На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ

Дедоларизацията върви с бавни темпове
2 юли 2024 21:46, Инна Ангелова
216
На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ
Снимка: Pixabay

Най-горещото нещо в глобалната икономика е стара класика. Този любимец на пазара се радва на завиден растеж и засмуква капитали от цял свят. Той притежава оживен пазар на труда и валута, която не е просто запас от стойност, но все повече се възприема като възходящ стратегически актив. И това не е Китай от миналото.

Щастливата страна са САЩ, място, за което толкова често се казва, че е на ръба на залеза поради различни причини като големите дефицити, еврото и привидно неумолимото изкачване на Китай към икономическо надмощие. Многобройни заплахи се провалиха или се оказаха преувеличени. Не може да се отрече, че през последните няколко години се наблюдава голяма промяна в начина, по който се оценяват относителните силни и слаби страни на двете. Засега икономиката на САЩ е в добро състояние, както показват няколко нови доклада. Може би най-голямата заплаха не идва отвън, а отвътре.

Терминът де-доларизация е модерен през последните години. Това е съдържателен начин да се опише разочарованието от долара, отчасти поради санкциите срещу враговете на Вашингтон. Гледано цинично, това е наследник на обезценяването на долара, лозунг на консерваторите в годините непосредствено след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc., когато Федералният резерв предприе масови облекчения. Сривът на долара не се случи тогава и не се случва сега, според данни на Международния валутен фонд.

САЩ привлякоха почти една трета от инвестициите, преминали през границите след избухването на пандемията, значително увеличение от средното ниво преди Covid от 18%, показват данните на МВФ. Делът на Китай се понижи до 3%, малко по-малко от половината от това, което беше през десетилетието до 2019 г. Това съвпада с данните от Пекин: Чуждите инвестиции се забавиха за четвърти месец през април и са намалели с 36% спрямо същия период година по-рано.

Някога процъфтяващата индустрия, която изготвяше графици кога Китай ще изпревари САЩ, замлъкна. В голям глобален преглед Capital Economics предвижда, че САЩ ще бъдат доминиращи за известно време. Тази преценка се основава на първостепенната роля на долара, размера и обхвата на капиталовите пазари в САЩ, изобилието от природни ресурси и, във време на намаляваща раждаемост, стабилно разширяване на работната сила.

Възможно ли е това заключение да се стигне по всяко време? Напълно възможно, но жизненоважните съставки са водеща позиция в изкуствения интелект и повторно потвърждение на финансовата мощ. „Ако погледнете само чистото икономическо господство, Китай не се е доближил до САЩ и не смятаме, че някога ще го направи“, ми каза Дженифър Маккеоун, главен глобален икономист на фирмата. „Има голяма промяна в мисленето около това. Икономистите стигат до мнението, че моделът на Китай просто не е устойчив."

Цялата статия може да четете на
Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от САЩ
Синът на Байдън съди Fox за уронване на престижа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
10
 
5
 
! Отговори
ЧИПА В МОЗЪКА преди 4 дни
СИ ДЗИН ПИН ще я започне Третата Световна Война а НЕ ПУТИН............... СИТУАЦИЯТА в съседната на Китай, Япония е че японците вярват че Сталин и СССР са извършили ядрените бомбардировки в Хирошима и Нагазаки
136
12
 
9
 
! Отговори
Социаглиcт преди 4 дни
Ха ха ха, докато на власт е комунистическата партия в Китай, световното господство ще го гледат през крив макарон. Историята е доказала немоща на комунизма. Ако искат нещо повече, нека изкопират икономическия и политически модел на щатите, поне да копират могат!
135
10
 
10
 
! Отговори
До 140 преди 4 дни
Уинстън Чърчил е казал: "Капитализмът не е най-доброто общество, но за съжаление по-добро все още не е измислено", така че се примирявайте със статуквото.
134
10
 
3
 
! Отговори
Капитализмът преди 4 дни
няма да е вечен...............но след капитализма идва нещо още по-лошо..............неофеодализъм................хората ще станат роби на елита(около 5 % от хората в света) и на технологиите!!!
133
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Стига с тоя Китай................бе...............светът пак ще се командва от двете суперсили........................Русия и САЩ!!!Китайците може да милиард и половина..................но не пръщят от акъл!!
132
7
 
15
 
! Отговори
Не е лесно преди 4 дни
да си pycopoб и да вярваш в края на капитализма и да си мечтаеш за комунизЪма - свят без пари и бартер, които е база за вси кръгли uдuoтu.
131
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ей, два века, откак му предричат крах, не загнива тоя пуст Запад, тю! Много некадърни пророци са горките копейки и фекалните им предшественици от Блатная.
130
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Митрофанските тролеи такива неадекватности са нацвъкали за собствено успокоение, че чак правнуците им ще се срамуват от тях.
129
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Китайското правителство плаща ли си рекламата на митрофанските тролеи или те го рекламират безплатно, будалите.
128
8
 
12
 
! Отговори
ще му е трудно? преди 4 дни
А бе като гледам откачените старци Байдън и Тръмп, май няма да е толкова трудно. Все пак тук не става дума за тези двама болни индивиди, ами за факта, че тези двамата откачалки са най-доброто което САЩ американската демокрация може да предложи, те са олицетворение на САЩ днес.
127
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
САЩ ще дишат праха на Китай. Лека полека изпускат кормилото на господство в света.
126
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Китай нищо не може, даже и електричките им са дефектни фоерверки, в YouTube ги има, камо ли да отменя господството на САЩ. Те само могат да налагат един силов ком-уни-сти-чески режим над народа си и искат това за цял свят.
125
7
 
11
 
! Отговори
размисъл преди 4 дни
В началото на епидемията от Ковид в провиция Хубей бяхя разбрали,че банкнотите и монетите пренасят заразата.Събрали парите от магазините и ги изпрали и дезинфекцирали. И така събраната парична маса за два месеца се равнявала на 300 милиона долара.В провинцията живеели 60 милина човека. Е,замислете се,че се падат по 5 долара на човек за два месеца.И спрете да хвалите Китай и да пишете,че страна в която хората живеят с такива доходи ще е номер 1 в света! Това е чиста лъжа!
124
1
 
5
 
! Отговори
До Запознат преди 4 дни
Да, и от посолството на Чичо Сам ни плащат в "евро-долари", нали!? Ако сте пияни е простено, ако - НЕ, е много зле.
123
6
 
2
 
! Отговори
ФАЩ преди 4 дни
си браха лайката!
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Юная китаянка Сюй Мохань исполнила песню "Орлята учатся летать" на Красной площади.
121
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Икономистите отчитат само икономическите фактори, но ... има и политически. Хората гласуват не за най-умния, не за най-начетения, не за най-постигналия резултати, а за най-добрия шоумен, така че тепърва ще гледаме шоу.
120
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
Бъркате много англосаксонската империалистична политика, която винаги се е базирала на завземане на нови ресурси и купуване на власт и политиката на Китай, която никога не е била експанзионна.
119
10
 
5
 
! Отговори
това е очевидно преди 4 дни
Разбира се, няма да бъде лесно да се отмени господството на САЩ, но нещата успешно вървят в тази посока. Ще бъде трудно, но вече целият свят застава зад Русия и Китай.
118
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
САЩ загубиха в Украйна, ще загубят и в Тайван.