Шок сред демократите: Вече се чуват призиви Джо Байдън да бъде сменен

Тръмп изглеждаше силен и последователен в дебата
28 юни 2024 19:30, Нели Христова
169
Шок сред демократите: Вече се чуват призиви Джо Байдън да бъде сменен
Снимка: БГНЕС

След дебатът, в който Джо Байдън така се издъни, че изпрати демократите в паника, в либералната общност си задават въпроса дали действащ президент, който се кандидатира за преизбиране, може да бъде сменен, след като спечели номинацията.

От самото начало Байдън се поколеба в първия от президентските избори през 2024 г. Беше трудно чуваем, мърмореше и заглушаваше репликите си, някои от които – ако бяха предадени с предвидената сила – можеха да се приземят успешно. Той каза, че Доналд Тръмп има "морала на улична котка", но дори това е трудно да се чуе от първия път.

Байдън беше предизвикал бившия президент на дебат, определен по-рано от нормалното, за да промени инерцията на надпреварата. Беше произнесъл силна реч за състоянието на Съюза, в която изглеждаше остър и енергичен. Един дебат може да даде известен тласък на кампанията му в момент, когато Тръмп води.

Вместо марш на победата или дори по-често срещаните залпове за това кой твърди, че е спечелил дебата, беше ясно, че демократите виждат представянето на Байдън като пасив.

Камала Харис се появи в CNN и MSNBC, след като повтори причините, поради които избирателите трябва да застанат на страната на Байдън. Тя и Гавин Нюсъм, губернаторът на Калифорния и заместник на Байдън, многократно говореха за това как Тръмп е лъгал и отклонявал по време на дебата – и се опитват да напомнят на гласоподавателите какво е било и какво може да бъде отново президентството на Тръмп.

"Беше бавен старт, в това няма спор, но имаше силен финал", каза вицепрезидентът по MSNBC, преди да започне списък с постиженията на Байдън, като каза, че настоящият президент се бори за хората, докато Тръмп се бори за себе си .

Нюзрумът на MSNBC нарече въпросите "безполезни" и "ненужни". Разговорите са "заешки дупки", които омаловажават досието на Байдън и възпрепятстват демокрацията и съдбата на страната.

"Трябва да пазим гърба на този президент", каза Нюсъм. "Не обръщаш гръб заради едно изпълнение. Каква партия прави това?"

Уверенията дойдоха, когато оперативни служители и служители на Демократическата партия, както публично, така и зад кулисите, се тревожеха за перспективите си през ноември след дебат, в който възрастта и остротата на Байдън, заеха централно място.

Дейвид Плуф, стратег на Демократическата партия и бивш представител на кампанията на Обама, нарече дебата "нещо като момент на Defcon 1".

"Най-голямото нещо в тези избори са притесненията на гласоподавателите за възрастта му, а тази вечер те се усложниха", каза Плуф, цитиран от The Guardian.

Демократите изложиха начини, по които лагерът на Байдън може да обърне момента обратно към него и да изтрие представянето му от съзнанието на избирателите: да изпрати негови заместници, за да го подкрепят, да постави силни оратори като Харис или Нюсъм в сутрешните предавания.

Залогът на тези избори – съдбата на самата демокрация – подчертава колко важна е победата на демократите през ноември и колко са притеснени, че Байдън може да загуби от Тръмп, който представлява атака срещу техните най-основни ценности.

 

Мария Шрайвър, бившата първа дама на Калифорния, каза, че обича Байдън и знае, че той е добър човек, но вечерта беше "сърцераздирателна в много отношения".

"Това е голям политически момент. Има паника в Демократическата партия. Ще бъде дълга нощ."

Никълъс Кристоф, левият политически колумнист, каза в Twitter/X, че се надява Байдън да размисли върху дебата и да реши да се оттегли от надпреварата, оставяйки партията да реши кой да бъде номинираният. Той предложи някой като губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, сенатора от Охайо Шерод Браун или министъра на търговията Джина Раймондо.

Бившият сенатор от Мисури Клеър Маккаскил каза по MSNBC, че Байдън е имал една работа и не я е свършил: трябвало е "да увери Америка, че е годен за работата на неговата възраст, и той се провали".

"Знам какво е чувството тази вечер: чувствах се, все едно ме удрят в корема", каза Маккаскил.

Асошиейтед прес разговаря с американски избиратели, които гледаха дебата. Има едно нещо, за което поддръжниците на Тръмп и Байдън могат да се споразумеят, пише Калвин Удуърд от AP - Байдън имаше лоша нощ.

Байдън "просто нямаше искрата, от която се нуждаехме тази вечер", каза Розмари Де Анджелус, демократ от Южен Портланд, Мейн. Тръмп, каза тя, показа "повече смелост или повече енергичност", дори ако според нея той изрича куп лъжи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от САЩ
Демократите определиха Байдън като катастрофа на дебата, бил старомоден, объркан...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 ден
Въпроса не е икономически а медицински, ха, ха!Тия двамата са за освидетелстване, най вече бай издън.
117
0
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 ден
Много хора питат за 25-та поправка на конституцията (за отстраняването на президента поради неспособност), за нейното прилагане сега, тъй като ситуацията е тревожна. Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, точно както всички ние. Казвам това без удоволствие. Мисля, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си, каза Джонсън, цитиран от Хил
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
o, zasto, bez tazi mumia?
115
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 ден
Сега като сравня Баидън с Путин... и това е разликата не само при президентите ами и в военно и икономическо отношение...
114
0
 
2
 
! Отговори
РусоФил ПутинИст преди 1 ден
Моля, не го Сменяйте - той е Най-Добрият Прецедент за Нас от 250 години насам!
113
1
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 ден
И двамата не стават за президент.Изложиха се яко.Държаха се като гамени.
112
4
 
3
 
! Отговори
Bormann преди 1 ден
С кой ще го сменят? Той е Президент, той може да ги смени, не те него.....
111
2
 
10
 
! Отговори
до КаскетЯ преди 1 ден
Бе що така миролюбците от краварника в момента водят повече войни от блатниците, кво казваш по въпроса.
110
4
 
3
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 ден
Криха го две три години като др0гара Путин, после се оказа че е менте като него! Ах каква изненада! Следващата изненада ще е за войнолюбците от Блатная!
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
То това беше целта да бъде сменен, затова издърпаха толкова напред във времето дебата
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На Джо са му били поне 10 подсилващи инжекции преди това, и въпреки всичко, и освен....
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Безмозъчният не се е издънил,той просто не знае къде се намира!
106
1
 
7
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 ден
НЕ САМО СМЕНЕН А ВЪДВОРЕН В ПСИХИАТРИЯ НА СТРОГ РЕЖИМ....В ТЕРАРИУМ МУ Е МЯСТОТО НА Р.ЕП.ТИ.ЛА ИЗК.УФЯЛ...
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Байдън вече направил изявление-няма да се оттегля от изборната надпревара за президент.
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Цяло чудо е, че Джо не заспа.
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
тоя кога ли сам ще падне за сеир на гледащите го ,това е гавра с Америка
102
0
 
5
 
! Отговори
Добрутро преди 2 дни
Свате. Сети се Мара да се побара
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как се казваше оня филм, Сърдити старчета, или нещо подобно.
100
4
 
11
 
! Отговори
1ъъ преди 2 дни
С една дума "провал" за Байдън!
99
1
 
8
 
! Отговори
Не е преди 2 дни
Важно кой ще стане президент ,важното е кой ще има мнозинство в камарата на представителите и в сената. Ако Тръмп спечели изборите ,а демократите двете камари винаги може да бъде импийчнат.