Байдън въвежда облекчения за гражданство на нелегални мигранти

Отнасят се за тези, сключили брак с американски граждани
19 юни 2024 08:25, Елка Василева
22
Байдън въвежда облекчения за гражданство на нелегални мигранти
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви мерки за облекчаване на процедурите за предоставяне на гражданство на нелегални мигранти, които са сключили брак с американски граждани, предаде Ройтерс.

Байдън предприе този ход, който е безпрецедентен по мащабите си в съвременната история на САЩ, месеци преди президентските избори. Съперникът му републиканец в предизборната надпревара Доналд Тръмп от своя страна обеща, че ако отново застане начело на Белия дом, ще пристъпи към масови депортации на нелегални мигранти.

От новата програма на Байдън ще могат да се възползват около 500 000 души, които живеят нелегално в САЩ от поне 10 г. Право да получат гражданство ще имат и близо 50 000 деца и младежи, ненавършили пълнолетие.

Байдън, който иска да получи втори мандат на президентските избори през ноември, встъпи в длъжност с обещанието да промени много от ограничителните имиграционни политики на своя предшественик Тръмп.

Рекордният брой нелегални мигранти, задържани по американско-мексиканската граница, обаче в последно време принуди Байдън да предприеме по-решителни действия. Президентът демократ този месец наложи забрана за предоставянето на убежище, която засяга повечето мигранти, влизащи нелегално от Мексико. Подобна забрана имаше и по времето на Тръмп и още тогава тя предизвикваше критики от страна на правозащитници и на някои представители на Демократическата партия.

Планираната от Байдън програма за предоставянето на гражданство на нелегални мигранти, сключили бракове с американски граждани, обаче може да изрази по-ясно посланието на кампанията му, че подкрепя по-хуманна имиграционна система и да покаже по какво неговият подход се различава от този на съперника му Тръмп.

САЩ вече предоставят възможност за получаване на гражданство на мигранти, които са сключили брак с американци и са влезли в страната законно с виза. Но в повечето случаи тези лица трябва първо да се върнат в родните си страни и да останат там в продължение на години, преди да им бъде разрешено да се върнат в САЩ законно.

Новата програма ще позволи на мигрантите, сключили бракове с американци, както и на техните деца, да кандидатстват за постоянно пребиваване, без да напускат САЩ. Ако получат зелена карта, те биха могли да кандидатстват и за американско гражданство. Лицата, които са смятани за заплаха за обществената сигурност или имат криминални регистрации, няма да могат да кандидатстват.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от САЩ
Три години след щурма на Капитолия: Как използват темата Тръмп и Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Силно се съмнявам този психо от снимката да се яви на дебат Тръмп. Или ще пратят негов двойник, или негов заместник. На 27-ми Юни ще разберем!
16
1
 
2
 
! Отговори
За България преди 1 седмица
Индианциъе се завръщат в САЩ. Искат си територията. Инки, ацтеки и други индианци, връщайте си земите и вземете по някой краварски скалп.
15
0
 
4
 
! Отговори
мисирките, преди 1 седмица
казали са ви да публикувате свежи снимки на самоходната мумия, ама тука изглежда като преди психиатрията.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предател!
13
0
 
10
 
! Отговори
БоФ преди 1 седмица
Дементния си купува електорат. А това после ще излезе през носа на американците.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А за българите които искат да ходят там един голям и мощен.
11
1
 
14
 
! Отговори
Късният Рим преди 1 седмица
Пътят на късния Рим - даване безразборно гражданство на околните варвари. Резултатът - 500 тъмно Средновековие
10
0
 
10
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Облекчавайте, облекчавайте! Може и малко лубрикант да добавите, ей така всичко да е по-лесно.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма да му помогне. Тръмп ще го отвее.
8
0
 
15
 
! Отговори
явно преди 1 седмица
требат гласоподаватели
7
2
 
18
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 седмица
Ютуб се напълни с клипове как новодошли мигранти грабят ВСИЧКО от магазини в НюЙорк. Полицията съобщи че близо 93% от всички магазини в града са били ограбвани или са правени опите за грабеж. Полицията не прави нищо. Нарушавала им човешките права. За кражби задържат само за 24 часа и пускат. Дадоха как луксозни обувки и дрехи се продават от черноамериканци направо ПРЕД ВРАТИТЕ НА МАГАЗИНА ОТ КОЙТО СА ОТКРАДНАТИ. Три големи мола в НюЙорк са спрели и затворили завинаги. Благодарение на дедо БайДъ.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Задали са се избори затова са тези "грижи" за скакалците.
5
0
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Всичкото хиспаник бяга в САЩ, щото носи дрога и бяга от ченгетата (в САЩ), после бяга обратно за нова порция дрога (за по бързо), и бяга обратно в САЩ да занесе новата стока, където бяга за да не го хванат. Спре ли да бяга - спукана му е работата !
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъй като хората вече се изнасят масово от САЩ, ще почнете да приемато всичко що мърда.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що да не, саботажник
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така демократите си вкарват избиратели и ги купуват дъс социални помощи и привилегии.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Главното е: Новата програма ще позволи на имигрантите да гласуват на изборите за президент.