На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ

Дедоларизацията върви с бавни темпове
2 юли 2024 21:46, Инна Ангелова
216
На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ
Снимка: Pixabay

Най-горещото нещо в глобалната икономика е стара класика. Този любимец на пазара се радва на завиден растеж и засмуква капитали от цял свят. Той притежава оживен пазар на труда и валута, която не е просто запас от стойност, но все повече се възприема като възходящ стратегически актив. И това не е Китай от миналото.

Щастливата страна са САЩ, място, за което толкова често се казва, че е на ръба на залеза поради различни причини като големите дефицити, еврото и привидно неумолимото изкачване на Китай към икономическо надмощие. Многобройни заплахи се провалиха или се оказаха преувеличени. Не може да се отрече, че през последните няколко години се наблюдава голяма промяна в начина, по който се оценяват относителните силни и слаби страни на двете. Засега икономиката на САЩ е в добро състояние, както показват няколко нови доклада. Може би най-голямата заплаха не идва отвън, а отвътре.

Терминът де-доларизация е модерен през последните години. Това е съдържателен начин да се опише разочарованието от долара, отчасти поради санкциите срещу враговете на Вашингтон. Гледано цинично, това е наследник на обезценяването на долара, лозунг на консерваторите в годините непосредствено след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc., когато Федералният резерв предприе масови облекчения. Сривът на долара не се случи тогава и не се случва сега, според данни на Международния валутен фонд.

САЩ привлякоха почти една трета от инвестициите, преминали през границите след избухването на пандемията, значително увеличение от средното ниво преди Covid от 18%, показват данните на МВФ. Делът на Китай се понижи до 3%, малко по-малко от половината от това, което беше през десетилетието до 2019 г. Това съвпада с данните от Пекин: Чуждите инвестиции се забавиха за четвърти месец през април и са намалели с 36% спрямо същия период година по-рано.

Някога процъфтяващата индустрия, която изготвяше графици кога Китай ще изпревари САЩ, замлъкна. В голям глобален преглед Capital Economics предвижда, че САЩ ще бъдат доминиращи за известно време. Тази преценка се основава на първостепенната роля на долара, размера и обхвата на капиталовите пазари в САЩ, изобилието от природни ресурси и, във време на намаляваща раждаемост, стабилно разширяване на работната сила.

Възможно ли е това заключение да се стигне по всяко време? Напълно възможно, но жизненоважните съставки са водеща позиция в изкуствения интелект и повторно потвърждение на финансовата мощ. „Ако погледнете само чистото икономическо господство, Китай не се е доближил до САЩ и не смятаме, че някога ще го направи“, ми каза Дженифър Маккеоун, главен глобален икономист на фирмата. „Има голяма промяна в мисленето около това. Икономистите стигат до мнението, че моделът на Китай просто не е устойчив."

Цялата статия може да четете на
Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от САЩ
Синът на Байдън съди Fox за уронване на престижа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ролята на другаря Ким в Тайван ще бъде да сдържа Южна Корея, а Китай сам ще се справи със САЩ. Това няма да е трудна задача за другаря Ким, защото Южна Корея е гъсто населена и там има около 20 атомни електроцентрали, а както знаем другаря Ким е най-твърдият и най-решителният млад човек на земята.
116
2
 
4
 
! Отговори
who gives a fuck преди 4 дни
"Путин каза...." какво някой е казал?
115
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Китай прави най-добрите автомобили, вече превъзхождат немските по всички показатели. Китай започна да прави коли едва от 20 години, преди 20 години в Китай всички караха колела и ходеха с еднакви сини дрехи. Германия прави автомобили повече от 100 години, над 100 години опит и know-how в автомобилостроенето. Освен това в Китай няма политически партии, в Китай не се провеждат избори, в Китай няма демокрация.
114
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Западната капиталистическа система работи добре и осигурява благосъстояние на населението чрез генериране на дълг, който се погасява с евтини ресурси за центова от третия свят в замяна на това им продават скъпо технологии. Путин каза - повече няма да бъде така, и целият глобален Юг го последва. Западната капиталистическа система вече няма бъдеще, изживя времето си и не може да продължи да функционира.
113
7
 
10
 
! Отговори
До 116 преди 4 дни
Аве, колега! Русия, Китай, Индия, Иран, Северна Корея са като ОФето или ООНето - казали там нещо и толкоз. НАТО ще го премести от тяхните мнения. :):):)
112
11
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 4 дни
Нещо намирисва на статиика написана от американското посолство
111
3
 
9
 
! Отговори
До 111 преди 4 дни
Ти най-напред научи кой построи на поднебесните "високите скоростни влакове" жп линии, откъде идват технологиите и патентите и тогава пиши фантасмагории. Китай е гола вода без иновациите на Запада, а в сравнение с Китай, Матушката е гола вода.
110
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Новият мирен план който ще бъде предложен от Русия, Китай, Индия, Иран, Северна Корея и глобалния юг, ще съдържа и точка за разпускане на НАТО и изтеглянето на всякакво чуждо военно присъствие от Евразия. Живеем в свят на правила, и трябва да се спазват - такива са правилата! Континента трябва да бъде изчистен от чуждо военно присъствие и НАТО трябва да се изтегли от малкото северозападно кътче - окрайнината на Континента наречена Европа.
109
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
БРИКС е важен елемент в преформатирането на международните отношения. Тази организация вече обединява половината човечество. Наскоро се присъединиха Египет, Иран, ОАЕ и Етиопия. А желаещите са много повече.
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ние разчитаме на САЩ и Брикс не ни блазни.
107
1
 
6
 
! Отговори
До 111 преди 4 дни
И какво от това? Така пък се отдалечават от ЕС. Като влагал в едно, отнемаш от друго. Те си мислят че ще могат хем с китайски инвестиции, хем с Евро пазари, накрая да не стане от двата стола на земята и да им ограничат европейските пазари, щото икономистите знаят как, има си регулаторни инструменти, дори и да си останат в ЕС.
106
6
 
9
 
! Отговори
Do 104 преди 4 дни
Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Де е САЩ, де е Рассия. Вече целият свят видя "непобедимата" им армия, която 3 години пълзи като костенурка със супер-дупер СеСеСеРейските технологии на една загинала и загиваща за втори път държава.
105
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Унгария може да се превърне във важна опора на Китай в ЕС благодарение на способността си да блокира политически решения на ЕС. От китайска страна се планират многомилиардни инвестиции в унгарската икономика, включително изграждане на автомобилни заводи и предоставяне на заеми, подизпълнители и технологии за изграждане на високоскоростна железопътна линия
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Китай 1987 година беше убита страна. Всеки който е бил в Китай тогава, ще каже, че тази страна никога не може да се възстанови. Всички облечени в еднакви сини дрехи, никакви автомобили (1987г когато в България всяко семейство имаше кола), всички на велосипеди, навсякъде мизерия.
103
7
 
4
 
! Отговори
да, ще бъде трудно преди 4 дни
На Китай ще му е трудно да отмени господството на САЩ, и никой не е очаквал да стане лесно. САЩ постепенно ще се превърнат в обикновена регипална сила, и тогава васална България ще се завърне към своите исторически корени, там където беше 500 години и където и е мястото. Този път няма кой да я спасява.
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това е пълен абсурд. Все едно хиената да отмени господството на лъва. Това са невъзможни неща. Света не работи така.
101
10
 
6
 
! Отговори
точно така преди 4 дни
Ще бъде трудно и бавно, но така трябва. Иначе всичко може да рухне, доларът ще се демонтира бавно и систематично докато се намери нова схема за разплащания в светованата търговия, иначе ще настъпи хаос.
100
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До 92 " А в България 89та не извикаха танковете..." - никой не е и смятал да ги вика. Това си беше акция на посолствата.
99
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Задънената улица за Запада.
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много ясно ме няма да може. То само с копиране и хитруване не става да изместиш хегемоните САЩ и Русия. Тези две държави имат най силните армии и е невъзможно да бъдат изместени.