.

Варшава е получила съдебната заповед, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в базата данни за издирвани лица, казаха полските прокурори пред Ройтерс.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес, е да се извините и да замълчите", написа вчера полският премиер Доналд Туск в "Екс".

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

В четвъртък американският в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че частни предприемачи са финансирали саботажа на "Северен поток", като акцията е осъществена под надзора на високопоставен украински генерал. Киев отрича да има каквото и да е участие във взривяването на съоръжението.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди нахлуването на Кремъл в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: саботажсеверен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
18
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Крадецът вика дръжте крадеца. Русия е гузна, кой ми оцапа гащите.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru по канала "Россия 1" и различни канали в smotret.tv
13
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама за кво ривете нали Расия ту спираше, ту пускаше пускаше газта, уж по технически причини. Даже заплашваше да спре газта за да мръзнат европейците, пък Китай щял да им изкупува газта.Е, видяхме колко го изкупува след като,, Газпром " от 1 година регистрира загуби и е на хранилка от държавният бюджет.
12
4
 
16
 
! Отговори
Bai Dun преди 4 седмици
Украинските терористи !!!
11
0
 
5
 
! Отговори
albert canus преди 4 седмици
До Анонимен 8: Саботаж е че си роден.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Taка нар. украинец няма родина и той много добре знае това. украинеца е руснак, но нацист и той не се бие за родината си, той се бие за чужди ценности. Той не се нуждае от свобода, а просто иска да убива руснаци. Истинските руснаци се бият за родината си, за народа си и за правдата. Всеки вдигнал ръка срещу руския народ ще си понесе накаZаниетO. Сила V правде, а V правде и ПОБЕДА! Враг будет разбит! Победа будет за нами!
9
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Демек германците срамежливо и полека обръщат резбата по отношение на руския газ, а поляците "невинно" са"изпуснали" по уж германски пропуск заподозрения инструктор
8
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
САБОТАЖ Е ПОСТРОЯВАНЕТО НА СЕВЕРЕН ПОТОК И НА ТУРСКИ ПОТОК
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чие дело да е ? Може би на Науру или Тувалу, някои от тях ще да са, ако не са били даже и в комбина.... Жокерче, има едни "добронамерени" бизнесмени, от другата страна на Атлантика, "партньори" на Европа, чиято основна външна политика е да държат Европа далече от Русия и във възможно най-лоши отношения.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хехе всеки бяга от горещия картоф и накрая ще го отнесат укрите, че на няколко водки решили да гръмнат тръбите.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Германия загуби инфраструктура, а Путин спря газа, без неустойки......
4
5
 
24
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
И децата знаят това са световният терорист сащ.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Полша е замесена и Зеленски който се крие в бункера на полската граница поляците са гадове и предатели не случайно най много украинци има там
2
26
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
Саботажа е дело на Путин. Той си ги изпроси с тази и-дио-тс-ка война.Зв-яр.
1
4
 
25
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 седмици
Путин го каза отдавна.ЦРУ нямат алиби