Ел Капитан - най-голямото предизвикателство за катерачите

Двама катерачи с амбиция да изкачат най-опасния монолит в света
9
Ел Капитан - най-голямото предизвикателство за катерачите
Снимка: Facebook

Скалното катерене е не просто спорт, а истинско предизвикателство. За двама мъже то е и начин да оставят следа в историята като се превърнат в първите хора, изкачили най-трудния маршрут в света – гранитният монолит Ел Капитан в калифорнийския национален парк „Йоземит“.

30-годишният Кевин Йоргесон и 36-годишният Томи Калдуел предприеха предизвикателството да изкачат скалата с височина 2308 метра и да споделят емоцията си с феновете в Twitter и Facebook.

Монолитът е изкачван и от други, но не и по опасния маршрут „Даун Уол“, който двамата катерачи са избрали. Йоргесон и Калдуел използват специални въжета, които са за тяхна безопасност, но не им помагат в покоряването на скалната повърхност.

На места се налага дори да забиват нокти в камъка, тъй като няма как иначе да се задържат за него. Мъжете предварително са залепили лепенки на пръстите си, за да се предпазят от острите ръбове на скалата.

Сред другите трикове, които катерачите издадоха е и времето, в което те предпочитат да се движат към върха. Кевин и Томи чакат слънцето да залезе, защото студът не позволява на дланите им да се потят.

Те успяват да се снабдят с храна и други важни провизии, благодарение на екип, който ги следи и се намесва, когато е необходимо. Мъжете вече десет дена катерят Ел Капитан и вярват, че не им остава повече от седмица до върха.
 

Вижте кадри от екстремното и опасно преживяване в галерията нa Tialoto.bg..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Авторката наистина е опреувеличила височината - този маршрут е около 1000 м, при това не 1000 отвесни метра, а дължината с траверсите. Примерно на този линк имка готина снимка/схема - nytimes/interactive/2015/01/09/sports/el-capitan-2d-image.html?_r=0 (или пишете в търсачката "dawn wall route el cap")3Ташунко, за едно не си прав - какво означава за теб "най-труден маршрут", че цитираш история? Нали се разработват постоянно нови, а този специално май беше комбинация от съществуващи маршрути.
7
0
 
1
 
! Отговори
BGL 36 преди 9 години
Точно така!! Бъди и ти жив и здрав!!
6
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
do BGL36- Развесели ме, момче с пресъхналото си гърло. Не само Augustinner, също така Spaten, Paulanner, Räuber Kneßel dunkel Bier...Всичко е отлично изстудено, няма менте. Да не би да си мюнхенчанин, като мен? Бъди здрав! За сведение на любителите на алпинизма. Ули Щек, швейцарец,катери при -20градуса без осигурително въже и прави смешни всички рекорди преди него. Матерхорн за 52 минути, Гран Жорас за 2 часа и нещо, северната стена на Айгер за 1 час и 50 мин..Невероятен и ненадминат!Бъди здрав!
5
0
 
1
 
! Отговори
BGL 36 преди 9 години
До дедо Ташунко: Ако сервират Augustiner ще взема и аз да прескоча някой ден до там!
4
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
до BLG36 - на 25 април 1945-та англичаните изпращат 318 тежки бомбардировача, всеки с по 6 тона бомби на борда си. Общо 1811 тона се изсипват върху "гнездото на адлера", но нито една не го уцелва. Разрушен е само отстоящия по-долу на 5-6 км Bauernhof на човека, който наричаш "наш". Kehlstein на 1837 м.н.в. си е надокоснат до ден днешен и е превърнат в кръчма, която я посещават поне 1 млн.туристи годишно. Няколко години поред най-редовно си пия по 2-3 бири. За мен най-голям алпинист е Ueli Steck!
3
0
 
2
 
! Отговори
BGL 36 преди 9 години
До дедо Ташунко: Бре дедо, в тоя балкан, дето викаш, нямаше ли и една резиденция на един наш човек, пък те после от страх я взривиха, да не е се скрил вътре, щото!!
2
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Още преди 11 г. братята Ал. и Томас Хубер, германски катерачи от Berhtesgadenerland, изкачват Ел Капитано за 1 час и 52 минути по възможно най-трудния маршрут на име Zodiak. Нормално за това изкачване е необходим екип от 3 души и трае от 2 до 5 дни. Който се интересува от алпинизъм, нека да влезе в немската Wikipedia и да напише Alexander und Thomas Huber. Г-жа Драгоева е добре да проучи нещата, преди да твърди неверни неща.
1
0
 
6
 
! Отговори
vkjkj преди 9 години
Respect!