Естонски министър нарече Байдън „стара чанта“, подаде оставка

Коментарът му подкопавал сигурността на страната
9 ное 2020 14:05, Елка Василева
52
Естонски министър нарече Байдън „стара чанта“, подаде оставка
Снимка: архив, БГНЕС

Крайнодесният вътрешен министър на Естония Март Хелме подаде днес оставка, след като нарече Джо Байдън „стара чанта“, което предизвика недоволство на негови колеги в правителството, предаде Франс прес.

Хелме каза пред репортери, че напуска правителството, за да запази правителствената коалиция, но добави: „Не можете да ми запушите устата, никой не може“.

„Не направих нищо, с което да съм застрашил сигурността на Естония“, посочи той след предупреждението на министъра на отбраната, че балтийската държава зависи от американската помощ, за да гарантира сигурността си.

Хелме и неговият син – финансовият министър Мартин Хелме, които съответно са председател и зам.-председател на Консервативната народна партия на Естония, направиха коментарите в тяхното съботно радиошоу.

Още по темата

„Смятам, че не може да има съмнение, че тези избори са фалшифицирани“, каза Мартин Хелме“. „Ако това проработи, ако Тръмп бъде свален, американската конституция повече няма да действа“.

Март Хелме каза, че „дълбоката държава“ е помогнала на Байдън да спечели и го нарече „корумпирана стара чанта“, без да подкрепи думите си с доказателства.

Военният министър Юри Луйк посочи, че тези коментари „подкопават естонската сигурност и заплашват да влошат американско-естонските отношения“.

„С оглед на геополитическата ситуация на Естония отношенията ни със САЩ са жизнено важни“, добави Луйк, подчертавайки, че с такива думи със „сигурност“ подкопават правителствената коалиция.

След изборите през 2019 г. Естония се управлява от коалиция между Центристката партия, Консервативната народна партия и консервативната партия „Отечество“, припомня БНР.

Президентът Керсти Калюлайд предупреди, че коментарите на Хелме „разрушат“ отношенията със съюзници, от които естонската сигурност зависи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До 1Главата празен?Май руснаци ти се привиждат навсякъде...Да беше прочел внимателно-"крайнодесния вътрешен министър",тоест от партия,която би избила/изселила всички руснаци.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естонски министър нарече Байдън стара чанта.---Кое не е вярно?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са по-зле и от нас - баща и син министри!
5
2
 
15
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
Това си е направо комплимент сравнено с *** или плющене с 200 на нашия ***.
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ивановаЕстествено, че ще ги пазят, иначе ще последва украинския сценарии със зелени човечета без отличителни знаци.8-)
3
3
 
23
 
! Отговори
иванова преди 3 години
Един доблестен човек каза истината и всички блюдолизци ги хвана разстройство.САЩ "ПАЗЯТ"балтийските страни /и не само тях/,не защото много са загрижени за тяхнатасигурност,а защото това им дава възможност да са по границите на Русия
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде ся ... коментарите в нета застрашавали били сигурността ...Спрете нета!
1
16
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Хахаха.Руснаците имат бомби със закъснител навсякъде. Уволнения и това е. Сина му да го последва.