Китай иска да свали сателитите на Starlink и да унищожи системата им

Помощта на Мъск за Украйна привлече вниманието на Пекин
22 юни 2022 23:00, Анисия Иванова
59
Китай иска да свали сателитите на Starlink и да унищожи системата им
Снимка: БГНЕС

Няколко дни след като Владимир Путин нареди на руската армия да нахлуе в Украйна, Илон Мъск решава да подкрепи Киев. Едва 48 часа по-късно компанията на Мъск за ракети и сателити SpaceX изпраща доставка от комплекти за сателитно оборудване Starlink, за да подсили интернет мрежата на страната срещу силите на Путин, пише Financial Times.  

Мъск получи похвалите на Запада, но не и на Китай. Пазарът в страната в ключов за растежа на неговата бизнес империя и носи 25% от приходите на Tesla.

Сега най-богатият човек на Земята е поставен под все по-голям натиск от служителите по националната сигурност и данните в Китай. Те го заплашват, че ще блокират достъпа му до най-големия потребителски пазар на фона на нарастващото напрежение със САЩ и намаляващата му преднина пред местните китайски конкуренти.  

Блейн Курцио, основател и специалист по космически технологии в изследователската компания Orbital Gateway, казва, че “действията на Мъск предизвикаха големи трусове в Китай“, защото SpaceX и Starlink се смятат за критични елементи от „американския космически военнопромишлен комплекс“. Starlink разполага с над 2000 сателита в ниска околоземна орбита и Мъск планира да изстреля още хиляди бройки. С увеличаването на своето изкуствено съзвездие и ожесточаване на космическата надпревара между САЩ и Китай, експертите предупреждават, че милиардерът трудно ще успее да балансира с конкуриращите се интереси на двете съперничащи си суперсили.

Военните стратези на Пекин се опасяват от сценарии, при който хиляди сателити на Мъск бъдат изстреляни в орбита и започнат да наблюдават Китай или дори по-лошо – да подкрепят Тайван, остров, върху който Китай има претенции.

Дрю Томпсън, бивш служител на американското министерство на отбраната, казва, че дарението на Мъск след нахлуването на Русия в Украйна е увеличило „информираността на Китай за ползите и ефикасността“ на сателитите в ниска околоземна орбита за подобряване на комуникационните системи по време на война. Tesla, SpaceX и Мъск не отговориха на искания за коментар.

Мъск смята, че SpaceX, която е оценявана на около 100 млрд. долара, ще похарчи до 30 млрд. за разширяване на мрежата Starlink.

SpaceX държи водеща позиция в прохождащия пазар на космически търговски дейности, за който се смята, че ще достигне стойност от 40 млрд. долара годишно до 2030-та година. Компанията е важна част от развиващата се бизнес империя на Мъск и все по-голям трън в очите на Пекин. Китайските дипломати се оплакаха в ООН през декември, защото сателит на компанията принуди Китайската космическа станция да промени позицията си, за да избегне сблъсък. Обвиненията предизвикаха вълна от обиди срещу Мъск в социалните мрежи.  

Критиките се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна. Миналият месец China Military Online, официалният вестник на Китайската освободителна армия, нападна SpaceX заради дълбоките ѝ връзки с американската армия, включително заради договорите, подписани с нея. Те се оплакаха и от способността на Starlink да „разшири възможностите на бойните способности на американската армия“.

„Има голяма вероятност Starlink да бъде използвана от обсебените от хегемонията Съединени американски щати, които искат да хвърлят света в... хаос и бедствия,“ се казва още в публикацията.

Изследователската група на PLA от Пекинския институт по проследяване и телекомуникации отиде по-далеч. През април анализаторите на института казаха, че специалистите по планиране на отбраната в Пекин трябва да подготвят „меки и твърди методи за разрушаване“, за да свалят сателитите на Starlink и да унищожат операционната им система.

Заплахите идват, когато китайски частни стартиращи фирми и държавни групи, включително GalaxySpace и China Aerospace Science and Technology Corporationь бързат да разгърнат свои собствени съзвездия от спътници в ниска околоземна орбита, за да се конкурират със Starlink.

Декстър Робъртс, американско-китайски експерт и старши сътрудник от Атлантическия съвет, каза, че свързаните с държавата военни изследователи са показали „много ясно“, че Starlink „представлява заплаха за Китай“.

„Тяхната загриженост почти сигурно се споделя от китайското правителство и военни“, каза той.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
30
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
САЩ, ЕС, Канада, Австралия....вече не са символ на свобода и демокрация. Както бяха до не отдавна. Нито могат вече да поучават сатрапиите Русия или Китай на демокрация и свобода на личността, медиите и словото. Защото и те нямат вече такива! Само могат да ги учат на трансджендър номера, перверзии в детските градини и как да унищожат семействата и традициите.
29
6
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До 29- За кой САЩ говориш? САЩ с Тръмп? Или САЩ с Байдън. Защото въпреки че съм за САЩ ,- със сигурност САЩ с Байдън са пълна трагедия. И то в исторически план.
28
7
 
17
 
! Отговори
Тенденционзна статия преди 2 години
и още по тенденциозно заглавие. Китай никога не е изразявал подобни намерения или искания, обаче някой си е внушил че искали нещо. А за коментиращите по-долу колко САЩ били велики и как не дължали на никого нищо. Практически огромен процент от растежа на икономиката на САЩ последните 20 години се дължи на това че изнасят пеоизводство в Китай. А Китай е този който ги бейлаутна 2008 година. САЩ съществуват взимайки дългове от Азиатските икономики. Това са фактите.
27
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Китай почна да се напъва като СССР да се мери със САЩ. Освен да се нассерат както СССР нищо друго няма да постигнат. Що се отнася до Тайван това всъщност е демократичен Китай и ако трябва някой с някого да се слива разумното е Китай да се слее с Тайван и да тръгне по пътя на демокрацията скъсвайки завинаги с комунизма, така както ГДР тръгна по пътя на ГФР през 1989.
26
19
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
САЩ нищо не дължат на китай, но т&пичките като теб много лесно могат да бъдат манипулирани от рашистка пропаганда. Китай купува държавни ценни книжа на САЩ, защото вярва в силата на икономиката им. Ти като купуваш акции, купуваш на компании, които растат и правят пари, а не на такива, които чакат на финансиране и нямат 1 долар доход. Капиш или да ти го обясня като на м.а.л.0.у.мен представител на ***?,
25
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ дължат почти 100 трилиона и то предимно на Китай, така че кой е по-силен и кой-кого може да купи, оставяме на "компетентните" да преценят.
24
14
 
7
 
! Отговори
Бояршников преди 2 години
Руска фейк новина, китайците се отказаха да помагат технологично на русия Хуевей се оттегли от руския пазар, условието на китаеца да почне отново бизнес с русия е спирането на военните действия в украйна.
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работата е там, че старлинк не можаха руснаците да го хакнат, а интернет в тая война е много полезен за разузнаване, прецизно насочване и атаки с дрон и артилерия, комуникации и кой знае още какво.
22
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти целият свят е срещу сащ, с изключение на английските им съюзници, не знам къде са тръгнали да се репчат на китайския тигър.
21
6
 
11
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
До Хахаха ами ти сериозно ли си верваш,смени си дрогата.то щото е най-богатия и най-умния то затова му събраха пари за Туитъра,ха,ха.куклата на Пентагона,даже великата му Тесла изтегли от пазара 100-200 000 заради дефект и това не първият път,няма да е и последния на американските ***.да не говорим и за "качествения" му Старлинк затова направи сума ти смучения
20
2
 
3
 
! Отговори
Мъск=2ри клас преди 2 години
Геомагнитните бури водят и до много нежелани последствия, понеже индуцират токове в електропроводите и смущават разпространението на радиовълни, като сигналите на радиотелевизионни кули, тези на мобилните комуникации, на системите за сигурност и отбрана, както и на различни навигационни уреди.[2] Но най-значими ефекти върху техника геомагнитните бури предизвикват върху спътниците в надземна орбита, с които взаимодействат частици с типични енергии от 5 50 keV.
19
19
 
9
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Жълтустан да си трае и да събира 1 трилион долара, за да си плати за щетите от китайската чума Ковид 19! Че чичо Мъск да не ги запука, хахха!
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две наум, китайците имат изкуствена луна, кацнаха на обратната страна на луната и направиха квантово предаване на информация чрез квантова телепортация. Даже не сачми , а вълни и всичките тия джаджи са долу като при мощно слънчево изригване.
17
11
 
6
 
! Отговори
едно на ум преди 2 години
нато разполагат с над 30 000 схпионски секретни сателити на всиакакви орбити, наблюдава се всеки мм от китаиската и руска земя и не само..... това се знае от всички но неможе да се докаже понеже никой не знае къде са тези сътелити точно
16
18
 
16
 
! Отговори
Е той преди 2 години
Китай може да си иска много работи !
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, всички са в играта, всички ще ги използват срещу нищо неподозиращото стадо.
14
2
 
11
 
! Отговори
1 вагон сачми по 2мм преди 2 години
със скорост 30 000 км/ч - се справят със всяко спътниково съзвездие! Та не могат ли да изкарат един вагон на орбита?
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13 мъск няма пари а акции на нещо което той дори не притежава. За теб специално да го разбереш - шиткоини.
12
29
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Ще свалят на *** си м***ЙКатА. Мъск има пари, колкото целокупният китайски народ няма, а освен това е визионер и гениален физик. Моля хора, които не са запознати с биографията на Мъск да не опонират. Не само, че нищо няма да свалят, но да внимават, утре китайчетата да не станат на въгленчета. Мъск ще им управлява и мозъчетата на тези питеци и ще ги *** както намери за добре.
11
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Никой не сваля американски сателити! Китай да си гледа кинкалерията и текстила!