На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ

Дедоларизацията върви с бавни темпове
2 юли 2024 21:46, Инна Ангелова
216
На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ
Снимка: Pixabay

Най-горещото нещо в глобалната икономика е стара класика. Този любимец на пазара се радва на завиден растеж и засмуква капитали от цял свят. Той притежава оживен пазар на труда и валута, която не е просто запас от стойност, но все повече се възприема като възходящ стратегически актив. И това не е Китай от миналото.

Щастливата страна са САЩ, място, за което толкова често се казва, че е на ръба на залеза поради различни причини като големите дефицити, еврото и привидно неумолимото изкачване на Китай към икономическо надмощие. Многобройни заплахи се провалиха или се оказаха преувеличени. Не може да се отрече, че през последните няколко години се наблюдава голяма промяна в начина, по който се оценяват относителните силни и слаби страни на двете. Засега икономиката на САЩ е в добро състояние, както показват няколко нови доклада. Може би най-голямата заплаха не идва отвън, а отвътре.

Терминът де-доларизация е модерен през последните години. Това е съдържателен начин да се опише разочарованието от долара, отчасти поради санкциите срещу враговете на Вашингтон. Гледано цинично, това е наследник на обезценяването на долара, лозунг на консерваторите в годините непосредствено след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc., когато Федералният резерв предприе масови облекчения. Сривът на долара не се случи тогава и не се случва сега, според данни на Международния валутен фонд.

САЩ привлякоха почти една трета от инвестициите, преминали през границите след избухването на пандемията, значително увеличение от средното ниво преди Covid от 18%, показват данните на МВФ. Делът на Китай се понижи до 3%, малко по-малко от половината от това, което беше през десетилетието до 2019 г. Това съвпада с данните от Пекин: Чуждите инвестиции се забавиха за четвърти месец през април и са намалели с 36% спрямо същия период година по-рано.

Някога процъфтяващата индустрия, която изготвяше графици кога Китай ще изпревари САЩ, замлъкна. В голям глобален преглед Capital Economics предвижда, че САЩ ще бъдат доминиращи за известно време. Тази преценка се основава на първостепенната роля на долара, размера и обхвата на капиталовите пазари в САЩ, изобилието от природни ресурси и, във време на намаляваща раждаемост, стабилно разширяване на работната сила.

Възможно ли е това заключение да се стигне по всяко време? Напълно възможно, но жизненоважните съставки са водеща позиция в изкуствения интелект и повторно потвърждение на финансовата мощ. „Ако погледнете само чистото икономическо господство, Китай не се е доближил до САЩ и не смятаме, че някога ще го направи“, ми каза Дженифър Маккеоун, главен глобален икономист на фирмата. „Има голяма промяна в мисленето около това. Икономистите стигат до мнението, че моделът на Китай просто не е устойчив."

Цялата статия може да четете на
Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от САЩ
Синът на Байдън съди Fox за уронване на престижа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
7
 
! Отговори
Китай преди 4 дни
Пак ще приеме долара Китай. Пак ще го приеме за валута. Къде ще иде? Китай по времето на Мао беше стратегически съюзник на Америка против Русия. По договор с американците на китайска територия близо до руските граници имаше радарни разузнавателни инсталации, обслужвани от американски експерти от ЦРУ. И това днес никой у нас не знае. А американски журналист разкрива тази тайна в книгата "Как спечелихме студената война".
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Разбира се,че САЩ са в разцвет като продават макети за милиарди на шерпи като нас ще цъфтят и вържат а пък ние ще продължаваме да даваме луди пари за макети и чертежи...Аз не знам дали навремето сме спонсорирали СССР ,но сега точно спонсориране САЩ и Западна Европа...
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хубавите неща стават бавно.
14
10
 
13
 
! Отговори
Математик преди 4 дни
Неуки и незрели западни хора, ние от Поднебесната империя записваме всичко важно от поне 4000 години и не мислим за " утре" по вашия начин. Ако не направим нещо за 1 година, то ще стане за десет, ако не стане за десет години- ще изчакаме още 100 години.
13
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Трудно ще е, но Китай заедно с Русия ще успее. И Китай и Русия са империи, а САЩ са обикновени теротисти.
12
24
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
Феодален Китай може да мери сили единствено с Иран и Северна Корея, никога с Космическа Америка. Иначе, всички стоки, които българските пишман-бизнесмени внасят от Комунистически Китай са долн..пробни бок.луци...
11
14
 
9
 
! Отговори
Социаглиcт преди 4 дни
Ха ха ха, докато на власт е комунистическата партия в Китай, световното господство ще го гледат през крив макарон. Историята е доказала немоща на комунизма. Ако искат нещо повече, нека изкопират икономическия и политически модел на щатите, поне да копират могат.
10
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
АКО НЕ СТЕ ЗАБЕЛЯЗАЛИ МНОГО СТРАНИ ОТБЯГВАТ КРАВАРИТЕ, А И НА ДОЛАРА ГОСПОДСТВОТО СВЪРШИ НО ВСИЧКО СТАВА ПО БАВНО ЗАЩОТО АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАЕДНО С СВОИТЕ ЕВРОРОБИ ОКАЗВАТ СЪПРОТИВА НА ВСИЧКИ НИВА, НО АМЕРИКА И НЕИНИТЕ РОБИ ПОТЕГЛИХА КЪМ ДЪНОТО
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Айде всичкото наше бачкер слугинаж на запад да тича в Китай и Русия и да се изнася от ЕС и САЩ! Ама няма, че в тия голташки попаднали страни заплатите са 40 пъти надолу от цивилизацията.
8
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кажете го на руснаците, че в Москва на черно само долари се търсят, а юани никой не ще. Едно време шантонерките е Москва бяха по 500$, днеска са по 10.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
сега разбрахте ли защо е важно да има воени конфликти по света?И разбира се миротворците да могат да си продават оръжието без конкуренция.
6
5
 
3
 
! Отговори
арбaйт махт фрай преди 4 дни
разбраха в Китай
5
11
 
23
 
! Отговори
аха преди 4 дни
Това беше добро, наистина разсмива. Щастливата страна САЩ. Да, така може да е било, някъде през 70-те години на миналия век. Но нещата значително се промениха. Щастливата, мощна, просперираща страна САЩ не може да произведе 8 самолета за 7 години, за верния си "стратегически партньор" БГ. Мисля, че повече разсъждения са излишни.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 2. Леко че се оля.
3
7
 
18
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 дни
Американците сами се отмениха ,вече никой не го е страх от Америка,освен купените европейски марионетки със компромати срещу тях и да най големиет приятели на Сащ са Япония който всъщност са техните роби!
2
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Китай да си гледа кейдж дуелърите и самоубийците, че не е лесно със 100$ месечно, което е по-малко дори от заплатата в консервната фабрика във Воеонеж. Там дават 120$ и литър олио на месец! Относно Китай- бедна диктатура с близо 1000м население с икономика наполовина на тази на САЩ. Ако в Китай беше демокрация, щяха да са икономика 1 с пъти разлика. Неслучайно беден Китай е хвърлил око на Тайван. Малкото парче демокрация с БВП на глава от населението 10 пъти по-голям от беден смешен Китай.
1
10
 
13
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 4 дни
21 век е ваш !!!