НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

Столтенберг съобщи заоживени консултации между страните членки
17 юни 2024 20:00, Елка Василева
163
НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност
Снимка: архив, БГНЕС

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
В интервю пред британския вестник "Телеграф" той заяви, че има оживени консултации между страните членки прозрачността около ядрените арсенали да се използва като средство за възпиране.

"Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим", заяви той пред изданието.

"Прозрачността помага да се изпрати пряко послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят“, посочи генералният секретар.

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядреното оръжие е „най-значителната гаранция за сигурността“ на НАТО и средство за опазване на мира.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди в миналото, че Москва би използвала ядрено оръжие, за да се защити при крайни обстоятелства. Тя обвини САЩ и европейските им съюзници, че тласкат света на ръба на ядрен сблъсък, предоставяйки на Украйна оръжие за милиарди долари, част от което се използва срещу руска територия.

НАТО, което заема все по-значима роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко говори публично за ядрените арсенали, макар и да се знае, че САЩ са разположили атомни бомби на няколко места в Европа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от САЩ
Тръмп: Зеленски е опитен търговец, винаги си тръгва с пари от САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези сини отрязаци от " плат" с тази " Железна свастика"! Много Българи биха си избърсали обувките с тях! Проблема обаче е един! Много " зорко" си ги пазите,и Българина Не може да се Докопа до тях Очилатко!!!!
112
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин търси нещо и накрая ще го намери
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Йенс, бро, бЕло има ле?
110
5
 
14
 
! Отговори
До християнин преди 2 седмици
Къде го видя този нормален живот, приятелю? На изток тоталитарни режими с култ към личността, на запад джжжендър идеологии и всякакви перверзии, по целия свят мултикултурализъм, климатични кризи; изкуственият интелект измества човека; сдухани самотни млади хора, няма любов, няма приятелства, навсякъде злоба и омраза, всеки ден ужасяващи престъпления. Няма на кого да кажеш едно искрено "Обичам те". Тоя живот е някаква задънена улица за 99% от хората по света.
109
7
 
6
 
! Отговори
Varg преди 2 седмици
Това ще е краят на фашистите от нато.
108
9
 
8
 
! Отговори
ааа преди 2 седмици
Кой праи учение с ядрени оръжие Беларус и русия Що се сърдите че НАТО взема мерки
107
2
 
3
 
! Отговори
По същество преди 2 седмици
Ай, да си нананайката. Ние ядрена пустиня не щем да ставаме и до себе си не щем такава.
106
5
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 седмици
Краварите яко драпат за ядрена война! Но съм убеден, че тези които дърпат конците първи ще ги ударят.
105
8
 
11
 
! Отговори
християнин преди 2 седмици
Вие,западняците,обезумяхте ли?Искате да сринете нормалния живот на целия свят.За арестуване сте.
104
5
 
8
 
! Отговори
не им ли омръзна преди 2 седмици
лъжи, лъжи и пак лъжи - заплахата от Русия се била засилвала. Моля? Вие дебиллите от ЕС засилвате заплахата от война с дрънкане на все повече оръжия!!
103
3
 
9
 
! Отговори
смеехххх преди 2 седмици
Копейката пак философства без да вижда ко праи Късия
102
0
 
4
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Който ще да е лидера на над гражданите пак ни е отзад четвъртит. Дали ще ме клатят американци или руснаци все едно. Всичко е една голяма измама. И ние живеем в нея всеки ден, много жалко !
101
9
 
10
 
! Отговори
Фен на НАТО преди 2 седмици
Добро решение. Още по-добро решение ще бъде превантивен удар по Москва или Санкт Петербург. Войната е неизбежна, а предимство ще има онзи, който пръв натисне копчето.
100
2
 
9
 
! Отговори
Степан Бандера преди 2 седмици
Евала, сега руските н.е.щ.астници ще подвият опашка.
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро кат се събудите и ще чуете че у Рашка е започнала пак ПЕРЕСТРОЙКА .Няма оттърване .
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Чудя се "Гледах един филм в него се даваха факти за карибската кризаПрез -65 година русия имала ядренни арсенали да унищожи 3 пьти целият свят , сащ имали ядрен арсенал да унищожат -10 пьти светъ" - светът не може да бъде унищожен, дори и всички ядрени ракети да се взривят едновременно. Само след няколко стотин или няколко хиляди години планетата Земя ще се възстанови и ще бъде много по красива. А за Земята няколко хиляди години са като няколко секунди за хората.
97
0
 
3
 
! Отговори
Срах лайна и преди 2 седмици
Мириши на същото
96
1
 
2
 
! Отговори
Чудя се преди 2 седмици
Гледах един филм в него се даваха факти за карибската кризаПрез -65 година русия имала ядренни арсенали да унищожи 3 пьти целият свят , сащ имали ядрен арсенал да унищожат -10 пьти светъНе схващам какво смятат , ще имат ядренно превьзходство над русия лиТия сценарии сапремисляни милиони пьти и победител няма
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хиперзвукът решава всичко.
94
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ имат много повече стратегическа ядрена мощ от Русия, въпросът е, дали ракетите им ще имат време да долетят до Русия, а дори и да долетят някои Русия е огромна като територия, а САЩ са едно островче, няколко ракети САРМАТ и са изпечени.